Menu

Ministar Pavić ekskluzivno za MS: 'Za 5 godina penalizacija će biti 18 posto'

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ekskluzivno nam je otkrio koliko će se ublažiti penalizacija predviđena mirovinskom reformom. Osvrnuo se i na sindikate javnih službi koji su odbili danas doći na novi krug razgovora jer su nezadovoljni povećanjem osnovice plaće za 3 posto. S ministrom Pavićem razgovarala je Andrea Barać.

Uoči drugog čitanja paketa zakona mirovinske reforme u Saboru, ministar Pavić otkrio nam je koliko će se ublažiti penalizacija, odnosno ranije umirovljenje.

 

 

"Sa sadašnjih 0,34 posto po mjesecu na 0,3. Tako je bilo i 1999. i takav sustav ima i Njemačka. To znači da će za 5 godina mirovina biti manja za 18 posto, a ne za 20, kako je bilo u originalnom prijedlogu", rekao je Pavić.

 

 

No tu nije kraj izmjenama.

 

 

"Sad će se u oba ciklusa mirovine usklađivati 70-30 i ono što smo obećali da ćemo povećati najniže mirovine za dodatnih 3,13 posto pored samog usklađivanja", istaknuo je ministar.

 

 

Treća komponenta jest ulaganje mirovinskih fondova u start-upove. Iako stručnjaci kažu da je to rizičan potez, ministar ne strahuje.

 

 

"Ako ulažemo u platforme, ako zajedno s HANFA-om razradimo upravljanje rizicima i ako tih 100-tinjak miijuna kuna uspije u Hrvatskoj stvoriti novog Rimca, Prpića ili takve ljude, ja ne vidim gdje je problem. Imat ćemo samo dodana radna mjesta više vrijednosti, koja će i omogućiti našim građanima da imaju dobre plaće i da ostanu u RH."

 

 

No sindikati ne odustaju od prikupljanja potpisa za referendum o mirovinskoj reformi. I dalje žele da se vrati granica za mirovinu sa 67 na 65 godina. Pavić podsjeća da je prosječni radni staž u Hrvatskoj 30 godina, dok je na razini Europe 35. I tu umiruje građane.

 

 

"Većina njih moći će u mirovinu između 60. i 65. godine. Postoji nešto što se zove institut dugotrajnog osiguranika, što znači da će svatko tko dospije do 60 godina i 41 godine staža moći ići u mirovinu bez ikakve penalizacije. Oni koji ulaze na tržište rada sa 18, 19 godina moći će ići u mirovinu sa 60, a oni koji studiraju do 24. godine i imaju 41 godinu staža, moći će ići u mirovinu sa 65", istaknuo je Pavić.

 

 

Iako je Vlada danas pozvala sindikate javnih službi na novi krug razgovora, sindikati su to odbili i pokrenuli proces mirenja. Ministar Pavić još je jednom istaknuo da je povećanje osnovice plaće od 3 posto maksimum koji mogu ponuditi i da za to Uljanik nije nikakvo opravdanje.

 

 

"Pokretanje procesa mirenja pitanje je procedure i sada čekamo odluku Vlade. To je sasvim normalno i dogovorili smo se za sastanak sutra. Čudi me reakcija oporbe, pogotovo SDP-a, kada znamo da je SDP-ova Vlada samo jednu godinu isplatila božićnicu i regres, smanjila koeficijente za 3 posto i da su tada pokazali kakav je njihov odnos prema državnim i javnim službenicima."

 

 

Za kraj se osvrnuo na mjere aktivne politike zapošljavanja, za koje kaže da su itekako urodile plodom.

 

 

"Ova Vlada je u dvije godine izdvojila u mjere aktivne politike zapošljavanja više nego cijela vlada u prethodnom mandatu. Ove godine imamo dvostruko više korisnika mjera za samozapošljavanje. Posebno sam ponosan na mjeru pripravništva, gdje država daje pola ukupnog troška plaće bez gornjeg ograničenja. S obzirom na to da imamo mladu populaciju umirovljenika koji imaju 5 godina manje staža nego prosjek EU-a, omogućit ćemo svima da rade do pola radnog vremena i aktiviraju se na tržištu rada."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam