Logo
Ispiši ovu stranicu

Ravnatelj HZZ-a za MS: Neće biti upitna turistička sezona

ZAGREB - Kakva je situacija na tržištu rada, koliko imamo nezaposlenih, koja zanimanja su najtraženija u Hrvatskoj, ali i porezno rasterećenje plaća neke su od tema o kojima smo u Intervjuu Media servisa razgovarali s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antom Lončarom.
Broj nezaposlenih u Hrvatskoj je pao ispod 100 tisuća, a vladajući se hvale da je nezaposlenost na najnižoj razini u gotovo 40 godina. Lončar je prije svega iznio brojke:

''Danas imamo negdje oko 98.200 nezaposlenih osoba i to je doista u posljednjih 40 godina najmanji broj nezaposlenih osoba koji se vode u evidenciji HZZ-a. Mi imamo konstantan pad nezaposlenosti i pozitivne trendove na tržištu rada. Primjerice od 2016/2017. godine smo imali 285.000 nezaposlenih osoba, danas smo došli na ove brojeve koje imamo''.

A potom objasnio i što je dovelo do pada broja nezaposlenih, kao i rasta broja zaposlenih kojih je prema HZZ-u oko 1.640.000.

''Imamo demografska kretanja, migracijska kretanja, imamo isto tako utjecaj obrazovne politike, međutim najvažnija stvar je da imamo rast BDP-a u Republici Hrvatskoj, isto tako je i prisutan i rast plaća. Sve to omogućuje da ako se aktivira što veći broj domaće radne snage, a za onaj dio koji nedostaje temeljem Zakona o strancima uvoze se strani radnici''.Istaknuo je da su u Hrvatskoj najtraženija upravo ona zanimanja koja su deficitarna:

''Vezana su za graditeljstvo i za uslužne djelatnosti, od konobara do spremačica, do zidara, tesara i CNC operatera kao i čitavog spektra zanimanja koja su potrebna hrvatskom gospodarstvu. To nam pokazuju i rezultati kod uvoza radne snage da su upravo ta zanimanja koja se najviše traže''.

Godinama se priča o problemu neusklađenosti obrazovnog sustava i potreba tržišta rada. Lončar ističe:

''Moram reći da su se u posljednje vrijeme napravili dodatni iskoraci u sustavu obrazovanja gdje se stalno traži taj takozvani dualni sistem, gdje je potrebno što više prakse uvoditi, pogotovo u obrtnička zanimanja ili stručne prakse i taj sustav se pomalo prilagođava. Međutim i mi kroz svoje aktivnosti oko cjeloživotnog obrazovanja nastojimo što kvalitetnije odgovoriti na potrebe tržišta rada''.

Što se tiče radne snage i turističke sezone, HZZ je još u rujnu počeo pripreme i kroz anketu među nezaposlenima detektiraju one koji žele raditi u turizmu, do veljače se dobiju rezultati domaće radne snage, pa se ostatak angažiraju stranci. ''Neće nam biti upitna turistička sezona'', rekao je Lončar i otkrio koliko stranaca već radi u RH.

​''Mi smo naš sustav u HZZ-u potpuno digitalizirali, ali jedan dio poslova se obavlja u MUP-u i MUP izdaje radne dozvole. Prošle godine je bilo negdje oko 124.500 dozvola, danas je već negdje oko 70.000 radnih dozvola izdano. U suradnji s MUP-om i našim angažmanom nastavljat ćemo osigurati dovoljan broj radne snage za naše poslodavce''.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com