Logo
Ispiši ovu stranicu

Žalac: Pelješki most više ništa ne može zaustaviti

BRUXELLES - Dvadeset godina od prvog spomena gradnje Pelješkog mosta u Bruxellesu je danas potpisana odluka "teška" 357 milijuna eura, kojima će se 85 posto sredstava za izgradnju mosta financirati bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Iz Bruxellesa je danas poslana i poruka da ono o čemu već desetljećima sanjaju stanovnici juga Hrvatske, ali ne i samo oni, više ne može zaustaviti ništa, pa ni kriza vlasti koju u Hrvatskoj imamo...
526 milijuna eura. Toliko bi trebala koštati u konačnici izgradnja Pelješkog mosta, ali ne samo njega, nego i 12 kilometara pristupnih cesta, te 18 kilometara obilaznice Stona. Od ukupne cijene 85 posto, odnosno 357 milijuna financira Europska unija bespovratnim sredstvima iz Fonda za regionalni razvoj, dok se za preostalih 15 posto mora pobrinuti država. Mnogi su premijeri, ministri i ostali predstavnici različitih vlada "zakopavali" prve lopate i dovozili bagere na gradilište koje to u pravom smislu riječi nikada nije postalo. I dok mnogi, s razlogom, kažu da ne vjeruju dok ne vide, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, Gabrijela Žalac, koja je danas sa povjerenicom EK za regionalnu suradnju, Corinom Cretu, potpisala odluku o sufinanciranju projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, kaže da ga više ništa, pa ni aktualna kriza vlasti ne,može zaustaviti. Ugovor o financiranju biti će potpisan idući tjedan, završen je i prvi krug postupka javne nabave za izvođače radova.

"Mi očekujemo sigurni početak radova već u ejsen ove godine, pa vjerujem da ćemo 2021.godine i otvoriti isti i to će biti sigurno početak jednog novog života za stanovnike juga Hrvatske", naglasila je Žalac. Radovi jesu planirani za jesen, no oni ovise o trenutku kada će se potpisati ugovor sa izvođačem radova. Od toga datuma gradnja bi trebala trajati 3 godine, a krajnju rok da se sredstva ne bi izgubila jest 2023. godina. Povjerenica Cretu naglasila je da se radi o najvećem projektu za kojeg je Hrvatska do sada dobila sredstva.

"Radi se općenito o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Europskoj uniji posljednjih godina, stoga sve čestitke", poručila je Cretu. Sredstva za Pelješki most sada su sigurna, no ministricu Žalac pitali smo boji li se da bi još jedni parlamentarni izbori koji "vise u zraku" mogu ugroziti preostale projekte. Čini se kako ona kao članica trenutne Vlade nije sklona novom izlasku na birališta.

"Što se tiče rada u tehničkoj Vladi, mi ćemo sigurno nastaviti ako dođe do novih izbora raditi na svim projektima, oni se neće zaustaviti an onome što smo počeli, ali pozvala bih cijelu Hrvatsku javnost da dobro razmisli o tome što Hrvatskoj treba, a to je sigurno politička stabilnost", kazala je Žalac.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com