×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1915

Menu

Ježić za MS: Oni koji trebaju, znaju gdje je 5 mil. eura

ZAGREB - Svjetlo dana ugledao je dio presude Arbitražnog suda u slučaju INA - MOL koji je Hrvatska izgubila. Objava objašnjenja odluke arbitara koji su ocijenili da država nije uspjela dokazati da je Ivo Sanader primio mito od šefa MOL-a Zsolta Hernadija, dodatno će uzdrmati hrvatsko pravosuđe.
Dio presude Arbitražnog suda UN-a od 23. prosinca prošle godine, zahvaljujući Indexu napokon je izašao u javnost. U obrazloženju po Hrvatsku nepovoljne odluke arbitri za krunskog svjedoka tužiteljstva Roberta Ježića kažu da je lagao i da je nepouzdan svjedok. Suca Ivana Turudića prozivaju za pristranost, a snimka iz restorana na kojoj se navodno vidi da Sanader od Hernadija traži mito je, prema ženevskim sucima - montirana. Ježić u razgovoru za Media servis nije želio komentirati tvrdnje ženevskih sudaca da je u dosluhu s USKOK-om teretio Sanadera, ali smo ga pitali gdje je famoznih 5 milijuna eura koje je nedavno ponovo obećao vratiti.

‘‘Pa gdje je...ja nemam namjere ništa u vezi...oni koji trebaju znaju gdje je i koja je procedura. Možete i odvjetnika kontaktirati vezano za to. Stvarno ispočetka jašete po nečemu što je samo po sebi razumljivo na koji način će se izvesti‘‘, rekao je Ježić kojeg smo pitali je li famoznih pet milijuna eura i dalje kod njega, kao što je tvrdio od početka suđenja Sanaderu tijekom kojeg je i obećao da će ga uplatiti u državni proračun.Kontaktirali smo i suca Turudića, no umjesto ocjene ozbiljnih riječi arbitara o njegovoj pristranosti na Sanaderovu štetu, poručio je tek kako do ponedjeljka ne bi ništa komentirao. Na strpljenje do ponedjeljka apelirao je i resorni ministar Dražen Bošnjaković, ne želeći komentirati hoće li objavljeni detalji presude dodatno poljuljati ionako nisko povjerenje javnosti u rad pravosuđa. A objava dijela presude noćas je izazvala buru u Saboru. Klubovi Mosta i Živog zida tražili su stanku, a njihovi Tomislav Panenić i Ivan Pernar rezignirano zaključili:

‘‘Objavom ovog dokumenta, njegovim sadržajem snažno se utječe i na drugu arbitražu. Ovo je kao državi udar u energetici", rekao je Panenić. ‘‘Hrvatsko krivosuđe i krađosuđe duboko je korumpirano, zakoni su pisani da pogoduju ljudima poput Roberta Ježića. I zapravo postoji jedna totalna pravna anarhija u našem pravnom sustavu. A zna se i tko je odgovoran za to. Ali nažalost ne samo HDZ, nego i SDP jer su također bili na vlasti, mogli su mijenjati zakone, ali nisu to učinili", rekao je Pernar.

Podsjetimo, Hrvatska je tražila poništenje arbitraže, no krajem listopada iz Ženeve je stigla još jedna odbijenica. U međuvremenu, arbitraža u Washingtonu još traje.

nazad na vrh