Menu

Voditeljica klimatskog EU projekta u Hrvatskoj za MS: Planiramo unaprijediti sustav upozorenja

ZAGREB - U Intervjuu Media servisa ugostili smo voditeljicu hrvatskih projektnih aktivnosti na nedavno predstavljenom EU projektu Clim4Cast, Kseniju Cindrić Kalin iz DHMZ-a. Cilj projekta je bolja suradnja i razmjena informacija među europskim zemljama kako bi se ublažile posljedice sve težih suša, toplinskih valova i požara. Intervju je vodio Bruno Perić.

Naglasak projekta je na prikupljanju i razmjeni podataka kako bi se pokušalo prevenirati klimatske promjene koje iz godine u godinu predstavljaju sve veći problem.

"Kroz ovaj projekt planiramo uspostaviti jedan sustav za praćenje i prognoziranje suša, toplinskih valova i požara. Dakle, to su jedni od ekstrema koji su isto posljedica klimatskih promjena i koji se često javljaju združeno. Što više suša imamo i što veće temeperature time je veća i ugroženost od požara. Tako da kroz ovaj projekt planiramo unaprijediti sustav upozorenja."

Hrvatska ima, nažalost, i više nego dovoljno iskustva u borbi protiv požara. Cindrić Kalin u tom kontekstu ističe i intenzivnu komunikaciju DHMZ-a s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

"Ali još uvijek nemamo prognozu suše. Tako da nam je to što se tiče Hrvatske nekako najslabija karika. Imamo praćenje suše u meteorološkom smislu. Pratimo klimatološke elemente, oborinu, temperaturu i sve pokazatelje koji utječu na sušu, ali nemamo prognozu u kontekstu poljoprivrednih pokazatelja, ajmo reći, agrometeoroloških pokazatelja odnosno vlage u tlu, temperature u tlu. Znači, nemamo tu jednu prognostičku komponentu."

Važno je ne samo da nacionalni meteorološki zavodi prikupljaju i obrađuju prikupljene podatke nego i da imaju dobru suradnju s drugim institucijama. Cindrić Kalin ističe važnost pridruženih strateških partnera.

"Državni hidrometeorološki zavod je glavni partner i koordinira sve provedbene aktivnosti za Hrvatsku. Međutim, pridruženi partneri su nam Ministarstvo unutarnjih poslova odnosno Ravnateljstvo civilne zaštite i drugi partner nam je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Mi zapravo kroz izradu tog prijedloga akcijskog plana ćemo surađivati s našim strateškim partnerima, ali i sa svim drugim relevantnim institucijama."

Nažalost, nije rijetka pojava da se negiraju klimatske promjene koje uzrokuje čovjek pa smo Cindrić Kalin pitali kako ona gleda na takve stavove.

"Znanost se bazira na dokazima tako da, u vezi klimatskih promjena, da one postoje i da je čovjek zaslužan za njihovo povećanje tih dokaza je dovoljno. Postoji znanstveni konsenzus oko tih teorija tako da oni koji negiraju klimatske promjene zapravo negiraju znanost i dokaze."

Cijeli intervju možete poslušati na web stranici Media servisa.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam