Menu

Granić za MS: Osobno sam za bolne reforme, koje će dati bolje rezultate

ZAGREB (šira verzija) - Povodom predstavljanja knjige 'Diplomatska oluja' u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je bivši ministar, jedan od najbližih Tuđmanovih suradnika i posebni savjetnik predsjednice Grabar Kitarović, Mate Granić. Govorio je i o tome zašto se naši ministri teško odriču pozicija, postoji li u Hrvatskoj demokracija, jesmo li bolje živjeli prije 30-ak godina i vidi li ikakvu poveznicu između Plenkovića i Sanadera. S Granićem je razgovarala Andrea Barać.

Granić je otkrio zašto je tek sad objavio stvari o kojima do sada nije govorio poput toga da smo se našli na rubu rata s SAD-om ili da Franjo Tuđman i Slobodan Milošević nisu dijelili BiH

 

 

"Uvijek je u pisanju memoarske literature potrebna povijesna distanca. Drugostupanjska oslobađajuća presuda hrvatskim generalima i zadnja stvar zbog koje sam odlučio da ću užurbano napisati ovu knjigu jest presuda šestorici Hrvata". U kontekstu rata u BiH, osvrnuo se i na izjavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da rat u bivšoj Jugoslaviji nije bio potreban i da 'oni koji su željeli ostvariti svoje političke ciljeve kroz taj rat, nisu uspjeli'. Naglašava da je Hrvatska vodila oslobodilački rat.

 

 

"Bilo bi jako dobro da se dogovorila, kao što Mesić kaže, jedna dogovorena konfederacija s ograničenim rokom. To su predsjednik Tuđman i slovenski predsjednik Kučan u kolovozu 1990. predložili, ali Milošević je to odbio kao i sve osim tzv. moderne federacije ili velike Srbije".Jedna od otkrivenih tajni u knjizi jest da je prvi hrvatski predsjednik razmišljao o ostavci, kratko, ali je razmišljao kada su mu odbili sastav ministara u Vladi. Upitali smo ga zašto se danas visokopozicionirani ljudi teško odriču tih pozicija, čak i kad se nađu u središtu afera, dok primjerice cijela finska vlada podnese ostavku jer nisu proveli zdravstvenu reformu. Granić kaže u svakoj zemlji su drugačiji standardi, a u skandinavskim zemljama su stroži.

 

 

"Uplatila sam s krivog računa pelene i ministrica ode. To nije uobičajeno ni u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji ili u Grčkoj, a nije ni kod nas. Smatram da se ne smijemo uspoređivati s onima koji su u tome najfleskibilniji, poput Italije i Grčke. Ne, nikako nisam za to". Iz njegova tadašnjeg ministarstva su protekli budući premijeri, predsjednik Sabora i predsjednica države. Istaknuo je da je već tada vidio kod Plenkovića i Grabar Kitarović potencijal. A vidi li u današnjoj mladeži HDZ-a nekoga s takvim potencijalom i ambicijama?

 

 

"To nije moja zadaća, ja mogu samo sa strane gledati".Zanimalo nas je vidi li poveznicu između Andreja Plenkovića i Ive Sanadera.

 

 

"Oni su različiti ljudi, ali to ne znači da obojica nisu imali medijske sposobnosti i komunikativnost. Ivo Sanader danas nema problema radi toga, nego radi drugih stvari, ali ja o tome ne bih govorio", istaknuo je.Za kraj se osvrnuo na trenutno stanje u zemlji, jesmo li bolje živjeli prije 30-ak godina, ali na dilemu je li u Hrvatskoj ikada zaživjela demokracija u punom smislu riječi.

 

 

"U Hrvatskoj apsolutno postoji demokracija, a pitanja kvalitete uvijek treba propitkivati. Osobno zagovaram puno odlučnije reforme koje mogu biti i bolne, ali koje će u konačnici donijeti bolji rezultat", rekao je Granić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam