×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1917

Menu

Marić za MS: Deficit za 800 milijuna kuna manji, u suficitu smo 30-ak milijuna kuna

ZAGREB - U ekskluzivnom intervjuu za Media servis ministar financija otkrio je kako se ove godine proračun puni dobro te da su neki od poreznih prihoda iznad očekivanja. U četvrtak će na Vladi ići s odgodom poreza na nekretnine, a iako i dalje ne otkriva za kada je odgođen, vrlo je izvjesno kako ga barem više od godinu dana neće biti.
Ministar financija i dalje ne odustaje od teze da se uvođenjem poreza na nekretnine ne bi dogodile nikakve bitne promjene jer bi se objedinile naknade koje bi se pak korigirale pojedinim koeficijentima. "Za razliku od poreza kojeg je predlagao bivši ministar Linić 2012. godine gdje se predlagala progresivnost u oporezivanju: za svaku sljedeću nekretninu koju imate plaćate još više, ovdje je polazište bila komunalna naknada koja bi se onda korigirala kroz koeficijente", rekao je Marić.

"Dakle mi nismo još uopće niti razmišljali niti govorimo o bilo kakvom vrijednosnom porezu, ali smo rekli idemo napraviti jednu razlikovnost među nekretninama. Sigurno da iz te nekakve porezne pravednosti smatramo da bi netko tko ima noviju nekretninu trebao platiti nešto više u odnosu na onog koji ima nešto stariju nekretninu", objašnjava ministar financija. No ako je to sve pravedno i dobro kako tvrdi zanimalo nas je zašto je onda tako lako pristao na odgodu. Marić kaže: Vlada je kolektivno tijelo koje je uzelo u obzir sve što se u proteklih tjedana događalo pa će, s tim u vezi, građanima još bolje objasniti sve oko spomenutog poreza. Iako i dalje ne želi reći do kada će se porez na nekretnine odgoditi, dao je naslutiti da to neće biti na polovici iduće godine.

"I ja ću vam reći iz porezne perspektive, ja ću uvijek zagovarati rješenja da porezne izmjene stupaju na snagu početkom godine, iznimno sredinom godine. Ali naravno, ostavim prostor i za neka druga rješenja, možda u ovom konkretnom slučaju ne bi, ali sjetite se da je tako išla i porezna reforma, zato smo na neki način i žurili. Ja sam se i ispričao i u Hrvatskom saboru i javnosti, ali doista smo na njoj temeljito radili dugih sedam mjeseci da probamo sve stići da stupi na snagu s 1. siječnjem 2017. Sve one odredbe koje nismo stigli rekli smo ili 1. srpnja 2017. ili 1.1.2018.", rekao je Marić. Bez obzira na sve, Marić kaže da i dalje stoji iza svoje porezne reforme i ne slaže se da su je mnogi "probušili" sa svih strana. Ipak je li mu došlo da digne ruke od svega?

"Sigurno ima određenih stvari koje su korigirane i s kojima ja neću biti u potpunosti sretan i zadovoljan, ali nije pitanje mene osobno ili nekakvog mog tima. Generalno mislim da smo napravili dobar iskorak i da je to jedna od jačih stvari s kojom je ova Vlada krenula. Tu smo bili na samom početku mandata kad smo išli s reformom i ja sam siguran da će i ostale kolege u Vladi slijediti taj primjer i da će u onim drugim područjima biti tih reformskih iskoraka. A što se tiče nekih vlastitih stavova, svjestan sam toga da neke stvari kad ih zamislite ili definirate ili ih pokušate osmisliti, da neće proći onako kako ste ih zamislili", kaže Marić koji podvlači kako on i premijer odlično surađuju. Kad je riječ o izvršenju proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, Marić kaže da će Vlada dokument usvojiti u iduća dva tjedna. Brojkama može biti zadovoljan:

"Ako se sjetite lanjskih šest mjeseci, bio je najniži deficit državnog proračuna pa su mnogi govorili - to je zato što smo lani u prva tri mjeseca imali privremeno financiranje. Ove godine je još bolje. Još niži deficit, a nemamo privremeno financiranje. Dakle, deficit državnog proračuna je za nekih 800 milijuna kuna manji nego u istom razdoblju prošle godine. A kada prema ovoj europskoj metodologiji ESA 2010 uključite sve one institucije, izvanproračunske fondove, lokalnu samoupravu, sve ono što morate da bismo u potpunosti bili usklađeni s europskim zemljama, mi mi smo u prvih šest mjeseci ove godine čak u suficitu nekih 30-ak milijuna kuna. To je sigurno jasan pokazatelj kako i na koji način vidimo proračun"; izjavio je ministar financija.Hoće li se onda pronaći 3 milijarde kuna za sanaciju zdravstva, a čemu se nada i ministar zdravstva Milan Kujundžić? Marić pohvaljuje stručnost svih onih koji rade u sustavu no kaže "evidentno je da sustav u smislu organizacije, financijskog i fiskalnog djelovanja nije u potpunosti održiv". Resorni ministar sa svojim timom radi na reformskom iskoraku koji bi taj sustav stavio na održive noge, kaže Marić koji smatra da je rješenje kod zdravstva u rashodovnoj strani proračuna.

"Tu je potrebno napraviti između ostalog korekcije, a u prilog mojoj argumentaciji govori i prošlost jer smo u nekoliko navrata imali programe sanacije zdravstvenog sustava koji su mahom bili ciljani prema upumpavanju dodatnih prihoda u sustav, a vidimo da to nije riješilo problem. Zadnja je bila 2012/2013., preko 6 i pol milijardi je upumpano u zdravstveni sustav, a još uvijek smo tu gdje jesmo", rekao je Marić za Media servis.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam