Logo
Ispiši ovu stranicu

Tomo in der Mühlen ponovno izabran za predsjednika Zajednice kulturnih i kreativnih industrija HGK

ZAGREB - Kulturno i kreativno gospodarstvo je jedno od vodećih u Europi s prometom od 643 milijarde eura i ukupnom dodanom vrijednošću od 253 milijarde eura. Osnovne aktivnosti ovih industrija 2019. godine predstavljale su 4,4 posto BDP-a Europske unije.
Jačanje pozicije ovih industrija u Hrvatskoj i iskorištavanje prilika u predstojećoj financijskoj omotnici iz fondova EU ključni su ciljevi daljnjeg djelovanja Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK, na čijoj je današnjoj izbornoj sjednici za novi mandat izabran Tomo in der Mühlen. „Potencijal kulturnih i kreativnih industrija itekako je prepoznat izvan naših granica i Hrvatska mora biti dio toga. Mi smo mala zemlja koja se u povijesti pokazala kao izričito kreativna i kao takva sposobna je postaviti nove vrijednosti u skladu sa svjetskim i trendovima na razini EU,“ rekao je Tomo in der Mühlen.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl osvrnuo se na suradnju s industrijama tijekom pandemije na pronalasku modela za pomoć kako bi prebrodili posljedice pandemije. „Mi smo tu da vam stvorimo odgovarajući okvir za djelovanje. U Nacionalnom planu planirali smo 250 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ove industrije i još 50 milijuna za medije, što je u ovoj fazi oporavka od korone ključno,“ rekao je Partl, istaknuvši i važnost sredstava EU iz nove financijske omotnice.

„Cilj nam je snažnije integriranje ovih industrija u sve segmente gospodarstva i društva, kao pokretača socijalne, društvene i gospodarske tranzicije u EU. U tom je smislu ključno partnerstvo Komore i Ministarstva, tj. nastavak dosadašnje uspješne suradnje nakon lansiranja zajedničke platforme Sigurna okupljanja i nedavno predstavljenih potpora za pomoć,“ rekla je poslovna tajnica Zajednice Jagoda Divić.

Na sjednici je za potpredsjednika Zajednice izabran i Joe Bašić te članovi Vijeća Zajednice po pojedinim granama kulturnih i kreativnih industrija: Mirjana Mikulec, Danijel Pek, Slavko Kozina, Silvija Jonjić, Igor Cenić, Robert Tomić Zuber, Tonko Weissmann, Tomislav Bronzin, Damir Đurović i Nikša Bratoš.

Ostale vijesti:

Powered by Domena.com