Menu

Izumitelj Nevere za MS: Ne bojimo se velikih računa za struju, jako smo stabilni

SPLIT - Split je postao centralno mjesto zelene tranzicije, javnih politika, mobilnosti, financija i poslovanja, u sklopu prve Green Future konferencije. Tim povodom u sklopu projekta United u zajedničkom intervjuu Radio Dalmacije, Top radija i Media servisa urednice Ema Samardžija, Lucija Stipić i Andrea Marić razgovarale su s produkt managerom iz Rimac Technology Miljenkom Bakovićema, jednim od sudionika dvodnevne konferencije u splitskom HNK.
Europska komisija od 2035. traži potpuno ukidanje automobilskih emisija, a električna vozila jedina će moći ispuniti njihov zahtjev i bit će jedino dopušteno prijevozno sredstvo na europskom tržištu. To je ambiciozan cilj, poručuje za Radio Dalmaciju Miljenko Baković, voditelj splitskog ureda Rimac Automobili i izumitelj Rimčeve Nevere.

"Mislim da čak nije toliko nerealno, amiciozno je, ali nije nerealno da se do 2035. više ne proizvode auti s motorima s unutarnjim izgaranjem. To je nešto čemu svi trebamo težiti. Zelene tehnologije su tehnologije koje bi zapravo trebale omogućiti da mi i generacije iza nas na ovom planetu žive nešto duže, bolje i kvalitetnije. Nama je drago da možemo biti danas tu i podržati tu ideju. Nadamo se da će bit sve više ovakvih događanja, ne samo u Splitu nego i u Hrvatskoj, ali mislim da je ovo odlična promocija Grada Splita."

Grad Zagreb bi mogao postati prvi grad u svijetu kojim bi u bliskoj budućnosti mogli voziti roboti automobili. Za taj projekt je tvrtka P3 dobila 1,5 milijardi kuna poticaja u sklopu europskog plana oporavka. Da taj projekt ide u tom smjeru, potvrdio je Baković za Top radio.

"Plan je da krajem 2024. prvi robot taxi krenu voziti u Zagrebu kao pilot projekt i onda naravno slijedi širenje na ostale gradove u Europi. Iskreno, ne znam je li Split dio tog plana, ne vidim zašto ne bi bio, ako bi postojao interes lokalne samouprave za tako nečim. Vrlo vjerojatno kolege iz P3 tvrtke imaju interes da im je doseg velik i da šire svoj biznis. Mislim da nema nikakvih zapreka u tom smjeru."

Naglasak Green Future konferencije je na zelenoj tranziciji. Nakon pandemije, na globalno poslovanje utječe i ruska agresija na Ukrajinu, no bez obzira na nepovoljnu situaciju Baković ne strahuje za buduće investicije i prihode, otkriva za Media servis.

"Ne bojimo se što će biti na jesen, ne bojimo se velikih računa za struju. Što se tiče cash flowa, jako smo stabilni i sigurno smo sljedećih 4 do 5 godina mirni, pa da uprihodimo neke kune, a opet da i mi nešto uprihodimo. Mislim da nema straha po tom pitanju. Sve je počelo s nestašicom čipova, međutim prelilo se na dosta drugih stvari. To je nekakav domino efekt koji se trenutno događa na tržištu, u procesu nabave i svega. Ljudi i u građevini imaju od nedavno slične probleme, nažalost."

​Govoreći o potporama koje njegova tvrtka dobiva od države, Baković zaključuje da država može uvijek bolje i da kada se općenito govori o biznisu treba razmišljati dugoročno, kako bi se otvorila nova radna mjesta, čime se pomaže i poduzetnicima, ali i građanima.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam