Logo
Ispiši ovu stranicu

Pravosuđe vapi za promjenama, zbog nepravdi mladi bježe iz zemlje

ZAGREB - Niz presuda i odluka u posljednje vrijeme iziritirao je javnost kod koje prevladava percepcija da se pravda ne dijeli na hrvatskim sudovima, a onaj tko ima, lako se izvuče. Je li uistinu pravosuđe rak-rana hrvatskog društva?

"Ja ne bi` volila da to tako stoji u inim medijima, portalima, novinarima il` u međusobnim, ne znam, komunikacijama, je li, da je hrvatsko pravosuđe cirkus", žestila se nedavno jedna sutkinja lokalnog suda nedugo prije nego li je donijela nepravomoćnu presudu i sablaznila Hrvatsku. I ne samo Hrvatsku. Da je pravosuđe i gore od cirkusa, žale se građani koje iritira praksa - kada ih se skupo ovrši za banalan dug, završi u zatvoru zbog jointa viška, ostane bez posla zbog šnite pršuta, ali i kada ubojice odšeću na slobodu i kada milijuni dugova odu u zastaru.

"Tvrdimo da postoji niz presuda koje se svakodnevno0 donose pred sudovima. Ne zaslužuje jedna presuda kakva god ona bila da se preko nje stvara dojam o radu sudova", rekao nam je šef Udruge sudaca Damir Kontrec i najavio da će se raditi na strategiji odnosa s javnošću. Predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda, kao građanin je nezadovoljan, ali nije baš sva krivnja na sudovima: "Jer niti jedan veliki predmet kako se to običava reći zapravo nije dovršen.

Postavlja se pitanje koji su razlozi, jesu li to samo na strani sudova ili se nalaze na strani i drugih tijela koje trebaju poduzimati određene radnje", rekao je Kontrec za MS.

Premijerka koja je dovršila pregovore s EU, Jadranka Kosor, smatra da bismo danas teško zatvorili Poglavlje 23. Na trenutak joj bude žao što smo se izborili da nemamo nadzor. Ne navodeći konkretne presude, odluke i imena, Kosor napominje vidljivu neujednačenu sudsku praksu, a nemamo ni konačnih presuda iz područja ratnog profiterstva i pretvorbenog kriminala. Dotakla se Ustavnog suda: "Ustavni sud se u međuvremenu pozicionirao kao neka vrsta nadvlasti, ja to tako zovem. Upravo je taj sud ukinuo pravomoćnu presudu u jednom krupnom predmetu koji govori o ratnom profiterstvu i privatizacijskom kriminalu tijekom Domoviskog rata i zapravo je na jedan način derogirao odredbe Ustava koji smo mijenjali 2010. godine".

U vrijeme pregovora s EU sigurno u Ustavni sud nije bilo moguće izabrati nekoga za koga se zna da se lažno predstavljao ili prepisivao tuđe radove, tvrdi Kosor. Napominje da stotine tisuća blokiranih s jedne strane i izvlačenje od postupaka nekih javnosti poznatih, s druge, izaziva odium: "Ali ono što je puno važnije - jako obeshrabruje ljude. Mislim da to pridonosi da mladi ljudi odlaze iz RH ne samo trbuhom za kruhom nego i zbog te atmosfere u kojoj se jednostavno osjećaju nemoćni, a o tome se malo govori", napominje bivša šefica Vlade u razgovoru za Media servis.

"Vidim da je to najveći egzodus i to kompetentnih kadrova. Njihov odgovor je da bježe jer u državi nema prosperiteta. To tako ne bi trebalo", mišljenja je čelnik udruge Juris Protecta Zlatko Zeljko koji smatra da ima rješenje. "Postoji možda 10 posto sudaca koji su putem veza ili na neki drugi način ušli u pravosuđe. Niti su kompetentni ni nekorupmirani. Mora se jedna lustracija u pravosuđu napraviti da bi se RH mogla svrstati u red civiliziranih država", zaključuje Zeljko.

Svima bi trebalo postati jasno da ovako dalje ne ide i da stvari u ovom važnom segmetu treba drastično mijenjati.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com