Menu

Potpredsjednica Vlade Dalić o Ini, Imunološkom, Badelu

ZAGREB- Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u intervjuu za Media servis rekla je da se u slučaju INA-MOL arbitraža mora dovršiti, ali i da Vlada i MOL moraju razgovarati. Rješenje se traži i za Imunološki zavod...
Vruć krumpir koji je dočekao i novu Vladu je INA. Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi u intervjuu za njemački poslovni list rekao je da je zadovoljan Inom, ali ne i hrvatskom politikom i ako MOL nije dobrodoša da će prodati dionice. Prema dioničarskom ugovoru Vlada ima pravo prvokupa, ali ima li načina da se to i ostvari? Dalić ponavlja da je INA strateška hrvatska kompanija i da vide INA-u kao tvrtku koja se razvija u segmentima proizvodnje, istraživanja, prerade i distribucije kao vertikalno integriranu kompaniju. U tom okviru Hrvatska će pristupati pitanjima odnosa s drugim dioničarom, što je MOL, ali konkretnih rješenja još nema. Podsjeća da su u tijeku arbitraže. Za mogućnost sporazuma mimo arbitraže kaže.

"Arbitraže se moraju dovršiti. Isto je tako jasno da su hrvatska Vlada i MOL dioničari u kompaniji, jasno je da komunikacija između dioničara mora postojati. Kako i na koji način o tome će Vlada odlučiti. "Osvrnula se i na nedavnu odluku prema kojoj se Uprave i članovi NO u strateškim tvrtkama imenuje na šest mjeseci, na period u kojem će se provesti natječaji na kojima će, prema riječima ministra Gorana Marića, najvjerojatnije proći ti isti direktori. To je dovelo do pitanja što će nam onda uopće natječaji.

"Ja ne bih mogla tvrditi kakvi će i koji će biti rezultati natječaja, mislim da to nije moguće unaprijed znati." Još se traži rješenje za Imunološki zavod. Potpredsjednica Vlade Dalić očekuje da će doprinos u rješavanju problema stići i iz Ministarstva zdravstva i Ministarstva državne imovine, različite opcije se razmatraju.

"Stečaj, jedna od opcija?" "U slučaju Imunološkog zavoda mislim da nije moguće govoriti u kategorijama da ili ne, upravo zbog činjenice da je tijekom proteklih godina u pokušajima da se problem Imunološkog zavoda riješi stvorena Javna ustanova Imunološki zavod, da je ostao Imunološki zavod d.o.o."Napominje kako je situacija iznimno kompleksna.

"U ovom trenutku je prerano govoriti o konačnom rješenju jer jasno je da oba ova pravna entiteta ne mogu nastaviti funkcionirati u budućnosti istovremeno."U slučaju Badela koji je u predstečajnoj nagodbi Dalić ističe da je državi važno da se postigne dogovor i predloži plan koji će očuvati proizvodnju na lokacijama gdje je Badel i dosad radio i stvori prostor za rast društva i zaposlenosti.
nazad na vrh