Menu

Pavliček za MS: Čudi me što je Anušić prihvatio ponudu da čuva ljestve Plenkoviću

ZAGREB - Sutra će saborski zastupnici raspravljati o prijedlogu za opozivom ministrice poljoprivrede Marije Vučković za što je oporba, na inicijativu Hrvatskih suverenista, prikupila 39 potpisa. Tim povodom u Intervjuu tjedna Media servisa ugostili smo predsjednika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka, koji je prokomentirao još neke aktualnosti u zemlji od izbora novog ministra obrane do obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. S Pavličekom je razgovarala Andrea Marić:
Nakon jučerašnjeg naprasno prekinutog sastanka predstavnika tzv. Stožera za obranu hrvatskog sela s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković na temu afričke svinjske kuge iz Ministarstva su poručili da je dio aktera ne želi surađivati i pridonijeti suzbijanju ove bolesti, da su pojedinci kazneno prijavljeni i da su ispolitizirani. Predstavnici Stožera predvođeni Tomislavom Pokrovcem najavili su prosvjed nakon Dana sjećanja 18. studenoga. Na pitanje osjeća li se prozvanim za ovo 'ispolitizirani' i hoće li ići na najavljeni prosvjed, Pavliček odgovara:

''Nisam se uopće osjećao prozvanim, dapače ja sam bio u više navrata na sastancima koje su organizirali nezadovoljni svinjogojci u Slavoniji, u Retkovcima i u Trnavi pa ponovno u Retkovcima i apsolutno sam dao potporu i kao saborski zastupnik i kao naša stranka. Mislim da su jednostavno ljudi očajni, a ne ispolitizirani. Vjerojatno ću biti i podržavam apsolutno. Mislim da je i vrijeme da se Slavonija digne na noge''.

Na inicijativu njegove stranke prikupljeno je 39 potpisa oporbenih zastupnika pa će sutra u popodnevnim satima saborski zastupnici raspravljati o prijedlogu za opozivom ministrice Vučković, a Pavliček ponavlja zašto misli da ministricu treba smijeniti.

''Vladajući to neće prihvatiti. Nadam se da će i premijer sutra biti i želimo im ukazati da je Ministarstvo zakazalo u potpunosti u borbi protiv afričke svinjske kuge i da premijer promisli da bi bilo pametnije i mudrije staviti osobu koja je stručna da vodi Ministarstvo poljoprivrede. Moramo imati na umu da se afrička svinjska kuga pojavila 2. lipnja sa sumnjom veterinarske stanice i nadležnih veterinara iz Županje, a da je prva naredba donesena sedam dana kasnije. Znači mi smo izgubili sedam dragocijenih dana''.

Dok je pitanje hoće li premijer Andrej Plenković sutra braniti ministricu, u popodnevnim satima će biti u Saboru jer će na Odboru za obranu predstavljati kandidata za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Ivana Anušića. Na pitanje je li ga iznenadio premijerov izbor i to što je Anušić pristao na ponudu, Pavliček je odgovorio:

"Više sam se iskreno iznenadio da je Anušić pristao. Začudilo me da je pristao čuvati ljestve Andreju Plenkoviću idućih pet-šest mjeseci. Ovim potezom će prvenstveno pripomoći Andreju Plenkoviću, a Plenković je ovo taktički i vrlo mudro odradio. Pa ne znam je li ga kupio, vjerojatno je vojnik stranke kako se ono kaže pa je to prihvatio. Mene je osobno samo to začudilo da se prihvatio netko neke funkcije svega pet-šest mjeseci prije izbora jer realno tu ne možeš ništa pokazati''.

Dodaje da će Plenković ovim izborom utišati nezadovoljstvo u Slavoniji, a vjeruje da će Anušić biti bolji od bivšeg ministra Marija Banožića. Osvrnuo se i na neslužbene informacije koje su izašle u javnost da je ministar bio pod utjecajem alkohola i da se analizirao uzorak krvi nakon nekoliko sati u Osijeku, a ne odmah u Vinkovcima.

''Ovo što dobivamo svi, dobivamo iz medijskih napisa. Jesu li te informacije točne, mislim da će netko službeno morati izaći u javnost. Pritom mislim na Županijsko državno odvjetništvo da se točno zna kada je uzet prvi uzorak, je li tada bilo kao što se tvrdi u medijima određene koncentracija alkohola u krvi i mislim da će to bacati ponovno drugačiju sliku na cijeli slučaj, pogotovo što se tiče kaznene odgovornosti bivšeg ministra''.

Osvrnuo i na obilježavanje Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, poglavito na obilježavanje u Vukovaru za što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ipak predstavio i drugi plakat na kojem nije izdvojen samo HOS, nego sve postrojbe koje su branile Vukovar. Budući da su to ipak iz Hrvatskih suverenista zagovarali, upitali smo ga je li se Penava s njima konzultirao pa popustio.

''Meni je drago da će na kraju biti još jedan veliki plakati izložen na zgradi gradske uprave s amblemima svih postrojbi. To ćemo vidjeti hoće li i Vlada imati neki svoj prijedlog. Ja mislim da je stvarno najžalosnije što smo se zadnja dva tjedna bavili svađom i prepucavanjem, što nije dobro''.

Za kraj je iznio i svoj stav je li mjesto SDSS-ovcima u Vukovaru na Dan sjećanja ili dan uoči.

''Apsolutno da im nije mjesto u Vukovaru. To je čista provokacija i politizacija i to je pokušaj već godinama od strane upravo Milorada Pupovca izjednačavanja žrtve i agresora''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam