Menu

Jandroković za MS: Da imamo 2/3 većinu u Saboru razgovarali bismo o opozivu Milanovića

ZAGREB - Gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa predsjednik Sabora Gordan Jandroković otkrio je kako će izgledati dolazak saborskih zastupnika na sjednice nakon što na snagu stupi odluka o obaveznim COVID potvrdama, rekao nam je zašto je bio i što je radio na pripremnom sastanku za sjednicu Vijeća za obranu, kao i bi li trebali pokrenuti opoziv predsjednika Zorana Milanovića kada vladajući tvrde da krši zakone. S Jandrokovićem je razgovarala Andrea Marić.

Od idućeg tjedna zastupnici koji žele doći u Sabor morat će imati COVID potvrde. Ako se necijepljeni ne žele testirati dva puta tjedno, sjednice će pratiti online, baš kao i oni koji su u samoizolaciji, koji se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga ili kojima je istekla COVID potvrda nakon preboljenja. Na pitanje hoće li cijepljenje biti organizirano u Saboru, Jandroković je odgovorio:

"Mi ćemo vrlo brzo znati koliko zastupnika i zastupnica ima COVID potvrde, do kada im te potvrde vrijede, jer će se morati prijaviti kada dođu u Hrvatski sabor, onda ćemo vidjeti koliko se njih želi testirati i koliko je onih koji se ne želi ni testirati niti imaju COVID potvrdu. Što se tiče testiranja, ono sigurno neće biti u Saboru. Bit će u onim institucijama koje su i sada zadužene da provedu testiranje".

Dok neki građani zbog odbijanja testiranja dobivaju ili mogu dobiti otkaz, sa zastupnicima se ne može tako postupati.

"Već je i sada položaj saborskih zastupnika i zastupnica takav da imaju određena prava, ali i obaveze, koje drugi zaposlenici nemaju. Dakle, mi i dan danas ne možemo zastupnika koji ne dolazi na zasjedanja sankcionirati".

​Ne slaže se s kritičarima koji tvrde da je Stožer preskočio Sabor i Ustav. To što pada povjerenje građana u Stožer, Jandroković objašnjava time što s pandemijom živimo gotovo dvije godine i da su građani umorni od mjera, ali da tome pridonose i neki političari, ali i društvene mreže. Mnogi su upravo HDZ-ovcima predbacivali za dvostruka mjerila, pa i HDZ-ov izborni stožer u kojem se slavilo bez maski, iako su bile obavezne. Predsjednik Sabora ističe da tada gotovo nije bilo zaraženih u zemlji.

"Stavljati to u kontekst sadašnjih brojki od 7.000 je malo nategnuto, pa i zlonamjerno. Međutim, činjenica je da su i iz vrha politike dolazile različite ocjene o tome što je COVID. Podsjetio bih na izjavu predsjednika RH koji je usporedio COVID s karijesom. Što se maski tiče, on i dalje zagovara tezu da se ne treba nositi maska, nasuprot stavovima struke".

Predsjedniku Zoranu Milanoviću zasmetalo je što je Jandroković bio nazočan na pripremnom sastanku za sjednicu Vijeća za obranu pa nam je predsjednik Sabora objasnio zašto je bio tamo s premijerom Andrejem Plenkovićem i vojnim zapovjednicima te što je radio.

Osvrnuo se na priopćenje predsjednika da se radi ‘o neviđenoj HDZ-ovoj politizaciji vojske‘.

"To je jedna u nizu njegovih neodgovornih izjava, spinova koje čini iz dana u dan, manipulacijama kojima isto tako želi stvoriti konfuziju među hrvatskim građanima. Došao sam tamo, slušao i sastanak je bio jako koristan. Bez tog sastanka puno teže bih pratio jučerašnji sastanak Vijeća za obranu, čiji sam član."

Komentirao je način komunikacije kojom se služi Milanović, ovoga puta s ministrom obrane Marijem Banožićem, a i sam je svojedobno dobivao različite epitete.

"On je srozao političku raspravu u Hrvatskoj na vrlo nisku razinu, na razinu uličnih rasprava, kavgi, uvreda. To nikome nije od koristi osim onih koji na taj bezobrazan, agresivan način nastoje zadominirati u javnom prostoru. On je uveo nove standarde. Način na koji on komunicira, ako ste to primijetili, svaka rasprava o bilo kojoj temi završi na kraju s osobnim uvredama".

Tvrdi da u ovoj raspravi koja se tjednima proteže Milanović i Banožić nisu isti. Više puta je naglasio da predsjednik Milanović krši Zakon o sudovima, Zakon o državnim blagdanima pa sada i Zakon o obrani, a na pitanje je li onda potrebno pokrenuti opoziv predsjednika, odgovorio je:

"Opozvati predsjednika Republike je u ovome trenutku neizvedivo jer mi nemamo dvije trećine zastupnika u Hrvatskom saboru. Da imamo, o tome bismo vjerojatno razgovarali, ali u ovome trenutku mi smo realni političari koji znaju što se može ostvariti, a što se ne može ostvariti".

Što se tiče Zakona o obrani, kaže da ga se Milanović treba držati baš kao i kada ga se držao kada je bio premijer i kada ga je njegov ministar obrane i napisao. Podsjetio je i da je ministar Ante Kotromanović u njegovu mandatu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zabranio da direktno od Glavnog stožera traži angažiranje vojnih sredstava bez odluke ministra obrane. Tada, ističe, Milanoviću takva odluka nije bila problematična, a danas slična ministra Marija Banožića jest. Bliži se 18. studenoga kada će se obilježiti 30. obljetnica Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Jandroković kaže da će biti u Vukovaru.

"Svaki puta je vrlo teško sjećati se onoga što se događalo, međutim, treba prvo odati priznanje hrvatskim braniteljima i svima onima koji su sudjelovali u obrani Hrvatske i Vukovara, a isto tako prisjetiti se žrtava koje su pale za Vukovar. Jedna kolona će sasvim sigurno biti i nitko ne smije koristiti Vukovar za sakupljanje političkih bodova. To je dan kada se moramo pokloniti žrtvi, kada se moramo sjetiti naših heroja i izbjeći pod svaku cijenu bilo kakve političke obračune".

Iako još nema službenih rezultata popisa stanovništva, neslužbene procjene su da nas je manje za 10 posto, nego 2011. godine. Jandroković kaže da je odluka o tome hoće li rađati djecu i koliko isključivo na svakom ponaosob. No, u tom kontekstu se osvrnuo na poteze nove zagrebačke vlasti da smanje naknade za novorođenu djecu, ali i nakanu da ukinu mjeru roditelj odgojitelj.

"Uopće ne razumijem zašto su to učinili, meni je to neshvatljivo. Ili se iza toga krije neka ideološka podloga ili nesposobnost. U konačnici nije niti važno jer će brojne obitelji, brojne žene i mala djeca biti zakinuti za tu financijsku pomoć. To mi nije u redu. Bilo je puno pogrešaka u ovih prvih nekoliko mjeseci vladavine stranke Možemo! i novog gradonačelnika Tomaševića, ali ova mjera je potpuno promašena".

Za kraj se osvrnuo i na to što je bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac uhićena u aferi Softwer te da se sumnjiči za prijevare u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova.

"Iznenadilo me je. Nisam znao, koliko znam nitko nije znao. Prošlo je već dosta vremena od kada gospođa Žalac više nije ministrica, tako da su to vjerojatno neke nove spoznaje i nova otkrića".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam