Logo
Ispiši ovu stranicu

Tanjić za MS: Ne smijemo gubiti nadu, proći ćemo kroz ovu oluju i ponovno ugledati more i sunce

ZAGREB - Badnjak je. Posljednji dan Došašća i dan koji prethodi Božiću - rođenju Isusa Krista. Vjernici diljem svijeta kite božićna drvca, peku kolače, a u večernjim satima odlaze u crkve na mise polnoćke. Ove godine, zbog epidemioloških mjera, Badnjak i Božić bit će obilježeni u potpuno drugačijim okolnostima. Uoči Božića, u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić. S njim je razgovarala Kristina Tomljanović.

Ovogodišnji Božić dočekujemo u potpuno drugačijim okolnostima nego što smo navikli ikada do sada, u ozračju koronavirusa. Teška godina je iza nas. Rektor Tanjić 2020. godinu okarakterizirao je riječima pape Franje - 'godina oluje'.

''Siguran sam da svi vjerujemo da ćemo kroz ovu oluju proći, ponovno ugledati more i sunce. Ne smijemo gubiti nadu'', prva je Tanjićeva poruka svima.

"Ona je i godina krize. No, kriza je prilika za nešto novo i drugačije. Kriza je uvijek prilika i za pročišćivanje. Ne bih rekao, kao što i papa Franjo ističe, da je kriza konflikt ili sukob. Kriza uvijek nosi pogled na stvarnost s nadom koja nam dolazi, koja nam se daruje i koja želi mijenjati našu stvarnost''.Iza nas je vrijeme Došašća, Adventa, koje je većina građana navikla obilježavati okupljanjem na ulicama, trgovima diljem zemlje, uz blještavilo, pjesmu - čega ove godine nema. Ipak, tu su i dalje one druge tradicije, provodimo vrijeme u toplini svoga doma, s obitelji.

"Možda smo sada lišeni ovog vanjskog sjaja priprave za Božić, ali to nas još više usredotočuje na ono bitno Adventa i na ono bitno Božića koje smo pozvani otkriti u našem obiteljskom domu, u našem temeljnom zajedništvu kroz molitvu, zajedništvo, prijateljstvo, brigu za one kojima nema tko pomoći.. I naravno, za nas vjernike, usredotoćujući se na onu bitnu poruku Adventa koji je iza nas i Božića koji nam dolazi''.

U crkvama diljem zemlje, zbog epidemioloških mjera, jako mali broj vjernika smije biti na misama. Mnogi su se tome prilagodili. Zornice se održavaju online, šalje se riječ Božja putem Whats app grupa. No, pitanje je može li takva vrsta komunikacije s vjernicima zamijeniti onu uživo.

Tanjić o tome kaže: "Sve je to izričaj našeg vremena, ali je jasno da to ne može zamijeniti zajedničko slavlje u zajednici, u crkvi''.

"Sve ono što pripada temeljno ljudskom odnosu sada je stavljeno na kušnju i na drugačije načine. To nam je prilika da vidimo koliko nam je stalo do ljudskih odnosa, do zajedništva i da sada vidimo ono što smo uzimali zdravo za gotovo, da ne smijemo tako uzimati. Moramo uistinu govoriti o vrijednosti, krjeposti, pa i o kvaliteti tih naših međuljudskih odnosa, našeg življenja vjere u crkvi i zajednici te svega onoga što nas oblikuje kao ljude''.

Bez obzira na ograničenja okupljanja, velika većina vjernika željet će prisustvovati svetoj misi.

''Svi koji se pridržavaju epidemioloških mjera pozvani su doći'', rekao je Tanjić, ali ipak je uputio apel starijim skupinama.

media}"Za njih bi bilo bolje da su doma i da kroz osobnu i zajedničku molitvu proslave Božić te da nas sve prate u tom molitvenom zajedništvu, ohrabre, ojačaju jer je to itekako važno".

Za blagdane smo navikli posjećivati naše starije članove obitelji, družiti se, dostojanstveno proslaviti. I to nam je ove godine onemogućeno zbog koronavirusa, a i propusnica koje su stupile na snagu. Kako se nositi sa svim tim ograničenjima?

"Ne bih volio da se i ovaj Božić nekima pretvori u izvor depresije, u izvor beznađa, nego da upravo gledaju s logikom božićne poruke - 'Djetešce nam se rodilo'. Maleni Isus se rodio u štalici, na rubu društva, samo u svojoj obitelji, lišen tog vanjskog sjaja, ali zapravo nam je prenio tu temeljnu poruku da je Bog u njemu došao u naš život i svijet te da nam po njemu daje neizmjernu nadu. Rekao bih da smo na to pozvani".

No, postoje i puno teže situacije od zabrane međužupanijskog putovanja. Puno građana je zaraženo koronavirusom ili u samoizolaciji, a mnogi su nenadano izgubili svoje najmilije, roditelje, bake, djedove... ''Svi trebamo suosjećati s njima'', kazao je Tanjić.

"To je jedno veliko pitanje s kojim ćemo se još morati suočavati i vidjeti kako njima pomoći da se osobno i obiteljski nose s time, ali i da se i mi kao društvo nosimo sa svim tim patnjama, biti im blizu, pomoći im i pokazati ono temeljno suosjećanje, ali opet prožeti vjerom i nadom koje nama Katolicima, vjernicima dolaze iz naše vjere: "Rođeni smo, Krist se rodio, a i ako je umro, da smo rođeni za život, a nismo rođeni za smrt'".

U 2020. godini dobili smo priliku stati, razmisliti, pomoći potrebitima... Lockdown je mnogima omogućio da provode više vremena sa svojim obiteljima, jednima da poprave narušene odnose, drugima da ojačaju postojeće - sve u svemu, 2020. nas je mnogočemu naučila. Rektor Tanjić poslao je svim slušateljima Media servisa i svim vjernicima sljedeću božićnu poruku:

"Emanuel, s nama Bog. Djetešce nam se rodilo. On je knez mira koji donosi nutarnju radost, snagu, jakost, koji rasvjetljuje ovu našu stvarnost i koji uvijek daje nadu i kada se nama čini da je nema. Vjerujmo toj nadi, otvorimo joj se i dopustimo da promijeni naše živote. Kroz te misli želim svima sretan i blagoslovljen Božić i puno blagoslova i u Novoj godini".

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com