Menu

CROATIA MEDIA CONGRESS: Omogućite nam uvjete kao u ostalim zemljama EU-a

ZAGREB - Jučer je održan je prvi CROATIA MEDIA CONGRESS u organizaciji AGI-ja na temu izmjena Zakona o elektroničkim medijima. Čelni ljudi ključnih medija u zemlji su poručili da je izmjenama ZEM-a napravljen korak u dobrom smjeru, no postoji tu nekoliko prijedloga i primjedbi na čemu bi se još do drugog čitanja u Saboru trebalo poraditi.
ZEM u novom ruhu sadrži odredbu o odgovornost za komentare na članke, oko čega se u javnosti duže vrijeme diže prašina. Pojedinim medijima ta odredba koja predviđa i kazne, otežat će poslovanje, naglasili su direktorica Hanza Medie Ana Hanžeković te prokurist Večernjeg lista Dražen Klarić, iako oni već sad imaju zaposlene ljude za brisanje takvih komentara.

''Mi tražimo odgodu nekih određenih članaka jer na se stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na globalne platforme koje nemaju takvu odgovornost. S obzirom na to da je naš financijski rizik prevelik, mi ćemo sigurno biti prisiljeni ukinuti komentare, a onda će korisnici jednostavno komentirati na globalnim platformama'', rekla je Hanžeković.

"Apeliram na Ministartstvo kulture i medija da u zakonskom prijedlogu prilagode te kazne'', izjavio je Klarić.

Članica Uprave Nove TV Diana Roginić ukazala je na članke zakona koji definiraju kvote, odnosno programa koji bi trebali kupiti od hrvatskih neovisnih producenata.

''Taj iznos je definiran kao pet posto ukupnog prihoda prethodne godine. To je izrazito visok iznos koji će se sigurno negativno odraziti na naše poslovanje. Djelomično razumijem namjeru zakonodavca, ali ne razumijemo zašto se to tako agresivno definiralo'', istaknula je Roginić.

''Imamo više dionika zakona, jedan su i neovisni proizvođači. Između dva čitanja vjerujem da ćemo naći neki kompromis'', odgovorio je državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl:

''Ovdje nitko nakladnicima s nacionalnom koncesijom ne nameće sadržaj. Vi ćete sami sadržaje odabrati sukladno vašim potrebama. Ovdje samo postavljamo kvotu za hrvatsku neovisnu proizvodnju u onom dijelu u kojem smatramo da bi ona trebala biti dio nakladnika s nacionalnom koncesijom'', odgovorio je Partl.

Predsjednik Uprave RTL-a Marc Puškarić smatra da će izmjene Zakona u nekim dijelovima dovesti do veće regulacije, ako se priča o liberalizaciji i da će se na taj način ugroziti medijski pluralizam.

''Kada vidimo da mi preuzimamo odgovornost u ovoj zemlji, mi stvaramo radna mjesta i to dovoljno, mi plaćamo porez i s druge strane nam se ne pomogne u vidu deregulacije koja je potrebna da možemo i u budućnosti biti održivi i održati pluralizam. Mogu vam reći, ako se to se ne riješimo u idućih nekoliko godina, onda će to biti jako izazovno'', naglasio je Puškarić.Pandemija je ukazala i na još jedan veliki problem - mediji se ne mogu financirati iz HBOR-a. Da stvar bude gora, time su mediji smješteni u istu kategoriju s kockarima i krijumčarima oružjem. Predsjednik uprave AGI-ja Ivan Jurić-Kaćunić uputio je apel ministrici Nini Obuljen Koržinek:

''S obzirom na to da nas je malo, a želimo otvoriti pretpostavku da zapošljavamo i stvaramo novi kreativni sadržaj, time i ostvarujemo komercijalne efekte uključujući i dobiti, na najvišim tijelima Vlade Republike Hrvatske i pred Hrvatskim saborom borite se da medijske kuće, od ovih najvećih pa i za one najmanje nakladnike, da nam se stvore uvjeti koje imaju naši drugi kolege, naši sugrađani u Europskoj uniji'', poručio je Jurić-Kaćunić.U dijelu koji se tiče HBOR-a, resorna ministrica je zaključila:

''Mi moram osigurati ovoj industriji pristup izvorima financiranja koje imaju drugi poduzetnici u Republici Hrvatskoj''. Raspravu je moderirao predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac koji je izrazio nadu da će CONGRESS nastaviti s radom i da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih rasprava.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam