Menu

Jelena Veljača za MS: Seksualni odgoj naše djece nema veze s tim jesmo li vjernici i za koga glasamo

ZAGREB - Inicijativa “Nisam tražila” koju su pokrenule četiri sarajevske glumice podijelivši svoja svjedočanstva seksualnog napada i uznemiravanja, snažno je odjeknula i u Hrvatskoj. Istupile su brojne žene, studentice, glumice… koje su pokazale da je ovaj problem itekako prisutan u našem društvu. Stoga je u Intervjuu tjedna Media servisa gostovala Jelena Veljača, koja već godinama u javnom prostoru upozorava na problematiku nasilja nad ženama, s kojom je razgovarala Andrea Milošević.

Puno svjedočanstava o seksualnim uznemiravanjima i napadima dolazi od glumica i studentica glume. Veljača je pojasnila zašto je to specifičan problem u spomenutoj profesiji.

''Glumci i glumice koriste svoje tijelo i na Akademiji tijekom stvaranja uloga, tijekom rada na sebi i kasnije u poslu. To je jedno područje koje je pseudo sklisko. Naime, kada si ti mlada studentica izuzetno je teško u tom trenutku znati koja je granica dodirivanja ili manipuliranja tvojim tijelom od strane osobe na poziciji moći.''

''Osobno nisam imala neugodnih iskustava sa seksualnim uznemiravanjem'', istaknula je Veljača, ali i dodala da bezuvjetno vjeruje onima koji tvrde da jesu.

''Moje osobno iskustvo s Akademije, koje je čisto i odlično, ne znači da sva ostala iskustva nisu istinita i da iskustva studenata i studentica s moje klase, iz mojih generacija, nisu potpuno oprečna, pa onda uvijek osjećam mali zazor od tog čvrstog i jasnog - ne.''

Seksualno uznemiravanje događa se i u ostalim profesijama i žene su u svom radnom okruženju često mete seksističkih komentara. ''Granica između ''loše šale'' i seksualnog uznemiravanja je pristanak'', definirala je Veljača.

''Ja ne bih rekla da su žene na poslu pristale na, pod navodnicima, loš humor kolege. Mislim da je to isključivo njegovo iskorištavanje patrijarhalne pozicije i još nečega, te jedne ideje da ukoliko se ti buniš i žališ, da si ti zapravo razmažena, cendrava, nekolegijalna, 'nemoj sad to pusti njega on je takav'.''

Kazneno djelo spolnog uznemiravnja može se prijaviti u roku tri mjeseca od samog događaja. Taj dio pravnog procesa veliki je problem i jedan od razloga zašto žrtve ne imenuju napadača, smatra Veljača.

''Ukoliko vi javno objavite ime i prezime zlostavljača, a istovremeno se zlostavljač ne može procesuirati, onda ste sebi napravili veliki problem u životu. Ako me pitate s nekog filozofskog aspekta što ja mislim, apsolutno ne mislim da zlostavljači zaslužuju ikakvu diskreciju.''

Osim promjene pravnih okvira, važna promjena koju Veljača zaziva je i uvođenje seksualnog odgoja kao obveznog predmeta u školama. Stav o tome, mora se odvojiti od ostalih osobnih stavova, istaknula je.

''I da je seksualni odgoj naše djece nepovezan s tim jesmo li vjernici, idemo li u crkvu i za koga glasamo.''

Uvođenje seksualnog odgoja u škole Jelena Veljača dovodi u direktnu vezu s brojem pobačaja u društvu.

''Zabranjivanjem seksualnog odgoja, zabranjivanjem razgovara o seksu i tom jednom kolektivnom padanju u nesvjest nad činjenicom da se tinejdžeri upuštaju u seksualne odnose, što mislim da je potpuno nešto što moramo prihvatiti kao najnormalniju stvar na svijetu i educirati ih, dovodimo se u situaciju da se podiže broj abortusa.''

U Poljskoj je na snagu stupio zakon prema kojem je pobačaj moguć samo za slučaj silovanja, incesta ili ako je majčino zdravlje u pitanju.

"Takav zakon neće spriječiti abortuse, već će se oni raditi ilegalno, u neadekvatnim uvjetima te u najgorim slučajevima odvesti žene u smrt". Upozorila je na to Jelena Veljača i za kraj ponovila u kojem smjeru društvo treba ići po pitanju pobačaja.

''Nikada u povijesti civilizacije nijedna zabrana nije spriječila broj abortusa, nego je broj abortusa spriječen, odnosno smanjen, u trenutku kad su se djevojčice počele obrazovati u školama o tome što je seks, kako se zaštititi. To je ono što nama nedostaje.''
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam