Menu

Brnjac za MS: Kroz nacionalnu oznaku sigurnosti možemo ispuniti očekivanja turista

ZAGREB - Iako nam se poboljšala epidemiološka slika,pod velikim je upitnikom kako će izgledati turistička sezona. Hrvatska se već krenula pripremati, najavljene su nacionalne oznake sigurnosti, priča se i o COVID putovnicama, a malo podrobnije o tome s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac razgovarala je Andrea Barać.

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam pokrenulo je projekt Safe Travels, mi smo dobili WTTC-ov pečat, a Brnjac je najavila uvođenje nacionalnih oznaka primjene sigurnosnih protokola Safe Stay in Croatia.

''Jedan od prvih zadataka novoosnovanog Savjeta za oporavak i razvoj turizma i realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude je bilo usuglašavanje svih sigurnosnih protokola'', rekla je Brnjac.

''Za ugostiteljske objekte, hotele, OPG-ove, kupališta, marine, sve dionike u turizmu. Oznaka bi trebala se primijeniti i na druge dionike u lancu putovanja, kao što su aviokompanije, ali i na kulturne i prirodne atrakcije. Protokoli će biti usklađeni s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji u tom trenutku budu na snazi, a za tu dodjelu će biti nadležno Ministarstvo turizma i sporta."

I nacionalna i WTTC-ova oznaka će se dodjeljivati zajedno od veljače i one su besplatne. Nadležne udruge i Ministarstvo turizma i sporta će provjeravati pridržavanje mjera.

''Stavili smo nadzor na tri razine. Jedno je ad hoc prema Ministarstvu turizma i sporta koje će vršiti kontrole, druga razina je putem udruženja koji su u našem Savjetu, a nas treća putem samih turista zato što je svi koji dobiju oznaku, dobiti i naljepnicu s QR kodom koju mogu izložiti na vidljivom mjestu u svom objektu, a QR kod će voditi na posebnu Safe Stay in Croatia web stranicu na koji će biti propisani protokoli i mjere, ali i sve ostale korisne informacije za turiste.''

A što ako se netko ne bude pridržavao mjera nakon što dobije oznaku?

''Ako se netko ne bude pridržavo svih ovih protokola, on će izgubiti tu sigurnosnu nacionalnu i WTTC oznaku i jednostavno neće biti vidljiv turistima.''

Ministrica nam je otkrila i očekivanja od nove turističke sezone s obzirom na to da se još borimo s pandemijom.

"Prvi preduvjet za dobru turističku godinu je svakako povoljna epidemiološka situacija. Mi smo u kontinuiranim razgovorima s turističkim sektorom kojoj se zanima za cjepivo za turističke djelatnike, pokazujući time svoju svjesnost o sigurnosti, uz to primjenom sigurnosnih protokola WTTC-a te naše nacionalne oznake Safe Stay in Croatia vjerujemo kako možemo ispuniti očekivanja gostiju u pogledu Hrvatske kao sigurne i poželjne destinacije.''

Dodala je da je veseli činjenica da neki gosti s naših emitivnih tržišta, poput Njemačke i Austrije, već sada pokazuju veliki interes za destinaciju Hrvatske. Naveliko se priča i o mogućem uvođenju COVID putovnica. Upitali smo Brnjac kakav je stav Hrvatske, ali i njen o tome.

''Naravno da postoji zabrinutost zbog širenja novog zaraznijeg soja virusa, koji je otkriven u Ujedinjenom Kraljevstvu, a već je došao i do brojnih članica Unije. Ujedinjeno Kraljevstvo je dodatno ubrzalo proces cijepljenja upravo zbog ovog novog soja. Na inicijativu grčkog predsjednika Vlade, koji je pisao i predsjednici Europske komisije, vjerojatno će se razgovarati i certifikatu, ali stav WTTC-a je da putnici koji nisu cijepljeni, a želi putovati, ne bi smjeli biti diskriminirani.''

A kakav je stav Hrvatske?

"Prvo je imati dovoljnu procijepljenost, da cjepivo bude omogućeno svim građanima u Republici Hrvatskoj. Sigurna sam da će konačni dogovor unutar Europske unije poštovati pravo europskih građana na slobodu kretanja.''

Najavila je i sutrašnju neformalnu videokonferenciju na razini Europskog vijeća na kojoj će sudjelovati i premijer Andrej Plenković.

"Tema sastanka je borba protiv COVID-19. Šefova država i vlada će razgovarati o napretku cijepljenja u državama članicama i o najboljim praksama u suradnji s trećim zemljama''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam