Menu

Pejčinović Burić za MS: Apeliramo na Srbiju da napravi pomake po pitanju nestalih

ZAGREB - Obilježava se Dan Europe, Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, kako se pripremamo, hoćemo li imati i glavnu tajnicu Vijeća Europe,u kakvim smo odnosima sa susjednim zemljama teme su o kojima smo u Intervjuu tjedna Media servisa razgovarali s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić. Intervju je vodila Andrea Barać.

Dan je Europe. Slavi se mir i jedinstvo na starom kontinentu, a 9. svibnja označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije” iz 1950. godine. Koliko je relevantna bila tada toliko je glavna poruka te deklaracije relevantna i danas, istaknula je Pejčinović Burić.

 

 

"To je dan kada se svi moramo prisjetiti od kuda smo krenuli. Izvukla bih najvažniju poruku deklaracije - njen temelj je da nikad više ne bude rata".

 

 

U Hrvatskoj se Dan Europe tradicionalno obilježava 19. godinu, a u subotu završava obilježavanje Tjedna Europe.

 

 

"Pozivamo građane da dođu od 10 do 13 sati na Trg Europe. Bit će vrlo zanimljivih sadržaja, moći će pitati sve što je relevantno i mislim da je to prigoda za objasniti što je Hrvatskoj donijelo članstvo u Europskoj uniji".

 

 

Zjedništvo je druga temeljna postavka EU-a, a ta poruka jedinstva, kako objašnjava ministrica, zbog globalnih izazova danas je još i jača i napominje da bez jedisntva ne bi bilo ni Europske unije. Izgledno je da će u novom sazivu Eruopskog parlamenta biti više populista i euroskeptika do sada, no ministrica je optimistična.

 

 

 

"To neće ugroziti europski projekt, ali će staviti veću odgovornost na one koji su za europski projekt. Bit će teži posao za njih da unutar nove arhitekture Europskog Parlamenta da se bolje pozicioniraju, bolje surađuju i da dalje rade na razvoju europskog projekta. Međutim, izazov će osobito unutar Europskog parlamenta biti".

 

 

Ankete pokazuju da bi HDZ na europskim izborima trebao dobiti 5 mandata, iako im prema posljednjim anketama popularnost pada. Na pitanje hoće li manje mandata smatrati porazom, ministrica je odgovorila da je izvjesno 5 mandata. ‘HDZ izlazi samostalno s balansiranom i dobrom listom‘, smatra.

 

 

"Bilo tko tko bude izabran na listi HDZ-a će sigurno izvrsno predstavljati Hrvatsku i HDZ unutar europske pučke obitelji i Parlamenta jer je ta lista upravo tako napravljena".

 

 

Vlada je nedavno usvojila Akcijski plan za predsjedanje EU-om, dužnost koju preuzimamo 1. siječnja 2020. godine. Navodno su naši predstavnici u europskim institucijama zabrinuti jer se kasni s pripremama i postoji bojazan da nećemo biti spremni. Pejčinović Burić kaže - kašnjenja nema.

 

 

"Problema nema, Hrvatska je tu zadaću dobila dosta rano u šestoj godini članstva, no mi smo s pripremama počeli praktički od samog formiranja Vlade na kraju 2016. godine. Prema zadnjem polugodištu prije predsjedanja te su aktivnosti praktički svakodnevne i često imamo sastanke na vrlo visokoj razini na kojima koordiniramo".

 

 

No predsjedanje preuzimamo u izazovnom razdoblju zbog zbog dvije teme koje će doći na naš stol - Brexit i završetak pregovora o europskom proračunu.

 

 

"Složenost našeg predsjedanja dijelom proizlazi iz činjenice da ćemo biti prvi predsjedatelj s novim sazivom Europskog parlamenta i novom Europskom komisijom što za državu koja predsjeda na drugačiji način postavlja prioritete za predsjedanje. Sada je sve više izgledno da ćemo u nekoj formi dobiti i završetak Brexita, ako se bude išlo prema tome".

 

 

Ministrica je uvjerena da će predsjedanje dobro proći, zbog čega će Hrvatska biti puno vidljivija i porast će nam ugled u Uniji i svijetu. Osvrnula se na kritike što je natječaj za studente koji će biti časnici za vezu objavljen na volonterskoj bazi. Tvrdi, takva je praksa u manjim državama članicama, a koliko se studenata javilo?

 

 

"Mi smo ciljali na oko 150 osoba, a javilo se na natječaj 85 i sad su u tijeku intervjui s njima. Mi ćemo sigurno ići na jedan miješani model u kojem ćemo raditi i s ljudima s državne uprave i nakon rezultata intervju onda ćemo odabrati konačno kako ćemo ustrojiti taj rad".

 

 

Pejčinović Burić ušla je u uži krug izbora za glavnog tajnika Vijeća Europe. Vlada ju je kandidirala jer je prošlogodišnje predsjedanje Odborom ministara na čime čelu je bila, odlično ocijenjeno.

 

 

"To je očigledno bila prosudba da sam dosta dobro radila. Takve poruke su dolazile iz Vijeća Europe iz država članica. Da je to bila dobra odluka pokazuje činjenica da smo od četiri kandidata gospodin Didier Reynders i ja ušli u završnicu".

 

 

Osvrnula se i na odnos sa susjednim zemljama. U prvom redu tu je Slovenija i problem oko arbitraže. Ministrica kaže, pozivali smo na dijalog, no Slovenija je odlučila krenuti drugim puten.

 

 

"Otkada je proces s Komisijom i sa sudom inicirala Slovenija, ona se u ovoj fazi ograničava da čeka ono što će Europski sud reći".

 

 

Naglašava da su sva otvorena pitanja sa susjedima naslijeđena još od raspada Jugoslavije. A na pitanje možemo li očekivati da sa Srbijom riješimo pitanje nestalih u mandatu ove Vlade, rekla je:

 

 

"Mi nastojimo apelirati na srbijansku stranu u svakoj prigodi da je to za nas u ovom trenutku humanitarno i najvažnije pitanje i da očekujemo prve, bitne i važne pomake na tome. Još jedan put i na ovaj način apeliramo. Mi to stalno ponavljamo i tražimo u raznim formatima".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam