Menu

Mateša za MS: Split odlično stoji za domaćinstvo Europskih igara, a bojkota Pariza neće biti

ZAGREB - Sedamdeset dana do početka Europskih igara u Krakowu i 471 dan do Olimpijskih igara u Parizu gost Intervjua tjedna bio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša. Sa Zlatkom Matešom razgovarao je Damir Tabaković.
U Poljsku će putovati oko 130 hrvatskih sportaša, a neki od njih lovit će kvote koje su potrebne za Igre u Francuskoj.

"Bit će to najveći sportski događaj ove godine u Europi s preko devet tisuća sudionika, od toga sedam tisuća sportaša iz 48 zemalja. Najvažniji podataka je da su u osamnaest sportova to kvalifikacije za OI u Parizu i zbog toga imaju dodatni značaj", naglasio je Mateša. U Krakowu će biti i Hrvatska kuća koja će biti dom našim gospodarstvenicima i turističkim djelatnicima.

"Bit će to promotivni punkt za naš turizam, jer su Poljaci među brojnijim gostima u Hrvatskoj, a bit će to i prezentacija našeg gospodarstva. Mogu reći da smo u sportskom i gospodarsko-promidžbenom djelu spremni za Europske igre u Poljskoj", poručio je Mateša. U hramu Area Pacis u Rimu upaljena je baklja koju je preuzeo bivši gradonačelnik Krakowa, a danas predsjednik Poljske Andrzej Duda. Sve to govori da je domaćin trećih po redu EI vrlo ozbiljno pristupio organizaciji ovih Igara.

"Poljska vlada čvrsto je stala iza tog projekta. Donijeli su zakon kojim se daje podrška EI u Krakowu u Malopoljskoj i to im je bilo od velike koristi", rekao je predsjednik HOO-a. Komisija za marketing i komunikacije Europskih olimpijskih odbora (EOO) dala je punu podršku Gradu Splitu za kandidaturu i možebitno domaćinstvo Europskih igara 2027. godine. Gradske strukture skoro pa aklamacijom podržale su ovaj projekt.

"Split je napravio sve što je trebao, gradsko vijeće podržava tu kandidaturu i to gotovo jednoglasno, jer samo jedan glas je bio protiv. To je u našem političkom životu to je rijetko da pozicija i opozicija glasuju za jedan projekt i to je projekt oko kojeg su se u stanju svi okupiti", zadovoljno je rekao Mateša. Naravno da će se mnogi pitati tko će to sve platiti i što to donosi Splitu i Hrvatskoj. Mateša je tu bio vrlo jasan:

"To je nekih 2,5 milijuna Eura. To čak ni za Split nije cifra koja predstavlja veći problem. Poljud bi se morao obnavljati, i obnavljat će se neovisno o Europskim igrama jer u svojim elementima predstavlja ugrozu za gledatelje. Isto tako je i za Spaladium Arenu. Što se tiče sportske infrastrukture, Split stoji jako dobro", naglasio je prvi čovjek hrvatskog sporta. Kolika bi bila ukupna cijena organizacije procijenit će revizorska kuća Price Waterhouse, a nakon toga će vlada RH odlučiti o domaćinstvu Igara u Splitu. Mateša je u tom pogledu optimističan.

"Imate izravne i neizravne financijske koristi. Kad se dodaju i neizravne, koje se odnose na broj turističkih noćenja na povećani iznos PDV-a koji će se ubrati tijekom tih Igara. Na kraju će se pokazati da je to jedan isplativi projekt", rekao je Mateša.Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach zalaže se i daje preporuke međunarodnim sportskim savezima kako da vrate ruske i bjeloruske sportaše u natjecanja iz kojih su izbačeni zbog ruske invazije na Ukrajinu. Neke su zemlje poput Ukrajine, Poljske, Velike Britanije, Češke pa i Njemačke - smatraju kako ruski i bjeloruski sportaši ne smiju nastupati dok god traje rat. Ukrajinci su najavili da će bojkotirati Pariza, a o stajalište HOO-a, predsjednik odgovara:

"Mislim da je prerano govoriti o tome što će biti na kraju. Postoje međunarodne sportske federacije koje su to već prihvatile, a neke nisu i mislim da je mudro pričekati još neko vrijeme da se iskristalizira zajednički stav. Siguran sam da neće biti bojkota Olimpijskih igara. U to sam sto posto siguran".Hrvatski sportaši iz Tokija su se vratili s osam osvojenih medalja, što su dvije manje od rekordnog učinka u Riju kad ih je bilo deset, ali i dvije više no što ih je osvojeno prije devet godina u Londonu - bilo ih je šest. Pariz je nova olimpijska postaja, a očekivanja su uvijek visoka. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša je na kraju prognozirao je broj medalja na 33. Olimpijskim igrama i trećima u glavnom gradu Francuske.

"Puno će ovisiti o ekipnim sportovima i tko će se još kvalificirati od naših. Sve što bi bilo između Londona i Rija bilo bi za sve nas prihvatljivo".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam