Menu

Sve svađe u vezi HNS-a i HDZ-a i zašto ih treba ignorirati

ZAGREB - Zna li itko točan broj koliko smo puta u ove dvije godine čuli - trese se koalicija, zaoštreni odnosi između HDZ-a i HNS-a, HNS prijeti napuštanjem vladajuće većine? U svakom slučaju previše, a uvijek s istim ishodom: ‘Pričali smo, smirili se i sve ide dalje kao i do sada‘. Da objasnimo zašto se više ne trebamo baviti njihovim odnosima, odnosno zašto će ministrica Blaženka Divjak ostati ministrica iz kvote HNS-a, skupili smo sve veće sukobe unutar ova dva aktera koalicije koji su bili samo naizgled sukobi. Odnosno pucanj u prazno.
Sve je krenulo od Agrokora, dok je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak još uvijek bio oporba i prije skoro dvije godine u Saboru prvi put Vladu Andreja Plenkovića usporedio s jednim od najpoznatijih brodova koji je završio na dnu oceana.

"Krenuli su s velikim okrestrima, svjetlima, snage moći, premijerom koji je prilično sličan Sanaderu. Europejac, strani jezici, kultura u dijalogu. Rezultat - Titanik. Samo je pitanje koliko su daleko od sante leda i da potonu" A onda je kao papagaj ponavljao i ponavljao da je svima izlazilo na uši.

"Titanik vlada. Titanik. Titanki vlada". Da bi potom tu istu Vladu HNS-ovskim snagama spasio, uz obrazloženje - trebamo obrazovnu reformu i Blaženku Divjak postavili u taj resor. Mjesecima kasnije Divjak se našla u središtu prividnog zemljotresa unutar koalicija HDZ-a i HNS-a. Očito je i Olegu Butkoviću više dozlogrdilo.

"Ma to je sve živa žalost". HNS-ov ministar Predrag Štromar potom je objasnio:

"Mi smo koalicijski partneri i ne treba uvijek biti previše ljubavi među partnerima. Bitni su rezultati".No prije štrajka prosvjetara koji je rezultirao popularno zvanim zategnutim odnosima, nakupilo sve više tih sukoba pa i prijetnji HNS-a da će napustiti koaliciju. Krenimo od novijih prema starijima. HDZ-ovcima nije sjelo što se Vrdoljak obrušio na predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nakon što je ona kritizirala Divajk i kurikularnu reformu nazvala razočaranjem. Još prije nekoliko mjeseci HNS je zaprijetio da će raskinuti veze, ako Vlada ne nađe novac za povećanje plaća prosvjetarima, istu je prijetnju stranka uputila HDZ-u i ako Lovro Kuščević ne ode s ministarske pozicije, naljutili su se i oko Zakona o udžbenicima, a prvi sukob, nakon utišavanja afere hotmail i odlaska Martine Dalić, bio je oko imenovanja šefa ekspertne skupine za obrazovnu reformu. Premijer Andrej Plenković je podržavao Matka Glunčića, a HNS uporno odbijao. Svaki put se pisalo tresu se stolice, upitna većina, potres u Banskim dvorima, a premijer je poručivao:

"Oni imaju svoj sastanak, nakon toga ćemo razgovarati. Nisu zategnuti odnosi. Ne vidim nikakav sukob".Isto tako ispalo je do sada svaki put da je i bio u pravu. Svaki taj prividni potres se utišao i bez ikakvih posljedica. Pa ne treba previše razmišljati da bi se došlo do zaključka - fotelja ministrice Divjak nije upitna, HNS neće izaći iz Vlade niti će premijer naložiti tajnici da pripremi odluku o razrješenju HNS-ovih ministara. A sljedeći put kad čujemo prijetnje ili zategnuti odnosi, najbolje ignorirati.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam