Menu

Tucaković za MS o protupožarnoj sezni: Oko tisuću požara više, 21 posto požara na otvorenom više, čak 29 posto požara raslinja više u odnosu na 2023.

ZAGREB - Iza nas je još jedna protupožarna sezona. Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama bilo je aktivno od 11. lipnja do 13. rujna. U Intervjuu media servisa ugostili smo glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji se osvrnuo na rezultate ovogodišnje sezeone, a govorio je i o problemima s kojima se vatrogasci u intervencijama suočavaju.
Iako je na snazi Odluka o prijevremenom završetku „Glavnog napora požarne opasnosti", vatrogasci su i dalje na terenu.

"Sezonski vatrogasci, dislokacije određene, oni će ostati do 30. rujna kako je to i napisano. Dan danas još uvijek rade i sezonski i domaći vatrogasci."

Glavni vatrogasni zapovjednik zadovoljan je načinom na koji je odrađena i ova protupožarna sezona.

"Evo pokazalo se i ove godine da s pravom možemo reći da su vatrogasci treći stup sustava domovinske sigurnosti uz vojsku i policiju. Ono što je jako bitno je da smo jako puno toga zajednički odradili."

A radilo se puno više što pokazuju i brojke. U odnosu na prošlu godinu izbilo je...

"...oko 1000 požara više, imali smo 21 posto požara na otvorenom u Hrvatskoj više, čak 29 posto požara raslinja više u odnosu na prethodnu godinu. I kada govorimo o požarima koji su bili veći u ovoj godini, veliki je broj požara koji je prešao tisuću hektara, a ono što je jako bitno je da nismo imali izgorenih kuća, nismo imali ozljeđenih vatrogasaca niti civila."

Velike probleme vatrogascima zadaju i klimatske promjene, posebno su opasna suha grmljavinska nevremena.

"Mi smo znali u jednom trenutku na području Splitsko-dalmatinske županije imati 7 požara u isto vrijeme gdje su gromovi zapalili, a nisu bili praćeni kišom. Imali ste oblake suho grmljavinsko nevrijeme, imali ste velike požare koji su nastali nakon toga kao posljedica udara groma i naravno imate onda jedan veliki problem na tom nepristupačnom terenu gdje vi ne možete doći s vozilima, ne možete doći s kanaderima jer je grmljavinsko nevrijeme i naravno taj požar već dobije svoju silinu. Ogromna količina kinetičke energije i zapravo dolazi do paljenja svega ispred sebe."

Tako požari otvorenog tipa iz godine u godinu postaju sve opasniji.

"Požari su brži, imamo velike suše, imamo isušenost biljnog materijala, imamo brže gorenje, da nam gore eterična ulja što je sasvim druga klasa požara što otežava samo gašenje."

U gašenju požara ove sezone veliku ulogu odigrali su kanaderi, koji su za razliku od prošle godine bili dostupni u punom kapacitetu. No, primijećen je jedan problem koji uvelike utječe na sigurnost pilota, a to je zip line.

"Vidimo da je to problem kod gašenja požara iz zraka, oni nisu označeni. Mi ćemo ih aktualizirati već sada, u sljedećem planu aktivnosti Vlade da se oni označe, obilježe i da se daju točni podaci tako da naši piloti kada lete da znaju gdje je zip line koji ugrožava njihov život."

Na sigurnost uvelike utječu i dronovi.

"Koji su smetali koji su ugrožavali sigurnost samoga letenja, sigurnost naših pilota. U par navrata mi smo morali, odnosno kanaderi su se povukli sa požarišta, što je opet dovelo do još većeg širenja požara. Dakle ti su dronovi ugrozili i letenje, ali su ugrozili i samo gašenje požara i napravili su nam veliki problem. S druge strane, izviđanje dronovima da, nakon požara utvrđivanje pronalaženje žarišta..."

I dok se dronovi u vatrogastvu koriste nakon samog požara, u ranom otkrivanju požara veliku ulogu imaju kamere kojih je samo ove godine u suradnji s Hrvatskim šumama postavljeno četrdesetak.

"Imamo u sustavu 220 kamera. Ove nove kamere su sofisticirane. Mogu odmah određivati progresiju, predikciju požara sukladno klimatskim uvjetima, vjetru, temperaturi, kuda će se taj požar kretati. Dakle, već u istom momentu možemo imati nekakve pokazatelje."

Zahtjevna sezona rezultirala je i povećanim trošenjem opreme, no Tucaković poručuje: hrvatski vatrogasac kvalitetno je opremljen. U tom kontekstu, od strane Hrvatske vatrogasne zajednice potpisan je projekat za nabavku nove opreme.

"10 250 dodatnih zaštitnih odjela, 149 pick up-ova s nadogradnjom. Dakle s vodom i pumpom koja će biti, to će biti u naredne dvije godine isporučeno. 34 dodatne cisterne. Sjetimo se ove godine 20 novih cisterni je 1.7. ušlo iz sustava robnih zaliha. Ovih dana očekujem raspisivanje novog natječaja od strane Ministarstva regionalnog razvoja za dogradnju, adaptaciju i izgradnju vatrogasnih domova."

Često se priča o problemu s pronalaskom dovoljnog broja sezonskih vatrogasaca, no pokazalo se i ove godine da smo imali dovoljan broj ljudi, rekao je Tucakvocić i dodao kako je profesionalno vatrogastvo doživjelo renesansu po pitanju interesa za to zanimanje.

"Mi smo po prvi puta ove godine dobili 320 prijavljenih kandidata za školovanje za profesionalog vatrogasca u našoj državnoj vatrogasnoj školi. Dakle mi ćemo ove godine imati rekordan broj upisanih učenika.Čak ćemo dodatno otvoriti dva nova odjeljenja na području Vučevice, to je novi centar izvrsnosti."

Da država cijeni rad vatrogasaca država je pokazala i slanjem u saborsku proceduru odluku o proglašenju Dana sjećanja na poginule hrvatske vatrogasce za 30. kolovoza, tog datuma se dogodila i Kornatska tragedija...

"Ja sam to nazvao povijesnim za hrvatsko vatrogastvo. Zato što ćemo prvi put odati počast prije svega svim onim poginulim vatrogaskinjama i vatrogascima. Taj zapis svakog čovjeka koji je poginuo, dao svoj život braneći svoju domovinu, spašavajući živote, spašavajući imovinu, vadeći unesrećene, će sigurno da ti je novi doprinos."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam