Logo
Ispiši ovu stranicu

Šef Pletera za MS o volonterima: Prije ili kasnije vratili bi se domovima, a onda ostaje Država

ZAGREB - Nakon što je tvrtka Pleter-Usluge preuzela pripremu i distribuciju obroka na potresom pogođenom području od volontera kuhara, digla se velika buka oko te državne tvrtke. Kritičari su isticali da su stigli prekasno, da imaju problema s organizacijom na terenu, da su porcije male pa i da zarađuju na tuđoj nesreći. O svemu tome u Intervjuu tjedna Media servisa Andrea Barać je razgovarala s predsjednikom Uprave Pleter-Usluge Marijanom Marekovićem.
Mareković tvrdi da se situacija oko pripreme i distribucije obroka na potresom pogođenom području stabilizirala, uspostavljena su mjesta podjele obroka i operativne službe, a dvije lokacije s najvećim brojem obroka su u Petrinji (Vatrogasna 57) i u Glini (ŠRC Banovac).

''Dnevno isporučujemo 7.000 do 8.000 kuhanih obroka i oko 1.000 suhih obroka. Volonteri HCK ne ograničavaju broj obroka na podjeli tako da smatramo da je velika većina građana zadovoljna i da gladnih ne smije biti''.

Na kritike da su se prije organizirali građani i da je Pleter prekasno stigao na potresom pogođeno područje, Mareković kaže da su tamo bili prvog dana, odnosno 29. prosinca kada se dogodio razorni potres. Objašnjava da su, nakon otklanjanja kvarova i osposobljavanja kuhinje, isti dan isporučili prve obroke za večeru, a da su nakon osnivanja Stožera mobilizirani 10. siječnja otkad rade po napucima Stožera. Na pitanje po čemu je Pleter bolji, budući da obrok košta 23 kune, što je točno i 23 kune više od obroka koje su pripremali volonteri, odgovorio je:

''Pleter ne koristi namirnice iz donacija građana ni iz robnih rezervi iako se pojavila ta informacija, koja je netočna i pomalo zločesta. Naša kalkulacija cijene temelji se na cijeni namirnica, troškovima rada i radne snage, prijevoza obroka te ispomoć u podjeli obroka na lokacijama,kao i PDV-u''.

"Najvažnije je da svatko u potrebi dobije svoj topli obrok'', tvrdi Mareković i dodaje da se o ukusima ne raspravlja. U tom kontekstu osvrnuo se i na fotografije po društvenim mrežama malih porcija koje su izgledale nejestivo, a što se pripisivalo obrocima iz kuhinje Pleter.

''Ne znamo od kuda dolaze fotografije navodno naših jela, no očito je da se radi o zlim objedama koje za cilj imaju obezvrijediti rad zaposlenika Društva, ali i pomoć Države na potresom pogođenim područjima u cjelini. Dokazano je da se ne radi o našim obrocima za koje velika većina naših korisnika smatra da su dobri. Ne stidimo se našeg rada, zato svakodnevno javno i objavljujemo na Facebook stranici fotografije naših obroka''.

Objašnjava da jelovnik kreiraju njihovi nutricionisti, koji posebno vode računa o hranjivosti obroka te vremenskim uvjetima. Naglasio je da je iznimno važno prilagoditi se kuhanju velikih količina obroka i higijensko-sanitarnim zahtjevima podjele istih na terenu, a sve s ciljem osiguranja maksimalne sigurnosti hrane i korisnika usluge prehrane. Za optužbe da nisu organizirani na terenu, kaže da se ne osjeća prozvanim.

''Jer ako je itko organiziran onda smo to mi zajedno sa vojskom. Imamo dosta iskustva u radu u vojnom okruženju, te smatramo da svoju zadaću koja obuhvaća pripremu obroka, i dostavu istih na dogovorena mjesta podjele, obavljamo dobro. U tom smislu smatramo da smo dobro organizirani''.

Na pitanje je li Država mogla angažirati lokalne ugostitelje koji su zbog pandemije bez posla, kaže da su takve odluke u nadležnosti Stožera. Što se tiče volontera kuhara, rekao je da nitko nije u mogućnosti cijelo vrijeme kuhati besplatno.

''Prije ili kasnije, oni bi se vratili svojim domovima i poslovima, ali na kraju ostaje Država koja skrbi za sve stradalnike u potresu pogođenog područja i Pleter zajedno s njom''.

Osvrnuo se i na riječi bivšeg predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja Marina Medaka koji je u dnevniku za 24 sata priznao da je nakon deset dana shvatio da je izlaz jedini put, i to kada je dobio informaciju da se 15 policajaca otrovalo domaćim kobasicama. Događaju li se takve stvari i u Pleteru?

''Do danas nemamo ni jedno saznanje o bilo kakvim reklamacijama ili problemima s kvalitetom obroka. Naravno da nisu isključeni mogući slučajevi zdravstvenih problema nakon konzumacije obroka. Radi se o velikim količinama i radi se o teško održivim uvjetima visokih higijensko-sanitarnih uvjeta na mjestima podjele hrane''.

''Od prvog dana potresa, ugostitelji volonteri, samoorganizirani započeli su s pripremom hrane za stradalo stanovništvo i na tome im svatko mora biti zahvalan i odati im dužno poštovanje'', dodao je Mareković. Upitali smo ga nedostaje li im ljudi i jesu li se priključili volonteri na terenu?

''Za poslove za koje smo zaduženi imamo dostatan broj vlastitih radnika, nismo u potrebi za volonterima. Zbog povećanog opsega posla na lokaciju Petrinja, zaposlili smo četvero novih radnika. Volonteri se priključuju HCK te vrše podjelu obroka na terenu''.

Rekao nam je da trenutno zapošljavaju 1.145 radnika, od čega 209 kvalificiranih kuhara. Glavne djelatnosti Društva su pružanje usluga prehrane, cateringa, čišćenja, smještaja, pranja i najma rublja te maloprodaje, a kakve prihode ostvaruje?

''U 2020. godini ostvarili smo prihod od prodaje roba i usluga u visini od 164 milijuna kuna. Dok smo u 2019. godini ostvarili prihod u visini od 208 milijuna. Gotovo 44 milijuna kuna je manji prihod, a sve zbog COVID krize koja nije zaobišla ni nas kao, pod navodnicima, zaštićenu državnu tvrtku''.

Pleter radi za državu, ali i privatno, npr. catering za prigodna događanja. A do kad će spremati obroke za unesrećene u Sisačko-moslavačkoj županiji?

''Na potresom pogođenog područja u ovakvoj organiizaciji pripreme hrane ostat ćemo onoliko koliko nas Država bude trebala i dok bude odluka Stožera''.

Za kraj je komentirao i izjave da je država zakazala u organizaciji prehrane.

''Nije na nama da to prosuđujemo. Odmah smo pristupili osiguranju prehrane na potresom pogođenom području, proširili smo dotadašnje aktivnosti na tom području. Na nama je da odradimo sve postavljene zadaće od strane Stožera koji nas je i mobilizirao. Tu smo dok nas budu trebali''.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com