Menu

Ministrica Murganić za MS: Sada mogu i ja kritizirati

ZAGREB - Demografske mjere, izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o slobodi kretanja u EU i planira li preuzeti vodstvo HDZ-a, gdje je zapelo s Obiteljskim zakonom i zašto je još uvijek upražnjeno mjesto državnog tajnika u Ministarstvu demografije, samo su neke od tema koje donosimo Intervjuu tjedna Media servisa s ministricom Nadom Murganić.
Ministrica Murganić osvrnula se na izjavu predsjednice Grabar Kitarović iz Bruxellesa da je sloboda kretanja prednost, ali i mana članstva u EU. Upitana slaže li se s tim i je li iznenađena ovakvom izjavom, ministrica je odgovorila:

"Ja se ne bavim interpretacijama predsjednice, međutim mislim da je ta mobilnost zaista mobilnost temelj EU-a i to je nešto čemu se mi kao punopravna članica moramo radovati i gledati kao na prednost. Vjerujem da je predsjednica to rekla u kontekstu pretjeranog iseljavanja koje zabrinjava cijelo društvo".

Predsjednica je također izrazila želju da sudjeluje u predsjedanju Vijećem EU-a 2020. godine, što se prema riječima premijera Andreja Plenkovića neće dogoditi. No je li ovo korak bliže predsjedničinom potencijalnom preuzimanju vodstva HDZ-a? Murganić kaže, tim se ne opterećuje.

"Dok stranačka tijela i članovi stranke ne odluče drugačije ja ne razmišljam tko će u budućnosti biti predsjednik HDZ-a, jer HDZ ima dobrog predsjednika".

Na stolu su nas dočekale demografske mjere koje je početkom tjedna predstavila predsjednica. Ministrica je još jednom ponovila da su one u skladu s programom Vlade, s kojim je premijer Plenković i tražio povjerenje građana i da se na nekima od njih već radi.

Ponovno je istaknula da su prvi put u 9 godina povećane rodiljne i roditeljske naknade. Na upit misli li da predsjednica doista brine o demografiji ili je riječ o populizmu, kaže:

"Mislim da je predsjednica zabrinuta za demografsko stanje RH. Sada mogu i ja malo kritizirati da dok ova Vlada nije u svoj program stavila demografsku revitalizaciju, nitko ni oporba ni javnost nije o tome razmišljala. Mi smo počeli raditi i u poziciji smo da nas se kritizira".

Više puta je istaknula da predsjedničinim mjerama nedostaje izračun.

"Morate znati što ćete negdje smanjiti i to je ono što je najbolnije. Svi mi znamo poželjeti, ocijeniti što je dobro i vjerujem izračunati koliko to košta, ali mi trebamo reći otkud ta sredstva odnosno kome sada umanjiti. A mi smo u situaciji da zaista imamo jako puno potreba u društvu".

Jako dugo čekamo Obiteljski zakon. Prvi pokušaj nacrta je završio neslavno, drugi pokušaj je digao dosta prašine. Gdje je zapelo? Zašto toliko dugo traje dogovor s koalicijskim partnerima?

"Svjesni smo činjenice da se to pretvorilo u ozbiljan politički problem i tu radimo na jednom usuglašavanju. Nije to stvar prijepora, stvar je dotjerivanja i usuglašavanju nekih odredbi".

Riječ je o osjetljivom dokumentu, kojemu tako i pristupamo, dodala je Murganić. Jako dugo se čeka i zamjena za bivšem državnog tajnika Marina Strmotu, no ministrica nije dala konkretan rok do kad će se mjesto popuniti.

"Javnost očekuje jednu osobu koja će biti, da ne kaže, čudotvorac, ali toga nema. Ovo je jedan dugotrajan i mukotrpan posao, složen posao i treba imati povjerenja u ono što radiš, s kim i biti strpljiv i uporan. Toliko kritike koje je doživjela i svakodnevno doživljava demografija, evo Marin nije mogao izdržati."

Strmota nije isključio mogućnost da jednog dana postane ministar demografije. Murganić ističe da je imao šansu svoje znanje staviti u službu izvršne vlasti.

"Ja sam s doktorom Strmotom dobro surađivala. Marin je imao tu šansu i meni je žao da nije bio dovoljno uporan".

Inicijativa Narod odlučuje jučer je predala u Sabor potpise za raspirivanjem referenduma za izmjene izbornog sustava, no nije ih primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ministrica smatra da to ne bi trebao biti povod za novim kritikama, jer građanske inicijative imaju dovoljno inspiracije za kritike i bez toga.

"Nisam ni znala da ih nije primio, ali znam da su završili s potpisima i dasu kutije predali u Sabor što je njima i bila namjera" Dodala je da nema razloga sumnjati u regularnost prikupljanja potpisa.

"Ako im je zakon to omogućio oni su taj vremenski odmak koristili u pripreme, tehničke i organizacijske potrebe da donesu potpise i da materijal pokupe po terenu.Tako su oni rekli i ja im vjerujem".

Na pitanje je li zadovoljna izbornim sustavom ili smatra da su neke promjene dosta potrebne, odgovorila je:

"Za to sve treba napraviti dobru analizu, podlogu i pripremu, ali moguće je i ovo je jedan od načina da se upozori na potrebu izmjena izbornog sustava"
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam