Logo
Ispiši ovu stranicu

Kalogjera za MS o Nacionalnom planu borbe protiv raka: Ništa nije napravljeno

ZAGREB - Humanitarni buvljak udruge Nismo same, kojim je osiguran nastavak besplatnog taksi prijevoza za onkološke pacijentice na kemoterapiju, pokazatelj je koliko manjkavo je promišljanje i ulaganje države po pitanju zdravstva. Nacionalni plan borbe protiv raka donesen je prije gotovo dvije godine, ali se u praksi malo toga promijenilo, zaključila je gošća Intervjua tjedna Media servisa Ivana Kalgojera, predsjednica udruge Nismo same. S Kalogjerom je razgovarao Bruno Perić.
Zdravstveni sustav nam je pun problema pa i ne čudi da je nešto poput prijevoza onkoloških pacijenata na liječenje teško organizirati. Postoji sanitetski prijevoz. No, zbog velikog broja pacijenata s različitim bolestima, nije ga uvijek lako dobiti. Porazno zvuči činjenica da se za prijevoz onkoloških bolesnika na liječenje morala pokrenuti udruga. Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa predsjednica udruge Nismo same pročitala nam je mail jedne od korisnica usluge prijevoza.

"Mi ćemo kao građani svake godine auto odvesti na obavezni tehnički pregled, ali sebe nećemo pregledati. Nažalost, još nema te svijesti koliko je važno da mi jednom godišnje odemo na neki sistematski pregled."

Ističe kako su od nekolicine saborskih zastupnika dobili podršku da prijevoz onkoloških pacijenata uđe u proračun. No, sve je još u sferi ideje o nekom boljem sutra dok takva praksa već postoji u zemljama poput Njemačke, Italije, Francuske i Nizozemske.

"Nizozemci čak imaju od prošle godine i da vam država, u sklopu vaše police zdravstvenog osiguranja, financira i smještaj u hotelu do 70 eura što bi bilo posebno značajno za žene koje žive na otocima i koje dolaze u Split i Šibenik na kemoterapiju i zračenje i vezane su uz neke brodske linije."

Problematičnim smatra što se Nacionalni plan borbe protiv raka do 2030. s papira nije pretočio u djela, iako je donesen prije gotovo dvije godine.

"Po tom pitanju ništa nije napravljeno. Odgovornim držim i minstra i Ministarstvo zdravstva. Mi smo kao nacija skloni donositi neke važne strateške dokumente, pompozno ih najavljivati, a kad treba krenuti u primjenu onda smo malo manje, da ne kažem, puno manje uspješni u tome."

Dok se to ne promijeni, onkološkim pacijentima ne preostaje ništa drugo nego ovisiti o udrugama poput Nismo same i sredstvima koja uspiju prikupiti donacijama građana. Upravo takvu jednu akciju, to jest humanitarni buvljak, nedavno su organizirali na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Uspješno su prikupili više od 54 tisuće kuna što će biti dovoljno za nešto više od 800 taksi vožnji. Kada je zdravlje u pitanju, uvijek se naglašava preventiva, a Kalogjera je ponovila riječi potpredsjednice udruge Goranke Perc:

"Mi ćemo kao građani svake godine auto odvesti na obavezni tehnički pregled, ali sebe nećemo pregledati. Nažalost, još nema te svijesti koliko je važno da mi jednom godišnje odemo na neki sistematski pregled." O ovoj temi bit će zasigurno još dosta priče tijekom listopada - mjeseca borbe protiv raka dojke. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se, podsjetimo, obilježava 7. listopada.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com