Logo
Ispiši ovu stranicu

Staničić za MS: ‘Špica sezone nije podbacila, iduća će biti borba za svakog gosta‘

ZAGREB- Turistička sezona iza nas, predviđanja za iduću i veliki povratak turističkih sila, poput Egipta, Turske i Grčke, neke su od tema o kojima je u Intervjuu tjedna Media servisa Katarina Škaro razgovarala s direktorom HTZ-a Kristjanom Staničićem.
Sezonom na izmaku, možemo biti itekako zadovoljni, a najbolje to pokazuje porast dolazaka od 6 posto, kao i 4 posto više noćenja u odnosu na lani, rekao je Staničić.

‘‘Bitno je da brojke uvijek pokazuju nekakav trend rasta turističkog prometa, i mene jako veseli činjenica da i ove godine rastemo, što potvrđuje činjenicu da smo i dalje vrlo popularna hit-destinacija na Mediteranu‘‘.

Najviše nas vole Nijemci, koji čine gotovo 20 posto turističkog prometa u Hrvatskoj. A je li špica sezone ipak podbacila u odnosu na rekordnu 2017.? Staničić tvrdi, u srpnju i kolovozu ostvaren je prosječan rast od 2 posto.

‘‘Ne bih rekao da smo mi podbacili, jednostavno nemamo više kapaciteta koji mogu dodatno doprinijeti još većem rastu turističkog prometa u samoj špici sezone‘‘.

A treba li strahovati da će dio kolača Hrvatskoj preoteti zemlje povratnice, poput Egipta, Turske i Grčke? Staničić kaže, u borbi za goste, spuštanje cijena nije najbolja taktika.

‘‘Mislim da Turska, Egipat i Grčka su išle metodama kratkoročnog povratka na globalno turističko tržište, primijenjivši metodu spuštanja cijena. Mislim da Hrvatska ne treba ići u tom smjeru, mi se moramo boriti kvalitetom‘‘.

HTZ je u studenom otvorio ured u Kini. Evo zašto su nam kineski gosti važni, osim što popunjavaju pred i posezonu:

‘‘Kineski turisti su ljudi koji su globalno počeli putovati unazad 10-15 godina, i tu je naša šansa. Oni otkrivaju nove destinacije, vole posjećivati više destinacija tijekom svog boravka, putuju više puta godišnje. I kineska vlada subvencionira godišnje odmore‘‘.

A kakva nas sezona 2019. čeka?

‘‘Teško je predviđati, bit će borba za svakog gosta. Zato ponovno apostrofiram sinergiju privatnog i javnog sektora, da zajednički snagama možemo zadržati pozitivne trendove u sljedećoj godini.‘‘

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com