Menu

Fuchs za MS: Cilj samotestiranja učenika je konačno ukidanje samoizolacija u školi

ZAGREB - Kada kreće samotestiranje učenika, koliko će trajati ta mjera i koji je konačan cilj, ali i kako gleda na prosvjede zbog te najave, otkrio nam je u Intervjuu tjedna Media servisa ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. S ministrom je razgovarala Andrea Marić.
Na pitanje kada kreće samotestiranje učenika, Fuchs je odgovorio:

"Kada točno? Ja se nadam za par dana ili možda idući tjedan. To ćemo vidjeti danas iza 12 sati, kada bi Robne rezerve trebale otvoriti ponude dobavljača testova, no ne znam što točno piše u ponudama, pa ćemo danas nakon 12 sati znati malo više", poručuje ministar Fuchs.

A otkrio nam je i zašto baš sad poduzimaju takvu mjeru, odnosno koji je njen konačan cilj.

"Ova odluka je donesena sada, iako o njoj razmišljamo dugo vremena, s osnovnim ciljem, a to je - u potpunosti ukinuti samoizolaciju učenika u školama i da samo oni učenici koji su pozitivni na testovima, ostanu kod kuće u izolaciji, a da svi drugi idu u škole", rekao je ministar u Intervjuu tjedna Media servisa.

Tvrdi da im nije u interesu maltretirati djecu, nego da je cilj da što više nastave provedu uživo. A koliko planiraju provoditi samotestiranje prije nego što ukinu u potpunosti samoizolaciju, odnosno treća faza plana?

"Mi mislimo otprilike mjesec dana samotestiranja djece kod kuće. Nakon mjesec dana ako sve bude išlo u dobrom smjeru, ostalo bi testiranje djece samo u razredima u kojima se pojavi neki slučaj."

Upitali smo ministra i postoji li mogućnost da drugi resori slijede njihov primjer. Na pitanje je li razgovarao s ministrom zdravstva Vilijem Berošem oko sličnog plana za zdravstvo, odgovorio je:

"Ne u ovoj mjeri zato što je zdravstvo ipak nešto drugačije nego što je to obrazovanje. I jedan i drugi sustav imaju svoje specifičnosti. Mi uglavnom radimo s razredima i institucijama u koje dolazi đaci i nastavnici, a bolnice rade s pacijentima tako da je to zbilja nešto malo drugačije."

Pojavile su se razne kritike da u školama nedostaje toaletnog papira ili sapuna, a da se milijuni troše na testove za djecu.

"Prvo, razgovaramo o dva različita segmenta financiranja čitavog obrazovnog sustava. Za toaletni papir i ovakve stavri odgovorna je lokalna uprava i samouprava, odnosno osnivači, na neki način vlasnici škola. Ovo, mi skrbimo generalno u ukupnom sustavu. Mislim da usporedba jedne i druge stvari nije ista."

Upitali smo ga i kako komentira prosvjede ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sa sloganom - Ne dirajte nam djecu.

"Teško, pa oni vjerojatno recikliraju jedan te isti transparent. On se cijelo vrijeme pojavljuje. Čim se pojavi neka mjera, odmah viču "Ne dirajte nam djecu!", a nitko ne dira djecu. To je ekipa koja radi jedan bunt i protest, a ne znaju protiv čega protestiraju do kraja. Ponavljam, nitko djecu neće dirati, već to isključivo čini za njihovo dobro."

 Iako nije u ingerenciji Ministarstva obrazovanja, Fuchs nam je rekao i zašto ne bi ovakvu mjeru samotestiranja pa ukidanja samoizolacija proveli i vrtići.

"Ona bi bila dobra, ali je u principu teško provediva i tu smo svjesni da bi to vjerojatno ne bi provodilo i zbog tog uopće ne idemo s tom varijantom. Mala djeca su ipak nešto drugačija od učenika."

Za kraj je komentirao i poskupljenja energenata što se odražava i na institucije njegova resora. Rekao je da je za škole i vrtiće glavni problem Grad Zagreb, ali da i instituti dobivaju znatno veće račune plina pa čak i do četiri puta. Fuchs je svima poručio:

"Da sve te institucije pogledaju što im piše u ugovorima, kakve su ugovore zaključili sa dobavljačem plina. Ako unutar ugovora piše da isporučuju plin u narednom periodu po fiksnoj cijeni plina u tom slučaju će sigurno to završiti sa sudskim sporovima." Dodao je da ima i onih koji nisu zaključili takve ugovore pa su u bitno lošijoj situaciji.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam