Menu

Vujčić ekskluzivno o reizboru: Ne znam nijednog guvernera koji bi to odbio

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić ekskluzivno za Media servis otkrio je kako bi volio nastaviti mandat. Komentirao je i Agrokor te rekao kako vjeruje da će se nagodba postići jer bi alternetiva za vjerovnike bila loša. S guvernerom je razgovarala Željka Gulan.
Hrvatska narodna banka bila je prva i skoro jedina koja je dala procjene kako bi razvoj situacije u Agrokoru mogao utjecati na rast gospodarstva i one su se u potpunosti ostvarile, rekao je guverner Boris Vujčić za Media servis ponovivši kako se "inicijalna procjena od 0,2 do 0,3 posto usporavanja rasta zbog restrukturiranja Koncerna pokazala točnom". O samom procesu nije htio, no ipak vjeruje da će do nagodbe doći.

"Kako će se taj sam proces odviti je nešto što mi ne možemo prognozirati. To je pitanje odnosa vjerovnika, nagodbe koja je pred njima, ali i nekih sudskih procesa koji su u tijeku koji mogu utjecati da nagodba ode u jednom ili drugom smjeru," rekao je guverner u jučerašnjem intervjuu za Media servis, vođenom prije neopozive ostavke izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Na pitanje misli li da će se nagodba postići rekao je: "Vjerujem da će se ta nagodba postići, da je u interesu vjerovnika da se nagode jer bi alternativa za njih bila loša. Međutim, taj proces sigurno neće biti lagan i, ponavljam, opet ovisi o zauzimanju pozicija koje vjerovnici rade i pokretanju nekih sudskih sporova". Ponavlja da je hrvatski bankarski sustav spreman i za najgori scenarij u Agrokoru.

"Mi smo gledali najgori mogući scenarij, utjecaj na hrvatski bankovni sustav, za koji smo odgovorni, financijsku stabilnost, i pod pretpostavkom da imate 100 posto otpis potraživanja, da se ništa ne naplati, što je nevjerojatno jer će se nešto sigurno naplatiti, ali kada se ništa ne bi naplatilo ne samo od duga Agrokora nego od cijele grupe povezanih poduzeća, hrvatski bankarski sustav bi i dalje imao ono što mi zovemo - kapitalnu adekvatnost od 23,6 posto, što je znatno više, znači kapital kojeg bi banke imale, od onoga koji je minimalno zahtjevan i to bi osiguralo da su depoziti u bankama i dalje sigurni i stabilni. Po našim procjenama možda bi dvije banke trebale dokapitalizaciju i to je sve što se tiče utjecaja na bankovni sustav. Prema tome kakav god ishod bio, ono za što smo mi u HNB-u zainteresirani, a to je stabilnost financijskog sustava, će sasvim sigurno biti osigurana", izjavio je Vujčić za Media servis.

Na brojne prozivke kako je HNB odgovoran za sve što se događalo oko Agrokora odgovara - osjećamo se odgovornima što smo osigurali stabilnost bankarskog sustava što i jest naša dužnost. Kaže da su njegovi ljudi obavili "fantastičan posao jer su uspjeli izolirati financijski sustav od problema u koncernu Agrokor što i jest njihova zadaća", rekao je Vujčić dodavši da su "na taj način osigurali da, kako god se situacija u Agrokoru rasplela, depoziti u bankama ostanu sigurni".

"To je rađeno u situaciji kada ni od koga nismo imali pomoć", rekao je Vujčić dodavši da su to napravili dva puta - sada u slučaju Agrokor i 2008./2009. godine kada u bankovnom sustavu nije bilo nikakvih problema za razliku od većine zemalja u Europi.

Guverner HNB-a otkrio je Media servisu i kako je suradnja s premijerom Andrejem Plenkovićem i Vladom vrlo dobra, ali i očekuje li reizbor budući da je u zadnjim mjesecima mandata.

"Suradnja je vrlo dobro, pogotovo smo tijesno surađivali oko izrade eurostrategije i u budućim koracima ćemo morati imati tijesnu suradnju s Vladom. Hrvatska narodna banka u nekim stvarima surađuje, u drugima su u pitanju institucionalne podjele, ali u svemu u čemu smo do sada surađivali, suradnja je bila vrlo dobra. Što se tiče mog reizbora, to naravno ne ovisi o meni. U ovom trenutku je projekt uvođenja eura pred nama. Ja jesam bio zamjenik glavnog pregovarača za ulazak u EU, tako da bi na neki način, u idućih 5-6 godina ovo trebao biti dovršetak u potpunosti tog projekta, barem s naše strane kao HNB-a, integracije u Europu, kroz ulazak u monetarnu uniju, što je sigurno jedan izazov, a naravno Sabor će odlučiti tko je dobra osoba da taj projekt provede", rekao je Vujčić. No na dodatno pitanje što je njegova želja i bi li volio nastaviti mandat - odgovorio: "Gledajte, ja ne znam nijednog, a znam puno guvernera u Europi i svijetu, koji je odbio prijedlog da bude guverner".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam