Menu

‘Politički odnosi s javnošću‘ novo djelo prof.dr. Zorana Tomića

ZAGREB /MOSTAR - "Politički odnosi s javnošću", nova je knjiga prof. dr. Zorana Tomića, dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Nakon drugog izdanja ''Odnosi s javnošću - teorija i praksa'', koju su mediji i stručna javnost nazvali 'biblijom' i 'anatomijom' , profesor Tomić javnosti je priložio novo djelo sa specifičnog područja ove profesije.
Knjiga je podijeljena u šest dijelova i 40 tematskih cjelina, sadrži više od 900 stranica. Prvo poglavlje je 'Uvod u političke odnose s javnošću', nakon čega slijede 'Teorije političkih odnosa s javnošću'. Danas u svijetu, gotovo ne postoje knjige koje se tako dubinski bave istraživanjem političkih odnosa s javnošću, objašnjava autor knjige.

"Jedno područje unutar političkih odnosa s javnošću je mene posebno zainteresiralo, i to je bio najvažniji dio istraživačkog rada, a to je 'Upravljanje političkom reputacijom, tj. ugledom' i gdje je tu mjesto odnosa s javnošću kada je u pitanju ugled političara", rekao je za Media servis jedan od vodećih znanstvenika u praksi i teoriji odnosa s javnošću. U spomenutom dijelu knjige obrađeno je političko vodstvo, zatim političko brendiranje i političko rebrendiranje s naglaskom na političku praksu, nastavlja autor Zoran Tomić.

"Razmatrajući upravljanje političkom reputacijom, neizostavno dolazimo do personalizacije politike, pa čak i političkog populizma, strateškog upravljanja kroz odnose s javnošću i medije i na kraju resursi koji se koriste za upravljanje odnosima s javnošću", istaknuo je Tomić koji obrađuje u knjizi i 'Primjenu političkih odnosa s javnošću' u okviru kojih detaljno opisuje odnose s javnošću u političkim strankama, izvršnoj vlasti, zakonodavnim tijelima, izbornim kampanjama te predsjedničkim odnosima.

"Da bi netko izučavao ili primjenjivao političke odnose s javnošću, on mora bazično ovladati odnosima s javnošću. On mora ovladati modelima, tehnikama i alatima. Tehnike i alate prilagođavam specifično političkim odnosima s javnošću, ali one se razlikuju od čistih odnosa s javnošću. Kod političkih odnosa s javnošću dominira asimetrična komunikacija prema ciljnim skupinama, dok u čistim odnosima s javnošću bi trebala prevladati više simetrična komunikacija, tako da unutar ove knjige postoje određeni koncepti i pristupi u toj komunikaciji koja je specifična upravo zato što je politička", rekao je prof. dr. Zoran Tomić. Knjiga je prvenstveno namijenjena diplomantima. No, sadržaj može biti koristan i za praktičare u političkim odnosima s javnošću sa ciljem unaprjeđenja njihovog rada, može pomoći i političarima te novinarima.

"Lakše je doći na političku scenu nego se održati. Da bi se održalo, postoje određene zakonitosti, aktivnosti i spoznaje kako se to čini. Upravo ova knjiga to nudi. Pored toga što je političarima i komunikacijskim ratnicima tzv. političkim PR-ovcima ona će nuditi jedan praktičan vodič kako se pozicionirati, ali i opstati na političkom tržištu, ali da budemo i dalje u funkciji naroda, birača i javnosti", zaključio je prof. dr. Zoran Tomić.
nazad na vrh