×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1877

Menu

Pusić: Naš interes je proširenje EU zbog stabilnog okruženja

ZAGREB (šira verzija) - Drugi je rođendan Hrvatske u Europskoj uniji, a potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kaže da imamo razloga za slavlje. U intervjuu za Media servis ocijenila je da je to velika i povijesna stvar za Hrvatsku i da smo danas bolja zemlja. Sa šeficom diplomacije razgovarala je Lana Ružičić.
Hrvatska izlazi iz recesije, imamo sigurnosno okruženje koje nam daje stabilnost koje nas čini investicijskom i turističkom destinacijom snažnije nego ikad prije, ocijenila je Pusić naglasivši da pozitivne stvari mogu potvrditi svi inoministri Europske unije.



"Koji će ocijeniti Hrvatsku kao zemlju koja je stekla ugled, koja ima utjecaja, koja se smatra normalnim, racionalnim, konstruktivnim partnerom. Mislim da imamo apsolutno razloga biti ponosni", rekla je Pusić. Pusić nastavlja da moramo izaći iz atmosfere izazvane dugim godinama recesije.



"A to je da nekako pljujemo po vlastitim uspjesima i stalno želimo na neki čudan način gurati sebe kao neuspješan primjer. Mi nismo neuspješan primjer, uspješan smo primjer", kaže Pusić.Uređenija smo i gospodarski uspješnija zemlja nego prije ulaska u Uniju, ali kaže da smo na političkoj razini nazadovali otkad smo postali punopravnom članicom. Za vrijeme pristupanja postojalo je slaganje pozicije i opozicije da je Europa zajednički cilj i da ne treba zemlji postavljati noge i blatiti je.



"Danas kad imamo sigurnost članstva, kod nekih se razvio stav da nam to više ne može naštetiti i da možemo malo zaoštriti po nacionalizmu. Stvara se atmosfera da je Hrvatska najgora, najlošija samo zato da bi se na izborima glasalo drukčije", primijetila je ministrica.Sigurnost, stabilnost i sloboda, najvažnije je što smo dobili.



"Bez obzira na to što se na svakodnevnom nivou puno više osjeća novac", rekla je Pusić.To su bespovratna sredstva iz EU fondova za koje šefica diplomacije kaže da smo ih dobro iskoristili, a da će povlačenje sredstava ići sve bolje i da na tome treba vrlo intenzivno raditi.



"Neposredno to je novac za Pelješki most koji je vrlo dugo bio na vrbi svirala, nešto što su svi željeli i govorili o tome a nisu imali ideju otkud sredstva", naglasila je Pusić.U idućih sedam godina Hrvatska ima šansu postati srednjerazvijena europska država. Kaže da u dvije godine članstva nismo propustili ništa dramatično jer smo imali realna očekivanja i dobro smo se i dugo pripremali.



Pusić navodi da nam je u idućih godinu dana plan Pelješki most, LNG terminal i energetski interkonektori u regiji te intenzivno pripremanje velikih projekata u infrastrukturi, energetici i poljoprivredi.



"Što se politike i političkog stava tiče je držanje na dnevnom redu Europske unije naših susjeda i država u regiji. Postoji ne tako tihi stav da bi sad za neko vrijeme bilo dosta proširenja, a to znači dosta dugo vremena. To nije hrvatski interes, hrvatski interes je stabilno, predvidljivo i funkcionirajuće okruženje", rekla je.U tom smislu naša je uloga i do sada bila značajna a sada treba biti još jača, zaključila je prva potpredsjednica Vlade.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam