Logo
Ispiši ovu stranicu

Dan ružičaste vrpce: sve više oboljelih od raka dojke

ZAGREB - Sve više žena, ali i muškaraca obolijeva od raka dojke. Sve više njih odlazi na preglede, ali i dalje je taj broj malen iako je karcinom dojke najčešći zloćudni tumor kod žena. U povodu 18. Dana ružičaste vrpce razgovarali smo s predsjednicom krovne udruge Europa donna doktoricom Vesnom Ramljak, ali i Ivanom Kalogjera koja je osnovala stranicu i udrugu "Nismo same".
Prema posljednjim podacima, onima iz 2014., broj novooboljelih žena bio je 2644, a muškaraca oko 25.

"Prema novim epidemiološkim studijama procjenjuje se da će u 2015. broj novooboljelih žena biti negde oko 2.800 i do 30 muškaraca. Dakle tendencija je definitivno u porastu, taj broj se iz godine u godinu sve više povećava", kazala je Ramljak.Dobra je vijest da se sve više žena odaziva na sistematske preglede, na mamografiju.

"Koliko god se nama čini da je to možda bolje u nekim postotcima, i dalje ne možete vjerovati koliko su žene neuke i koliko ne žele znati, koliko je još uvijek stigmatiziran rak kao rak. O tome se ne govori, to je sramota. Tako da u ovisnosti o tome kakva je žena, iz kojeg je kraja, jako puno je uzroka tome", rekla je Ramljak.Sve više mladih žena obolijeva od raka dojke, kaže doktorica Vesna Ramljak.

"One misle da su mlade i da se to njima ne može dogoditi, jednako kako muškarci nemaju ni u malom postotku razvijenu svijest da i oni mogu dobiti rak dojke i da su oni isto tako kandidati za rak. Da se isto tako moraju pregledavati i kontrolirati", govori doktorica.Novinarka Ivana Kalogjera nedavno je osnovala stranicu a onda i udrugu "Nismo same" kao podršku ženama oboljelima od raka. Kad sam se razboljela vidjela sam da nedostaje stranica koja bi bila savjetodavna i na kojoj možemo dijeliti priče, ispričala nam je. Kad je onda doznala dijagnozu - rak dojke, osjećala se kao da je sama.

"Da. Teško je to proći. Koliko god sam ja imala podršku svojih predivnih prijatelja i djece, postoje neki trenuci kada vi naprosto se osjećate sami. Jer ono što vi prolazite teško da može osjećati na isti način netko tko nije u vašim cipelama", ističe Kalogjera. Razmjena iskustava s drugim ženama ju je, kaže, jako obogatila.

"Nije mi ta bolest donijela samo neke stvari koje sam morala proći, jedno teško iskustvo, nego mi je donijela i puno dobroga. Jer sam upoznala neke nove, prekrasne žene koje vjerojatno kroz život u nekim drugim okolnostima ne bih upoznala", kaže Kalogjera.Predsjednica Udruge Europa donna Vesna Ramljak pozvala je sve da se odazivaju na preglede i rade samopreglede, a Ivana Kalogjera uputila je poruku onima koje su se suočile s teškom dijagnozom...

"Treba postati kao higijena, kao pranje zubi ili tuširanje. Dakle samopregled jer vi ste ti koji ste kontrolori svoga tijela. Dakle, mi smo ti koji moramo voditi brigu o sebi", naglašava predsjednica Udruge Europa donna.

"Što manje razmišljati o toj bolesti iako je to dosta teško. Jako je važno da imaju podršku obitelji i radne sredine ako rade i ako su zaposlene", poručuje Kalogjera.Upozorila je da je anketa na njihovoj stranici pokazala da ima žena koje imaju rak, a nemaju nikakvih izvora prihoda. Taj problem da se žene bore za egzistenciju dok se bore za život bi naše društvo trebalo riješiti, zaključila je Kalogjera.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com