Menu

Filipović za MS: Bandiću građani krivi za potres, Tomašević je aktivist, a ja najbolji kandidat

ZAGREB - Dugo se spekuliralo imenima, neka su HDZ-ova imena odbila kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika pa je odluka pala na Davora Filipovića, zastupnika u Gradskoj skupštini Zagreba. U Intervjuu tjedna Media servisa otkrio nam je zašto je uvjeren da će svrgnuti s čelne pozicije Milana Bandića i na koji način to planira učiniti. Budući da je član vladajuće stranke, osvrnuo se i na druge aktualnosti u zemlji. S Filipovićem je razgovarala Andrea Barać.
Ništa od Miloševića, ništa ni od Vanđelića, odustalo se i od Hermana i priču o kandidaturi zatvorio je Davor Filipović. Spominje ga se kao najmanje poznatim HDZ-ovim kandidatom, ponovno i 'alibi kandidatom', no Filipović kaže da se godinama spremao za ovu ulogu.

''To je velika čast i odgovornost i sa zadovoljstvom sam prihvatio ovaj izazov. Zastupnik sam u Gradskoj skupštini četiri godine i pripremam se za predstojeću političku utakmicu. Jako sam dobro upoznat s funkcioniranjem Gradske uprave i to iskustvo ću iskoristiti kako bi učinio ovaj grad boljim mjestom za život svim našim sugrađanima''.

Izdvojio je dva ključna prioriteta u svom programu za Zagreb - obnova grada od potresa i financijska konsolidacija.

''Svi znaju da su financije Grada Zagreba u problemima, da je proračun već dugo godina devastiran''. Upravo ste mi to rekli, a Vaša ruka je bila u zraku za Bandićev proračun? ''Tako je. Ne bih ja to govorio da je naša ruka bila u zraku, nego stvari treba promatrati u širem kontekstu. Imali smo pandemiju koronavirusa, imali smo i ovaj nesretni potres. U takvoj situaciji u 12. mjesecu rušiti proračun značilo bi izazivati dodatnu krizu Gradu Zagrebu''.

Tvrdi da nije odjednom počeo kritizirati Bandića, nego da je njegova stranka u Skupštini kontinuirano upozoravala na loše odluke pa i zaustavila neke Bandićeve zamisli koje nisu odobravali. Koaliranje s njim nazvao je projektnom suradnjom.

''S jedne strane imate Milana Bandića, čovjeka koji nakon 20 godina kaže da su naši građani sami krivi za potres, koji kaže da naši školarci trebaju prati ruke u školi lugom umjesto sapunom. S druge strane gospodina Tomislava Tomaševića koji nikada nije radio u ozbiljnom sustavu, čiji životopis vrišti od aktivizma i sad se kandidira, što je paradoksalno. To je ono što se nudi. U takvoj konkurenciji ja sam najbolji kandidat''.

Ako pobijedi na izborima u svibnju, na pitanje s kim će koalirati, s Bandićem, Tomaševićem ili s nekim drugim, odgovorio je:

''Svi oni koji žele dobro ovom gradu, s njima ćemo sjesti za stol. Sa svima onima kojima su naši sugrađeni na prvom mjestu, s njima ćemo razgovarati''.

Najavio je od ključnih projekata izgradnju Nacionalne dječje bolnice, Jarunskog mosta i izgradnju novog Dinamova stadiona. Kada su u pitanju financije, inzistirat će na transparentnosti.

''Jako je važno da naši sugrađani znaju gdje je svaka kuna potrošena, prema tome svaka lipa će se moći vidjeti na internetu, sve ono što grad troši i ono što gradonačelnik radi. Želim naglasiti da ćemo u gradske strukture i u Holding uvesti sustav nagrađivanja. Nama je jako važno da potičemo kulturu izvrsnosti. Želim da oni koji rade dobro imaju priliku napredovati u gradskim strukturama''.

Prošlo je gotovo godinu dana od potresa koji je pogodio Zagreb i ostavio velike materijalne štete, a stvari se nisu previše maknule s mjesta kada je obnova u pitanju. Filipoviću će obnova upravo biti jedan od prioriteta.

''Ne godinu dana, nego jedan dan je previše za one koji nisu u svojim domovima, a ja mogu obećati našim sugrađanima da ću na spavanje ići s njima u mislima i da ću se jutrom buditi s njima u mislima sve dok oni ne budu vraćeni u svoje domove i dok njihova imovina ne bude obnovljena. U tom kontekstu učinit ću sve u razgovoru i s Vladom i s ministarstvima da se to što prije riješi''.

Na pitanje kako sve to ubrzati, budući da i dalje padaju cigle s nekih građevina, odgovorio je:

''To što padaju cigle je na Gradskoj upravi i ja ih pozivam da to rješavaju pod hitno. Neću izlaziti iz Fonda, neću izlaziti iz Ministarstva. Reći ću narodski, sjedit ću za vratom svima onima koji trebaju biti i koji su zaduženi za obnovu našega grada''.

Kao predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, zanimalo nas je koliko ste je bio upućeni u rad Krunoslava Jakupčića, u kontekstu aferi vjetroelektrane. Podsjetio je da je oko 7 milijuna kuna duga prethodne uprave naplaćeno.

''Nadzorni odbor Hrvatskih šuma daje suglasnost na sve odluke iznad 10 milijuna kuna. Ja sam u Nadzorni odbor imenovan u studenom 2017. godine, a odluke koje su se ticale te situacije s vjetroelektranama su donesene prije nego što smo mi imenovani. To su lako provjerljive stvari, prema tome nikada nismo o tome odlučivali u Nadzornom odboru''.

Budući da se u Hrvatskoj redom cijepe ljudi preko reda, na pitanje je li se i on negdje zatekao gdje je bio višak ili zapeo pa se slučajno cijepio, odgovorio je:

''Zapeli pa se cijepili. Ne nisam niti se planiram zateći na takvom mjestu. Cijepit ću se među zadnjima jer mislim da ima onih koji se trebaju cijepiti prije mene. Ne gledam na to s nikakvim simpatijama, nikada ne bih napravio tako nešto''.

A jesmo li prije trebali otvoriti pregovore s Rusima oko cjepiva, budući da tempo cijepljenja ne ide prema dogovorenom planu?

''Ne bih rekao da smo mi zakasnili. Mislim da je Vlada napravila sve u svojoj moći. Premijer Plenković je najavio da će se osigurati dostatne doze cjepiva i otvorio razgovore sa svima. Ako itko može osigurati cjepivo, onda je to sigurno on jer znamo kakav ugled Hrvatska uživa u svijetu i Europi radi njega''.

Za kraj na godišnjicu inauguracije predsjednika Zorana Milanovića, o njegovu mandatu tek je rekao:

''Predsjednik radi sve ono što je u skladu s njegovim ovlastima i nemam tu nešto posebno dodati''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam