×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1917

Menu

Milanović o Turudiću: Na parlamentarnim se izborima ne može potkradati

ZAGREB (šira verzija) - U ekskluzivnom intervjuu za Media servis predsjednik Vlade Zoran Milanović komentirao je izbjegličku krizu, izbornu kampanju koja predstoji, a osvrnuo se i na četiri godine mandata. S premijerom je razgovarala Željka Gulan...
Mjesec dana do izbora premijer Zoran Milanović vjeruje da je to mjesec do novog mandata. Planiram nastaviti raditi ovaj posao, rekao je predsjednik Vlade koji je imao poruku i za suparnika:



"Svom suparniku kojemu i ovom prilikom čestitam na djetetu, to je jako lijepo, ću omogućiti da se sa djetetom puno bavi i da ima jako puno vremena za njega".Osvrnuo se i na posjet predsjednice Mađarskoj. Na Dan neovisnosti predsjednica je trebala biti u Hrvatskoj, ponovio je Milanović kao i izjavu da nije znao kako ide u Budimpeštu. Izjavu predsjednice da je morao znati jer je o njezinom posjetu bio obaviješten njegov savjetnik za vanjsku politiku ovako je komentirao:



"Ako već ideš na Dan neovisnosti u Mađarsku i tamo razgovaraš s čovjekom koji je u ovom trenutku jedna od najnepoželjnijih osoba u Europi i ideš navodno zastupati hrvatske interese pa normalno da razgovaraš s premijerom koji je na čelu institucije koja vodi vanjsku politiku. Vlada vodi vanjsku politiku, a ne predsjednik. I to u skoro svim aspektima", rekao je premijer.



Mi nismo sudjelovali na tom sastanku, sudjelovala je predsjednica, ne možete zaustaviti predsjednika, ona radi ono što smatra da je dobro za Hrvatsku, ali ja te poteze uopće ne razumijem, odgovorio je Milanović na pitanje jesmo li trebali sudjelovati na sastanku Višegradske skupine. Naglasio je kako su njegovo društvo Europska komisija, Juncker, Merkel, Faymann, Cerar - moderna, napredna Europa. "Što je ovo iza žice, ne znam, to nije Hrvatska", istaknuo je premijer. Smatra potpuno neprihvatljivim izjave predsjednice koje je dala mađarskoj televiziji oko izbjegličke krize gdje je između ostalog istaknula da je hrvatski sustav kolabirao u roku nekoliko sati. Razgovarao sam sa svima, s Merkel - razgovarao, a ne ćaskao, sa svima koji su bitni u ovom trenutku, a Mađarska je nebitna i zaključili smo da bi izgradnja bilo kakvog zida prema Srbiji destablizirala regiju.



"Mađarska je slijepo crijevo Europe u ovom trenutku zahvaljujući svom premijeru koji je bio aktivni komunist pa onda liberal, svašta nešto. Dakle, ja sam uvijek isti i kad hrvatska predsjednica, i sad bi na tome zaista stao, kaže da je sustav kolabirao - hrvatski sustav je uzoran. I to misle i vide i govore svi europski državnici. A svatko bira svoje društvo. Moje društvo su i Angela Merkel, Faymann, Cerar, bez obzira na neke nesporazume Hrvatske i Slovenije, a koje je njezino i Karamarkovo društvo - ne znam. Ja sam Milanović, nisam Khuen Hedervary". Osvrnuo se i na izbore te komentirao tvrdnje Tomislava Karamarka da nemaju što ponuditi u XI. izbornoj jedinici te stoga tamo i ne idu. Nismo nikad ni išli i naš je stav jasan, poručuje Milanović.



"Naš stav je jasan, Ustav je jasan, zakoni su jasni, tamo ne moraš ići s listom, naročito ako su na njoj reš pečeni Zagrepčani, a ne Bosanci i Hercegovci. A što sam ja učinio za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvate Bosne i Hercegovine i moja Vlada, to možete otići u Tomislavgrad, Kraljevu Sutjesku, Široki brijeg, Mostar, pitati svakog Hrvata koji hoda tamo".Kad je riječ o programu, Milanović ističe kako su ga pisali hrvatski političari u Hrvatskoj za hrvatske ljude, a ne u Njemačkoj ili Republici Srpskoj. Ponovio je da će ga ovih dana predstaviti javnosti.



"Možemo razgovarati i razgovarat ćemo u sljedećim danima o detaljima. Naš plan je ne da opet okupimo 5000 srčanih ljudi u Domu sportova nego da to stavimo na internet, transparentno, da svatko može naći zarez i reći - ovo vam ne valja. To je riskantniji i teži pristup poslu".Osvrnuo se i na pronatalitenu politiku te najave iz HDZ-a da će za svako novorođeno dijete dati 1000 eura.



"Dijete ne možemo svesti na svežanj znojnih novčanica".Uoči kampanje iz zatvora bi trebao izaći bivši premijer.



"Očekujem da ga HDZ primi natrag i da bude nosilac neke liste. To proizlazi iz njihovih izjava. Ta presuda je stavljena u nižu brzinu i ide ponovno suđenje. Kazna može biti i veća. Ne da ne bih bio relaksiran nego bi bio jako zabrinut na mjestu onih koji sada likuju, a bili su dio te klike". Na pitanje što misli o izboru Turudića za šefa zagrebačkog izbornog povjerenstva, Milanović je odgovorio:



"Što da vam kažem, ne znam. Na parlamentarnim izborima se za razliku od predsjedničkih ne može, da prostite, potkradati". Iako nikoga ne optužuje, Milanović kaže da ima indicija da je na predsjedničkim izborima, u manjim mjestima, bilo svega i svačega.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam