Menu

Tolušić za MS: ‘Nisam u kontaktu sa Curićem, davno je izgubio moje povjerenje‘

ZAGREB - Novi krakovi afere SMS, je li se čuo ili vidio s bivšim vozačem, kako se razvija i što očekuje od istrage oko njegovih montiranih fotografija, gorući problemi u resoru poljoprivrede teme su koje smo prošli s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem u Intervjuu tjedna Media servisa. Intervju je vodila Andrea Barać.
Nije odgovorio je li prepoznao i jednog pojedinca koji institucije i policiju koristi za unutarstranačke sukobe, što je Milijan Brkić ranije izjavio, a o nastavku afere SMS u kojoj je i njegov bivši vozač Blaž Curić je ipak istaknuo:

"Smatram da je jedino ispravno i normalno da se otkriju oni koji su se ogriješili o zakone i da se primjereno kazne. Tko je to, to je druga stvar i postoje druge institucije koje to utvrđuju". Jeste li bili u kontaktu sa svojim bivšim vozačem otkad je izašao na slobodu? "Ne. Mislim da je on nažalost davno izgubio moje povjerenje", odgovorio je ministar.

Kad je u pitanju afera montiranih fotografija kojima se njega nastojalo diskreditirati, podignuta je kaznena prijava protiv Krune Grlevića, no ministar se nada:

"Da će kazneno odgovarati ne samo izvršitelji, nego oni koji su smislili kompletnu priču i koji stoje iza toga".

Ministrica Gabrijela Žalac je pod istragom zbog prometne nesreće u kojoj je sudjelovala bez vozačke dozvole. Na pitanje je li joj još uvijek mjesto u Vladi, Tolušić kaže - premijer je sve rekao, a na pitanje hoće li sve ove situacije negativno utjecati na rezultate europskih izbora, odgovorio je:

"Naravno da svaka afera koja izađe van može štetiti, ali drago mi je da svi rezultati kada govorimo o anketama, koje provode nezavisne anketarske kuće, pokazuju da je HDZ apsolutno prva stranka i da nam je rejting stabilan".

Kao i svi HDZ-ovci očekuje minimalno pet mandata. Osvrnuo se i na mladog nositelja liste Karla Resslera.

"Meni je Karlo super dečko, pametan, sposoban, pristojan i sa čvrstim karakterom i stavovima. Mislim da s njim stranka ima veliku perspektivu. Drago mi je da su nova lica u svemu tome, naravno ima kombinacije i iskusnih, ali mislim da u odnosu na ostale liste pokazujemo ozbiljan iskorak".

Potom smo se okrenuli posjeti kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj.

"Vjerujte ne ide on svaka tri dana u drugu državu i bude tamo tri dana. Dovoljno pokazuje koliko želi imati korektne odnose s Hrvatskom. Mi možemo biti ulaz u EU".

Puno je u tome pomogao Pelješki most, ističe, a jesmo li ih zainteresirali da nam pomognu s Uljanikom?

"Ne može nitko nikome narediti, pa ni u Kini, da netko nešto kupi ako to nema smisla. Ako se pokaže bilo kakav smisao, vjerujem da od toga nešto može biti".

Posjet kineske delegacije doveo nas je korak bliže izvozu mliječnih proizvoda, tune i peradi.

"Vidim u novinama - potpisuje se ugovor za stadion, gradi se pruga, nažalost to nisu istine. Mi smo odradili niz sastanaka, potpisali niz dokumenata koji nam otvaraju vrata suradnje kao ova priča o izvozu mliječnih proizvoda. Stvaramo preduvjete, to ne znači da ćemo sutra nešto napraviti, ali u svakom slučaju imamo otvorena vrata".

No nameće se pitanje kako se nadati izvozu na tako veliko tržište, ako je mliječna proizvodnja u padu.

"Naravno da ne proizvodimo mlijeka dovoljno ni za svoje potrebe, ali i danas hrvatska mliječna industrija izvozi proizvode. Ne vidim razliku ako izvozimo u Njemačku, Austriju ili Francusku da ne možemo u Kinu".

Kad je resor poljoprivrede u pitanju, oporba tvrdi da je na koljenima i proziva Tolušića, a on nabraja što je sve do sada napravljeno. ‘‘Do dolaska ove ekipe u Ministarstvo poljoprivrede nije se koristio novac iz EU fondova, a od 2,4 milijarde eura koje su nam na raspolaganju preko 90 posto je raspisanih natječaja, a 60 posto ugovorenih projekata", istaknuo je Tolušić.

"Ulaže se u segment poljoprivrede maksimalno, vide se rezultati. Ako ne vjerujete meni, imate statističke podatke. U zadnje dvije i pol godina osobno sam učinio sve da moji poljoprivrednici na selu bilo u Lici, Slavoniji, Gorskom kotaru ili Dalmatinskoj zagori žive bolje i kvalitetnije. Donijeli smo sve moguće i bitne zakone u prvoj godini mandata".

‘‘Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u zadnje dvije godine raste, u puno segmenata se oporavljamo, no ne i u mljekarstvu‘‘, ističe ministar, no naglašava da mljekarstvo nije ni propalo u godinu dana. I tu Ministarstvo nastupa s brojnim mjerama da ubrza oporavak. HSS je tražio Tolušića da preispita Pravilnik o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta. Upitali smo ga hoće li ga preispitati i ima li u njemu kakvih manjkavosti.

"Volio bih da se HSS bori za hrvatsko selo, možda bi nam svima bilo lakše. Dvije i pol godine pokušavam uvesti red. Stvari koje nam se sad događaju pa i meni osobno kada govorimo o podmetanja, isključivo su vezani uz sektor poljoprivrede i nepravilnosti koje su se tu događale. Tjeramo reda dvije i pol godine i očito će proći još dvije i pol godine dok se stvari do kraja ne poslože. Ali se moraju posložiti".

Zanimalo nas je i kako gleda na dio građana pa i političara koji se otvoreno protive cijepljenju djece.

"Ja sam svoje najmlađe dijete staro godinu i pol cijepio prošli tjedan i ne biste vjerovali pobornik sam i vjerujem u ono što je realno. Vjerujem u doktore i medicinu, ne vjerujem u babe vračare, u šišmiševa krila i znoj zmije otrovnice".

Kao ministra poljoprivrede upitali smo ga i možemo li se osjećati sigurnima, kontrolira li se u dovoljnoj mjeri uporaba pesticida, kao i koliko su ‘bio proizvodi‘ doista zdraviji od drugih.

"Koristimo pesticide i antibiotike u sektoru prehrane, ljudi je sve više na zemlji i potreba za hranom je sve veća. Ali smatram da su kontrole dovoljno dobre. Uvijek postoji iznimki kada neke stvari pobjegnu u svemu tome. Generalno mislim kada govorimo o kvaliteti onoga što jedemo u Hrvatskoj, prije svega o hrvatskim proizvodima, da možemo biti poprilično sigurni".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam