Menu

Veleposlanik Dalglish: Moj je zadatak poboljšati gospodarske odnose dviju zemalja

ZAGREB - Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da su odnosi Hrvatske i UK sjajni i da će takvi ostati unatoč Brexitu, ali da gospodarski moraju biti bolji.

U posjetu Media Servisu danas je boravio veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva, Njegova ekscelencija Andrew Dalglish. Bila je to prilika da veleposlaniku postavimo nekoliko pitanja vezanih uz odnose dviju zemalja i aktualna europska zbivanja, koja utječu na obje zemlje. Na početku zanimalo nas je kakav će utjecaj Brexit, jednom kada se pokrene i dovrši, imati na odnose UK i EU i Hrvatske kao jedne od članica.

 

"To je dobro pitanje i volio bih znati odgovor, kao i svi. Brexit će sigurno donijeti značajne promjene u odnosima UK i EU, ali neće ih nužno pogoršati već će biti drugačiji. Hrvatska i UK imaju dobre odnose od vremena prije članstva i uvjeren sam da će oni ostati dobri i nakon Brexita. Kao i u svakim pregovorima sve je pitanje razmatranja, a premijerka planira obavijestiti Uniju da namjeravamo "otići" krajem ožujka. To je proces po Članku 50. Od te točke počinju pregovori i vidjet ćemo. Ministar vanjskih poslova za nedavnog posjeta Hrvatskoj je rekao da je siguran da ćemo osigurati dobar ishod za UK i EU. Nije ni u čijem interesu da bude drugačije- Želimo vidjeti jaku Eu i u njoj jaku Hrvatsku".Zanimalo nas je kako veleposlanik gleda na stanje u regiji, obzirom na uvijek krhko stanje u BiH, pristupanje Srbije EU i ruski utjecaj?

 

"Uvijek smo zainteresirani za satabilnost regije i nikada ju ne shvaćamo zdravo za gotovo. Vidjeli smo golem napredak u regiji posljednjih godina i želimo osigurati njegov nastavak. Sve se svodi na vrijednosti, koje prihvaćamo kao europska nacija i kontinent, i vrijednosti na koje vjerujemo svi imamo pravo. Zato smo zaineresirani za stabilnost zbog dobrobiti ljudi i zato želimo Srbiju, BiH i ostale u europsku obitelj kako bi uživali vrijednosti kao i mi. Zato smo stalno zainteresirani za stabilnost u regiji". Obzirom na rast populizma u Europi i svijetu i sve glasnije prigovore"zapadnoj demokraciji" zanimalo nas je jesu li Europa i svijet na prekretnici.

 

"Govorimo o različitim načinima ispoljavanja demokracije. Ne vjerujem u zapadni stili, ili je demokracija ili nije. Populizam je ništa drugo do izražaj nečega što muči ljude, a u demokraciji oni koji vode moraju imati na umu da se pozabave problemima koji muče ljude. Ključan je dugoročni pogled, a populizam gleda na kratak rok, koji rijetko daje stabilne rezultate. Ne mislim da se radi o propasti zapadne demokracije nego da u zdravoj demokraciji građani i mediji stalno propituju postupke, a oni koji su izabrani moraju slušati i odgovoriti, tako funkcionira demokracija. Ne brinem da su vrijednosti koje imamo ugrožene i mislim da su dovoljno snage da se nose sa ovakvim izazovima".Veleposlanika smo pitali je li nužno jačanje europskih obrambenih kapaciteta u jeku poziva na više izdvajanja za obranu pred novim izazovima.

 

"Europa mora više trošiti na obranu i to je jasno dano do znanja još na kardifskom sastanku NATO-a gdje su se članice složile trošiti 2% BDP-a na obranu, jer sigurnost je važna. Ne radi se o provociranju ili prijetnjama , već o sposobnosti odgovora i izbjegavanja sukoba reakcijom na vrijeme. Jako sam zadovoljan čuvši ministra Krstičevića da će izdvajanje za obranu u Hrvatskoj rasti, još ne na 2% posto BDP-a ali blizu. UK već troši 2% BDP-a na obranu i to su važna pitanja kojima pristupamo kao članica NATO-a i stalna članica VS UN-a. Dakle radi se o spremi za zaštitu svih naših građana ako im je ona potrebna" .Za kraj, kako veleposlanik Dalglish ocjenjuje suradnju dviju zemalja i kako mogu poboljšati prije svega ekonomske odnose, a da se na radi samo o turizmu.

 

"To je pitanje koje sam postavio sebi i osoblju u veleposlanstvu. Najveći utisak koji želim ostaviti za kratkog boravka u Hrvatskoj je poboljšati komercijalne veze dviju zemalja. U odnosima ima toliko potencijala koji ne koristimo. Da, ovdje dolazi puno turista , koji su dobri potrošači i nadam se da će se to nastaviti , ali mislim da ima još puno više toga što možemo učiniti. Za cilj sam si postavio da ću do odlaska revolucionarizirati komercijalne odnose. Brexitu unatoč to ne mijenja moje ambicije. U Hrvatskoj ima toliko inovacija i toliko toga dobrog što odgovara britanskom duhu u dizajnu i primjeni znanosti zaista je odlično i na svjetskoj razini. Ima jako puno toga što možemo raditi i kada me pitate o odnosima kažem da su odlični na političkoj i bilateralnoj razini, ali da se izrazim školskim rječnikom još se može bolje u gospodarskim odnosima i moj je posao da to poboljšam".

nazad na vrh