Menu

Mihalinec za MS: Povećanje plaća od 6,11 posto prihvaćamo najviše u tri koraka, inače štrajk

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa predsjednik NSZSSH Branimir Mihalinec istaknuo je da vjeruje u iskrenu podršku resorne ministrice Divjak kada su u pitanju zahtjevi za povećanjem plaća prosvjetara, ali i da povećanje od 6,11 posto prihvaćaju najviše u tri koraka - inače se ide u štrajk. S Mihalincem je razgovarala Andrea Barać.

Ovotjednim sastankom u Vladi, Mihalinec tvrdi, postigli su jasan cilj - premijeru Andreju Plenkoviću jasno su prezentirali njihove argumente za povećanjem koeficijenta složenosti poslova od 6,11 posto i to za sve zaposlene u prosvjeti.

 

 

 

"Da je naš zahtjev moralan, pravedan, izvediv i da je jedino o čemu možemo pričati to jedan put do dostizanja tog cilja. Hoćemo li to proći u dva, tri koraka, niti slučajno ne više od tri, ali da to trebamo sigurno učiniti".

 

 

A ako Vlada ne pristane na njihove zahtjeve ili ako ponude povećanje u više od tri koraka, Mihalinec najavljuje:

 

 

 

"Štrajk je i dalje opcija, to je jedna od metoda pritisaka. Smatramo da je sad pravi trenutak jer je počela najveća i najopsežnija reforma u obrazovanju u RH".

 

 

Idući sastanak u Vladi je sljedeći tjedan. Iako još nemaju točan datum, Mihalinec očekuje da to bude prije užeg kabineta i sjednice Vlade. Potom se osvrnuo na horizontalno povećanje osnovice plaća svim zaposlenima u javnim i državnim službama, koje konstantno naglašava ministar financija Zdravko Marić.

 

 

 

"Mi u obrazovanju smo najniže plaćena visoka stručna sprema u RH u javnim službama. Pomicanjem osnovica ta će se razlika još više povećati. Tražimo da se prvo koeficijenti postave na pravu razinu i tada smo spremni za horizontalni pristup da se svi zajedno mičemo gore".Kada govorimo konkretno o brojkama, to bi onda ovako trebalo izgledati:

 

 

 

"Za rujan u plaću u koju je uključeno horizontalno povećanje od dva posto kojim se hvali Marić plaća učitelja ili nastavnika visoke spreme sa 20 godina staža u Zagrebu iznosi 6.480 kuna. Našim povećanjem to bi bilo 300-400 kuna neto viša plaća".

 

 

Na pitanje vjeruje li da će uspjeti u naumu i da će im Vlada ispuniti zahtjeve, kao i vjeruje li da je podrška ministrice Blaženke Divjak doista iskrena ili se radi o skupljanju političkih bodova, odgovorio je:

 

 

 

"Ministrici vjerujemo da to nije njen PR nego da iskreno vjeruje i iskreno se zalaže da to uspije. Ministrica je optimist kao i mi jer smo do ovih brojki i pokazatelja došli nakon tri zajednička sastanka".

 

 

Za kraj se osvrnuo i na samu reformu obrazovanja. Već smo u drugom tjednu školske godine, kakvi su komentari i reakcije nastavnika i profesora?

 

 

 

"Ono što mi znamo jest da unatoč reformi i da se krenulo u administrativno rasterećenje, još uvijek postoje mnogi ljudi koji će od nastavnika tražiti isto što se tražilo i prije, a sada se to više ne mora. I onda mi moramo te požare gasiti i ljudima objašnjavati da se to više ne mora raditi".

 

 

Dodaje da je sklon vjerovanju da će reforma uspjeti i da mu je drago što je ministrica prihvatila da prva ili dvije godine budu uz stalnu stručnu pomoć profesorima, a ne inspekcije, nadzori ili kažnjavanja.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam