Logo
Ispiši ovu stranicu

Ovrha nad Smokvicom: Bivši Todorićev otok uskoro u rukama države

ZAGREB/ŠIBENIK - Sud u Šibeniku zakazao je ovrhu radi vraćanja otoka Smokvice Vele u posjed države za 27. rujna. Otok je to kod Rogoznice koji je godinama koristila Tvrtka Grafoplast, a kasnije i obitelj Ivice Todorića koja je tvrtku kupila, no nisu plaćali koncesiju.
27. rujna zakazana je, kako je mediji zovu, deložacija desetljeća. Na taj je datum u 10 sati ujutro Općinski sud u Šibeniku zakazao ovrhu otokom Smokvica Vela, potvrdio je za Media servis ministar državne imovine Goran Marić. Na otok će tog dana stići ovrhovoditelj Ministarstva, a tamo bi trebao biti i ovršenik.

"Ovršenik bi trebao osloboditi objekt od stvari i osoba, mi ćemo preuzeti, a ako ne oslobodi, onda ćemo zaprimiti, zapečatiti i čuvati stvari, kao i objekt po preuzimanju", objašnjava Goran Marić za Media servis. Smokvica Vela od 1995. godine bila je u vlasništvu Ante Lušića i njegove tvrtke Grafoplast - te je godine Lušić s MORH-om potpisao ugovor i dobio koncesiju na 30 godina. No 2006. godine Ivica Todorić kupio je Grafoplast i na otoku sagradio ljetnikovac i pomoćne objekte te je njegova obitelj tamo godinama ljetovala. U travnju ove godine otok je formalno vraćen Grafoplastu.

"Otok je uvijek bio i ostat će u vlasništvu RH, a tko je vlasnik Grafoplasta to me ne interesira kao ni Ministarstvo državne imovine. Tvrtka Grafoplast je bespravno raspolagala godinama otokom Smokvica koji je vlasništvo RH, i očekujemo 27. rujna konačno učinkovito provođenje ovrhe i završetak presedanskog zimskog sna Općinskog suda u Šibeniku koji nije činio ono što je trebao činiti". Marić naglašava kako će ovim postupkom "ne samo vratiti otok u vlasništvo Republike Hrvatske" već i "promijeniti praksu i pošasti da brojni korisnici prostora i objekata godinama ne plaćaju koncesijske naknade i najamninu RH". Koncesija na Smokvici godinama se nije plaćala pa je tako gotovo 200 milijuna kuna duga otišlo u zastaru.

"Posljednjih pet godina koje nisu u zastarnom roku mi smo obračunali i podnijeli tužbu za naplatu: to je 25 milijuna kuna plus kamata 10-ak milijuna kuna. Iako nitko nikada nije ispostavio račun na taj iznos jer nikada nitko Grafoplastu nije ispostavio niti jednu fakturu niti je Grafoplast imao važeći ugovor za korištenje tih prostora". Ministar nije htio komentirati medijske najave direktora Grafoplasta Ante Lušića koji je već u nekoliko navrata najavio da će se boriti za ostanak na otoku.

"Naravno da će svatko koristiti ono što mu je na raspolaganju kad su pravni instrumenti u pitanju. Međutim, što je tko ulagao, ulagao je u tuđe i bespravno, bez suglasnosti je ulagao. I koristio je godinama bez ijedne kune naknade". Ministarstvo državne imovine preuzet će otok, pokušati naplatiti dugovanje, a ako Tvrtka Grafoplast plati dug moći će se natjecati za novu koncesiju u okviru novog natječaja, poručio je Goran Marić. Kaže nam i kako bi natječaj trebao biti objavljen u roku mjesec dana od preuzimanja Smokvice Vele, a moguće je da bude i na međunarodnom nivou. Pokušali smo dobiti i izjavu direktora Grafoplasta Ante Lušića, no u njegovom uredu su nam poručili da je trenutno na putu.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com