Logo
Ispiši ovu stranicu

Grbin za MS: Stožer je nepotreban, postoji jer Plenković nema hrabrosti

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa predsjednik SDP-a Peđa Grbin se osvrnuo na aktualnu situaciju s pandemijom, Znanstveni savjet, ali i na nadolazeće lokalne izbore. S Grbinom je razgovarala Andrea Barać.

Lider najveće oporbene stranke Grbin komentirao je jučerašnji nastup predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frke-Petešića oko stanja u Znanstvenom savjetu, odnosno sudbine petero članova koji su potpisali apel javnosti, zbog čega im je Frka-Petešić zahvalio na suradnji, ali kako kaže, nije se zahvalio na suradnji.

‘‘Znate li vi koja je razlika između zahvaliti nekome na suradnji ili zahvaliti se nekome na suradnji? Ja nisam siguran da sam nakon jučerašnjeg nastupa gospodina Frke-Petešića shvatio što je dotični htio reći. Ali evidentno je da je Vlada iz Znanstvenog savjeta odlučila isključiti pet znanstvenika zbog toga što su oni razmišljali svojom glavom i zbog toga što su odlučili svoje stavove, svoja razmišljanja temeljiti na znanstvenim činjenicama.‘‘

Budući da sudbina petorke još nije poznata, na pitanje je li se čuo s jednim od njih, SDP-ovcem Brankom Kolarićem i je li mu on rekao da je dobio otkaz, Grbin je odgovorio:

‘‘Odgovor je da. Zahvaljeno mi je na suradnji i ne očekuje se od mene da dalje radim. Ja se toplo nadam da će Plenković shvatiti koliko je pogriješio ovom odlukom i da će ljude koji mogu pomoći Hrvatskoj, koji mogu pomoći Vladi da se bolje nosi s ozbiljnim zdravstvenim izazovima koji su pred nama, ponovno uključiti u savjet.‘‘

Podsjetio je na izjavu potpredsjednika Sabora HDZ-ovca Željka Reinera koji je rekao da se ne mogu sve odluke temeljiti na znanosti. Grbin se s tim nikako ne može složiti i tvrdi da je znanost temelj za borbu protiv bolesti, a ne nečiji dojam ili želja.

"Ako će svi govoriti ono što Vladi odgovara, onda nam Znanstveni savjet uopće ne treba. Onda će Vlada sama donositi odluke bez da te odluke temelji na bilo kakvim relevantnim podacima.‘‘

Osvrnuo se i na optužbe dijela znanstvenika da su neki članovi Znanstvenog savjeta u sukobu interesa. Tvrdi da je na to nužno upozoravati. A treba li ih izbaciti iz savjeta?

‘‘Ako pojedinci u Znanstvenom savjetu koriste svoj položaj da bi sebi priskrbili imovinsku korist, onda se tu ne radi samo o izbacivanju iz Znanstvenog savjeta, nego možebitno i o nečemu puno ozbiljnijem. Mislim da bi se time nadležne institucije itekako trebale pozabaviti.‘‘

Na pitanje je li nam potreban novi Nacionalni stožer da bi se vratilo povjerenje građana u sve što se poduzima u borbi protiv pandemije, odgovorio je:

‘‘Stožer nije potreban. Nacionalni stožer je trebao biti pomoćno i podupirujuće tijelo za rad Vlade.‘‘

Što mislite zašto onda imamo ovakav Nacionalni stožer?

‘‘Imamo Nacionalni stožer zato što gospodin Plenković nema hrabrosti ili nečeg drugoga da teške odluke donosi sam, stane iza njih i po uzoru na, recimo Angelu Merkel, priopći ih javnosti.‘‘

Kada su u pitanju konkretne mjere koje SDP zagovara, prvenstveno je izdvojio da se uvede ono što je Znanstveni savjet tražio prije dva mjeseca - metoda semafora, odnosno vezivanje mjera s nastupom određenih situacija. Tvrdi da je ovog vikenda Nacionalni stožer uveo blaži oblik semafora, samo za ublažavanje mjera.

‘‘Taj semafor nam treba i u jednom i u drugom smjeru. Na taj način će se građani, poduzetnici moći na vrijeme pripremiti, znat će koje mjere kada dolaze. Nigdje nismo čuli objašnjenja zbog čega se online nastava uvodi za srednje škole, a ne recimo i za više razrede osnovnih škola iako i tamo postoji ovakav ozbiljan rizik širenja zaraze.‘‘

Ističe da su trenutno nužne strože mjere, ali i bolje kompenzacijske mjere, pa je podsjetio na zahtjev SDP-a - uvođenje moratorija na ovrhe i kredite. Ponovio je da će SDP ići na Ustavni sud zbog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i da vjeruje da će ih u tome podržati i ostale oporbene stranke.

Sutra se u Saboru očekuje rasprava o Interpelaciji o radu Vlade u vezi s pripremom zdravstvenog sustava na posebne okolnosti uzrokovane koronavirusom. Premijeru Andreju Plenkoviću sutra ističe mjera izolacije pa je pitanje hoće li doći na raspravu.

‘‘Drago mi je da premijer nije imao teži oblik koronavirusa i da je oporavak bio uspješan. Nadam se da će sudjelovati u radu Sabora koji će sutra govoriti o stanju u zdravstvenom sustavu koje je teško. A teško je zato što ljeto i prvi dio jeseni, kada još uvijek nismo imali ovakvu navalu na zdravstveni sustav, nismo iskoristili kako bi se bolje pripremili.‘‘

Iduće godine izlazimo na lokalne izbore.

Grbin je rekao da je Grad Zagreb okovan korupcijom koju utjelovljuje Milan Bandić, ali da ni SDP nije potpuno nevin po tom pitanju. Ipak nije potvrdio hoće li se oporba ujediniti i podržati Tomislava Tomaševića iz platforme Možemo.

‘‘Razgovori su tijeku i idu u dobrom smjeru. Uvjeren sam da će rezultirati time da imamo zajednički nastup na izborima koji će dovesti do toga da se Zagreb napokon oslobodi od korupcije i napokon dobije priliku prodisati punim plućima.‘‘

Ako zajednički kandidat oporbe ne bude iz SDP-a, odnosno ako to bude gospodin Tomašević, je li to pokazatelj da vi kao najveća oporbena stranka nemate dovoljno jakog kandidata da pobijedi Milana Bandića?

‘‘Ne. To je pokazatelj toga da smo mi u SDP-u, u bitnim trenucima za Grad Zagreb, spremni ego, nas kao stranke, ali i pojedinaca unutra stranke staviti na stranu.‘‘

Na pitanje je li suradnja s SDP-om razlog zašto je platforma Možemo obznanila da na izbore ide bez Radničke fronte, rekao je da se nikad nisu petljali u odnose između drugih stranaka.

U kontekstu spomenute korupcije, upitali smo šefa SDP-a kako je uopće moguće da se Željko Sabo, pravomoćno osuđen za podmićivanje i protiv kojega se vode sudski postupci za pronevjeru novca i zlouporabu ovlasti i položaja, razmatra kao potencijalni kandidat za vukovarskog gradonačelnika i je li to licemjerno od SDP-a. Podsjetio je da je upravo zbog tih stvari tražio da se Sabo povuče iz Predsjedništva SDP-a. No odluku o njegovoj kandidaturi za oko mjesec dana donijet će Gradski odbor vukovarskog SDP-a.

‘‘Ne mogu vam reći osobni stav zato što o takvim stvarima svoj stav prvo kažem svojim kolegicama i kolegama u gradskoj organizaciji na koji se odnosi, a tek nakon toga javnosti‘‘.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com