Logo
Ispiši ovu stranicu

Grabar Kitarović: Bilo bi kulturno i dostojanstveno da je premijer čestitao

ZAGREB - Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za Media servis poručila je kako ni trenutka nije dvojila da će rezultat završiti u njenu korist. Rekla je i da ju je aktualni predsjednik Ivo Josipović sinoć nazvao te da su razgovarali, ali da još uvijek nije primila poziv od premijera Zorana Milanovića.

Polako su se slegli dojmovi, iako mi još uvijek nije jasno da je sve gotovo, otkrila nam je nova predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Kaže da je nakon višemjesečne kampanje sve preko noći prekinuto te da je toga postala svjesna tek kad je jutros izašla iz svog stana i kada su je dočekali novinari. Rekla je i da su djeca za njezin uspjeh doznala u Briselu gdje je jutros otputovao i njezin suprug Jakov koji joj je cijelo vrijeme bio podrška.

"Suprug čini mi se da je to nekako najbrže prihvatio. Najbrže, najlakše, on je takav tip osobe. Vrlo je otvoren... Skroz je vjerovao u mene od samoga početka, rekao je - gle kad se ti nešto zainatiš nema teorije da to ne prođe dobro. Tako da je on od prvog trenutka, bez obzira na ankete i sve što se događalo, bio je uvjeren u pobjedu", izjavila je za Media servis. Priznaje kako ni ona sama, bez obzira na tijesan rezultat tijekom večeri, nije sumnjala u pobjedu. Na novoj funkciji čestitao joj je već i aktualni predsjednik Ivo Josipović koji ju je nazvao.

"Čestitao je, jako lijepo od njega. Naći ćemo se danas, razgovarati. Ja se nadam da ćemo održati jedan civilizirani odnos kakav je dostojan razvijenih zemalja".Nije je nazvao premijer Zoran Milanović. Na pitanje podcjenjuje li premijer njezinu pobjedu, Grabar Kitarović odgovorila je: "Mislim da to nije u redu. Da, slažem se da je podcjenjivački. On sam zna što time misli i namjerava. Mislim da bi bilo lijepo, kulturno i dostojanstveno da čestita".

Osvrnula se i na njegovu sinoćnju izjavu, odnosno dio u kojemu je HDZ-ovu kampanju nazvao sektaškom.

"Ono što je rekao govori više o njemu nego o bilo čemu drugome. Gospodin Milanović je očito čovjek koji ne zna, na žalost, gubiti. I iznenadio me takav govor", rekla je i naglasila kako želi surađivati sa svakom Vladom bez obzira kakav bio njezin predznak.

"Neću mu dopustiti da dijeli ljude, vrijeđa građane, je on je time uvrijedio ne mene nego sve one građane koji su dali glas meni. Takav podcjenjivački odnos prema građanima ove države, našem narodu, Hrvatskoj, to je potpuno nedopustivo i gospodin Milanović bi trebao razmisliti o tome. Ali ja idem dalje, idem raditi, neću se prepucavati, neću gubiti vrijeme na prepucavanje tko će ispasti veći frajer u svemu tome". Rekla je kako će zasigurno inicirati sjednicu Vlade na temu gospodarstva te ustrajati u svemu što je zagovarala u kampanji. "Neću voditi svađalačku politiku ni sa kime, želim surađivati, a ako drugi ne budu htjeli surađivati to će na žalost biti nauštrb naše domovine. Onda se neću libiti i tražiti da odu i prepuste mjesto onima koji žele i mogu raditi za Hrvatsku", rekla je Grabar Kitarović. Oko nekih problema i tema u državi tražit će i politički konsenzus. Je li realno očekivati da će Karamarko, Milanović i ona sjesti za isti stol?

"Što se tiče mene sasvim je moguće, ja sam spremna sjesti sa svakime za stol. To ponajprije ovisi o gospodinu Milanoviću".Nova predsjednica odlučno je odbacila da će biti pod utjecajem svog stranačkog šefa ili glavnog tajnika.

"Svi dobro znaju da se samnom ne može manipulirati. Ja sam spremna na razgovor, uključiva sam na ideje, savjete, poslušat ću svačiji savjet. Daleko od toga da sam najpametnija na svijetu - nitko ne može sam. Trebate imati svoje savjetnike, ljude s kojima surađujete, ali u konačnici odluka je uvijek moja nakon što razmotrim sve argumente".Grabar Kitarović rekla je i da će inzistirati da joj ured bude u Visokoj ulici u Zagrebu jer smatra da je on dovoljan. Osvrnula se i na posjet braniteljskom šatoru sinoć nakon izbornih rezultata. Mislim da s njima i dalje treba nastaviti razgovarati, poručila je.

"Nadam se da će me posjetiti u Uredu predsjednice, ali ja sam spremna odlaziti k njima i razgovarati dok se ne dogovorimo kako i na koji način ćemo riješiti njihove zahtjeve i zacementirati njihova prava".

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com