Menu

Lakušić za MS: Za ostanak mladih u RH nije dovoljno samo kvalitetno obrazovanje

ZAGREB - Uoči izbora na Sveučilištu u Zagrebu, Media servis pružio je priliku da kandidati za rektora predstave svoj plan i program. Razgovarali smo sa Stjepanom Lakušićem dekanom Građevinskog fakulteta koji nam je otkrio zašto bibaš on bio najbolji izbor i kako vidi budućnost najvećeg Sveučilišta u Hrvatskoj.
Upitali smo Lakušića zašto želi postati rektor Sveučilišta u Zagrebu i zašto bi baš on bio najbolji izbor među četiri kandidata kojima je prvi test 1. ožujka kada je zakazan prvi krug izbora.

​''Javno iskorišteni veliki potencijal Sveučilišta u Zagrebu u svim djelatnostima kojim se Sveučilište bavi i nastava i znanost i stručni rad nisu iskorišteni. To se mora promijeniti i razgovorom s kolegicama i kolegama, dekanicama i dekanima oko vizije razvoja Sveučilišta koju sam ponudio u programu dobivena je velika podrška i naravno ohrabrenje za mene da krenemo u kandidaturu''.

Lakušić smatra da se iskrenim i zajedničkim radom svih sastavnica može realizirati sve što je predstavio u programu, a potom je iznio neke od detalja programa. Svakako napominje da studenti moraju biti u središtu svih aktivnosti Sveučilišta.

 "Smatramo da treba podržavati studente da budu samouvjereni, kritični i inovativni. Mi danas kada promatramo Sveučilište, ono više nije točka okupljanja velikih gospodarstvenika, ni alumnija našeg Sveučilišta koji imaju vani zavidne karijere. Taj dio se mora promijeniti i naravno istraživanja koja se provode da budu primjenjiva, da budu svrhovita i da zadovoljavaju tehnološke i društvene potrebe 21. stoljeća. Treba voditi brigu i kako osigurati dodatne linije financiranja. Moj prijedlog je naravno organizacija ureda u Bruxellesu''.

Kao dekan Građevinskog fakulteta, obnova Sveučilišta i njegovih sastavnica će mu također biti jedan od prioriteta. Podsjetio je da je Građevinski fakultet preuzeo lidersku ulogu da za potrebe države organizira volontere i da organizira sustav kojim su se provodile procjene šteta.

 "Za Svjetsku banku smo radili procjenu štete nakon potresa u Zagrebi u nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Moram istaknuti da je po stavovima Svjetske banke Hrvatska bila prva 71 zemlja u koju je Svjetska banka došla vezano za pomoć nakon katastrofa, a da se prvi put dogodilo da jedna ustanova iz zemlje u koji se dogodio potres izradila takav jedan veliki dokumentu, što samo govori kolika je snaga sastavnice, odnosno samog Sveučilišta koje je takvo nešto iznjedrilo''.

​Istaknuo je da nije dovoljno pružiti studentima kvalitetno visoko obrazovanje i tako misliti da je riješen problem iseljavanja.

''Mi se moramo brinuti da pojačamo gospodarstvo gdje će kasnije završeni studenti raditi. To jer onda cjelovita briga o mladima da ostaju u Republici Hrvatskoj''.

​Potom se okrenuo na etički standard Sveučilišta, odgovorio na pitanje ćete regulirati i procesuirati slučajeve neetičkog ponašanja, na primjeru seksualnog zlostavljanja studentica, ali i kako je Sveučilište do sad reagiralo.

''Možda se u toj nagloj pojavi toga Sveučilište nije strašno prošle godine. Protokoli moraju postojati i to se mora sankcionirati u početku. To je nulta stopa tolerancije na takav jedan čin''.

Što se tiče reputacije Sveučilišta, koja nije na zavidnoj razini nakon mandata Damira Borasa, Lakušić ima drugačiji plan upravljanja, uz unaprjeđenje kvalitete studijskih programa, a sve kreće i završava - transparentnošću.

 ''U upravljanju Sveučilištem mi se moramo oslanjati na izuzetne kompetencije ključnih ljudi. One možda nekada i nisu u samoj upravi Sveučilišta, ali ih možemo uzeti iz naših sastavnica i na taj način možemo kvalitetnije upravljati ovako jednim složenim sustavom''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam