×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2107

Menu

Ferenčina za MS: "Čeka nas velik posao vraćanja publike u Gavellu, pripremili smo bogat program"

Gavella ponovno otvorila vrata; Ferenčina za MS: "Čeka nas velik posao vraćanja publike u samo kazalište, ali pripremili smo bogat program" ZAGREB - Nakon nekoliko godina izbivanja s poznate adrese u Frankopanskoj ulici u Zagrebu zbog renoviranja i izgradnje druge scene, gradsko dramsko kazalište Gavella vratilo se u svoj matični prostor. Gavella je publici vrata otvorila 27. listopada premijerom predstave "Kozmički žongleri" na novoizgrađenoj sceni Mala Gavella, a kako su izgledala tri dana premijere i što nas čeka u novoj sezoni otkrio je u Intervjuu Media servisa ravnatelj Dražen Ferenčina s kojim je razgovarala Iva Ralica.

"Ne znam je li ikad Gavella imala tri premijere. Kako tri godine nismo uopće igrali u Gavelli, nismo se samo mi zaželjeli publike, nego se i publika zaželjela nas. Ali nisu se svi mogli odmah naći na prvom otvaranju Gavelle. Odaziv je bio odličan i moram priznati do dugo u noć je trajalo druženje."Ove godine Gavella je proslavila i svoj 70. rođendan, a slavlje nastavlja i u novoj sezoni u kojoj gledatelje očekuje bogat repertoar.

"Šest predstava planiramo odigrati do kraja siječnja, a ukupno deset premijera do kraja sezone. Sve je to zapravo proslava i sezona koja slavi povratak Gavelle na svoju matičnu scenu u Frankopanskoj. Krajem 11. mjeseca imamo i tradicionalne Gavelline večeri."

A istaknuo je i što je sve novo na staroj Frankopanskoj adresi.

"Osim nove male scene koju smo nazvali Mala Gavella, napravljena je i rekonstrukcija atrija, odnosno foajea Gavelle, koji ćemo povremeno koristiti za neke predstave, izvedbe i događanja. A treća stvar je sanacija štete od potresa."

Novi prostori omogućit će nove suradnje, a pritom su otvoreni i za razna druga događnja, ne samo izvedbe predstava.

"Otvoreno je za razne mogućnosti i suradnje što je već vidljivo s nekoliko koprodukcija, s kazališnim grupama s nezavisne scene i suradnjom s Akademijom dramske umjetnosti. Već je puno upita bilo i za komercijalni najam tih prostora. Bit će tu i koncerata i promocija i likovnih događanja."

Tijekom izbivanja iz prostora u Frankopanskoj Gavella je pronašla alternativne scene, a kako ističe naš sugovornik, anasambl i kazalište su na taj način zapravo proširili vidike i pronašli nešto pozitivno.

"Mislim da se Gavelli dogodila i lijepa stvar. Pokazali smo da je kazalište vrlo fleksibilno jer se nije dogodilo samo puko odrađivanje repertoara, nego smo to shvatili kao nove izazove. Radili smo i predstave i neke produkcijske modele koje u našoj zoni sigurnosti možda i ne bismo radili."

A najavio je i da Gavellu sada čeka velik posao i povratak u matično kazalište, dodavši i kako su zamislili novu sezonu.

"Ono što nas sad očekuje je pokušaj vratiti publiku i pronaći negdje taj komporomis između repertora koji smo stvarali u ovim vremenima kad nismo imali svoj dom, dakle malo otvorenijih formi. Radi se o kombinaciji starog, iskusnog i novoga, zanimljivog, malo eksperimentalnijeg i avangardnijeg."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam