Menu

Kaymakcı za MS: ‘Turska ne vodi rat protiv Kurda, EU bi nam trebala biti zahvalna‘

ZAGREB - Zašto je Turska krenula u ofenzivu na sjeverositok Sirije, kako gledaju na kritike EU-a, boje li se sankcija i kako gleda na izjavu predsjednika Erdogana da će u Eu pustiti 3.6 milijuna migranata, neka su od pitanja na koja je u Intervjuu tjedna Andrei Barać odgovorio zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Faruk Kaymakcı.

Otkako su početkom mjeseca turske snage krenule su u napad na sjeveru Sirije, cijeli svijet bruji o civilnim žrtvama, o obračunima s Kurdima, čelnici EU-a uzastopno apeliraju na Tursku da prekinu s napadima. Na sve to Kaymakcı kaže:

"Europski parlament je izvan realnosti. Ovo nije ilegalna akcija. Ako je EU zabrinuta za Kurde, trebaju biti zahvalni Turskoj jer čistimo europske i granice NATO-a od terorističkih organizacija. Nema civilnih žrtava. Turska se ne šali, mi ne vodimo rat protiv Kurda ili civila", izjavio je Kaymakcı.

Eurozastupnici su oštro osudili napade, zatražili su od Europskog vijeća da razmotre sankcije za Tursku ako odmah ne povuče snage. Sve to uz ozbiljnu brigu za humanitarne posljedice ovih napada i straha za reaktivacijom ISIL-a.

"Mislim da ovakvom odlukom Europski parlament samo gubi svoj kredibilitet. Ne vjerujemo da će usvojiti ciljane sankcije Turskoj jer mislim da naposlijetku svi u svojim srcima znaju da Turska radi pravu stvar".

Dodaje da je to zajednička odgovornost. Komentirao je i izjavu turskog predsjednika Erdogana koji je poručio Europskoj uniji, ako nastave prezentirati ovaj napad kao invaziju da će otvoriti vrata i poslati 3.6 milijuna izbjeglica. Na pitanje je li to bila predsjednikova prijetnja i koristi li migrante kao neku vrstu oružja da ucjenjuje Uniju, odgovorio je:

"Nije prijetnja, to je podsjetnik na obaveze. Nekada naši zapadnoeuropski prijatelji ne razumiju miroljubiv jezik koji koristimo, jezik komunikacije. Zato je predsjednik Erdogan vrlo hrabro naglasio što će se dogoditi ako se EU ne bude držala obećanja. Morate riješiti ove probleme zajedno ili ćete snositi posljedice".

Zašto bi samo Turska primala migrante, pita se i ističe da većina njih i ne želi ostati u Turskoj, nego se žele vratiti u svoja sela u Siriji ili doći u zapadne europske zemlje. Također, dodaje da je Unija obećala prihvatiti dio migranata, ali je taj dogovor blokiran. Iako su započeli pregovore oko ulaska u EU 2005. kada i Hrvatska, zapeli su na tom putu. Na pitanje žele li i dalje članstvo, Kaymakcı je odgovorio:

"Naravno. Članstvo u EU za Tursku nije izbor, nego neka vrsta obaveze. Jer ako ste dio Europe, ekonomski, politički, povijesno i geografski, ne možete ostati izvan mehanizama EU-a jer je EU postala glavni europski mehanizam koji donosi odluke".

U Hrvatsku je došao, kaže, jer je smatrao da je bilo mudro konzultirati se s Hrvatima oko EU-a, s obzirom na to da iduće godine mi preuzimamo predsjedanje. A kad su u pitanju odnosi naših zemalja, zadovoljan je.

"Imamo odlične odnose s Hrvatskom. Glavne turske tvrtke do sada su investirale u Hrvatsku oko 400 milijuna eura. Ali želimo povećati razinu trgovine, investicija, razmjene dobara. Razgovarali smo o tome i nadamo se da ćemo uskoro imati zajednički hrvatsko-turski gospodarski forum".

Za kraj je komentirao i smatra li Turska, kao jedna od vodećih turističkih atrakcija, Hrvatsku kao konkurenciju. Rekao je da gubimo puno turista iz Turske zbog viza.

"Ne vidimo Hrvatsku kao konkurenciju, ali vas vidimo kao važnu destinaciju. ne zaboravimo da imamo veliku populaciji i najmanje 25-30 milijuna Turaka koji žele provesti 2-3 tjedna u drugim gradovima Europe, no zbog ovog problema s vizama, naalost ne koristimo puni potencijal".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam