×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1897

Menu

Anka Mrak Taritaš za MS: Spremna sam dobiti i po bubrezima

ZAGREB - Lokalni izbori su pred vratima, neslužbene kampanje u pojedinim gradovima već se zahuktavaju. U Zagrebu je svakako tako. Kandidatkinja za gradonačelnicu, HNS-ova Anka Mrak Taritaš za Media servis rekla je kako u prvom krugu pobjede neće biti. Već u prvoj godini mandata riješila bi probleme s vodom i kanalizacijom, a spremna je zbog nekih poteza i "dobiti po bubrezima". Tvrdi da ona neće završiti u "muzeju neispunjenih obećanja".
Mrak Taritaš jasno kaže da pobjedu u prvom krugu lokalnih izbora 21. svibnja ne očekuje. Bit će to žestoka borba u dva kruga, uz sebe ondje vidi i Milana Bandića, za kojeg kaže da šesti mandat neće osvojiti. Svjesna je da će "biti tijesno", a osvoji li mandat, s njezinim dolaskom na vlast klasičnih čistki neće biti.

"Za sve stručne ljude, a ja vjerujem da ih ima puno, a meni je uvijek žao da u kontekstu nepotizma i zapošljavanja takvih, stručnost bude u drugom planu. Ima apsolutno mjesta za sve one koji su stručni i koji dobro rade svoj posao, a sigurno će ga raditi i dalje."Milanu Bandiću za njegovih 16 godina zamjera populizam, netransparentnost i obećanja koja ne ispunjava. Priznaje mu dobru socijalnu inteligenciju, energiju i neke projekte, poput Bundeka i Adventa u Zagrebu, no smatra da su oni za tako dugu vladavinu premali. Poznate fontane kao arhitektici i osobi iz struke joj "apsolutno dobro izgledaju", no.

"Ja sam se nekoliko puta našalila i rekla sam da gradonačelnik ima fetiš na fontane. Ali, neposredno preko puta tih fontana ljudi još uvijek nemaju kanalizaciju, imaju još uvijek pumpe na svom dvorištu".I dok aktualni gradonačelnik tvrdi da je manje od 1 posto Zagrepčana bez vodovoda, Mrak Taritaš kaže da to nije istina. Kaže da je u takvoj situaciji između 5 i 10 posto građana.

"To se da brzo riješiti, znate, snimite stanje i kada je riječ o toj bazičnoj infrastrukturi moguće je to riješiti u prvoj godini mandata, apsolutno"Jedan od planova joj je smanjenje prireza u Zagrebu, za 3 posto u četiri godine, a startat će s 1 posto. Kritičarima te ideje, koji kažu da je to puno gubitka za proračun, odgovara da se radi o 30 milijuna kuna, što je ekvivalent za tri fontane. Obećanja će dati, ali isto tako ispuniti kaže, a u tzv. muzeju neispunjenih obećanja, na kraju eventualnog mandata ne planira biti eksponat. Tko god da pobjedi u bitku s otpadom morat će ići. Mrak Taritaš kaže da je za kompletno rješenje problema potrebno dosta vremena, no da se poslu oko otpada mora odmah prionuti.

"Da građani plaćaju otpad po količini koju proizvode, da zeleni otoci funkcioniraju, da se reciklira kroz gradska poduzeća sve ono što je moguće reciklirati, da se naprave sortirnice i da započnete sa projektom drugačijeg rješavanja otpada, i taj projekt može biti do kraja riješen kroz jedno pet, šest godina"Kod GUP-a ne planira nova širenja na zelene površine. Grad, kaže, mora iskoristiti i revitalizirati one dijelove grada koji su u razvoju preskočeni, poput Trnja ili Peščenice.

"Naglašavam Gredelj koji sigurno može biti novi Manhattan, ali to nije projekt od jedne godine, nego od dvadesetak godina, no treba krenuti sada. Naglašavam tu i Velesajam koji treba staviti u funkciju da ne bude skladište i Sveučilišta bolnica koja nije više bolnica na kraju grada nego treba ostvariti svoj potencijal"Kao dugoročni projekti koje zagovara spominju se i dva mosta koja bi gradila da bi se promet u gradu rasteretio. Za izgradnju onoga koji bio produžetak Strojarske ulice vrlo je izvjesno da bi se "maknuti" trebalo i pozamašan broj kuća. Projekt postoji od 70-ih godina prošlog stoljeća, no nitko, kaže, nije htio "zagristi tu gorku jabuku". Ona tvrdi da hoće. Sklizak teren za jednog političara, rekli bi mnogi.

"Ja imam viziju i ideju i spremna sam zaista za to, ja to kažem, malo i dobiti po bubrezima, i izdržati i istrpjeti i istrpjeti kritike".

U kampanji će potrošiti minimalno 400 tisuća kuna, gornja granica je milijun, ali kaže da će ostati daleko od nje. Na pitanje osjeća li se ponekad kao otok u vlastitoj stranci, Mrak Taritaš kaže "ne", a "ne" je odgovor na pitanje bi li se jednoga dana prihvatila vođenja HNS-a. Kad je riječ o SDP-u, koji joj će, po svemu sudeći, uskratio potporu na lokalnim izborima i čeka se da svog kandidata istaknu, ističe kako bi je potpora veselila, ali da joj nije potrebna. Na pitanje bi li se povukla iz stranke ako na izborima izgubi odgovara da se "to neće dogoditi". Osvrnula se i na poreznu reformu, konkretno, uvođenje porezna na nekretnine umjesto komunalne naknade, od 1. siječnja 2018.godine. Zagreb već kasni s evidencijom stotina tisuća nekretnina, kaže, i posao neće na vrijeme biti obavljen.

"300 je tisuća samo stanova u Zagrebu. Od njih, vjerujte mi, sigurno pola nije evidentirano u stvarnoj površini ili je neki problem. Dakle, to je užasno veliki posao i s tim se neće stići do 1.1.2018. godine, no mislim da je to problem na razini države. Iz jednostavnog razloga - Grad Zagreb to neće stići, brdo lokalnih jedinica jednako tako nema evidentirane nekretnine. Doći će, očekujem, do prolongiranja tog roka"Osvrnula se i na 100 dana Vlade Andreja Plenkovića. Kaže da MOST kao mlađi partner još nije svjestan da je preuzeo odgovornost za državu i da se tako ne ponaša. Plenkoviću čestita za ono što je učinio u stranci, no kao premijer čestitku ne zaslužuje, jer jednostavno nije jednako odlučan.

"Očekujem tu više odlučnosti i očekujem odgovornosti i očekujem zaista više nekakvih stvari koje bi trebale doći".
nazad na vrh