Menu

Pavičić Vukičević za MS: Nema ilegalaca u Holdingu, nisam se slagala sa svim Bandićevim odlukama

ZAGREB - U Intervjuu tjedna Media servisa gostovala je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Otkrila nam je u kakvom je stanju Stranka rada i solidarnosti nakon smrti Milana Bandića, po čemu će pamtiti bivšeg gradonačelnika, ali i s kojim se njegovim odlukama nije slagala. Objasnila nam je i što to znači da se legalno zaposleni u Holdingu ne trebaju bojati za svoja radna mjesta. Intervju je vodila Andrea Barać.

U četvrtak će Stranka rada i solidarnosti objaviti s kojim kandidatom izlaze na lokalne izbore, odnosno tko će pokušati preuzeti vodstvo Gradom Zagrebom. Na pitanje ako taj, kako ga naziva, demokratski postupak rezultira prijedlogom da ona bude kandidatkinja, Pavičić Vukičević je odgovorila hoće li to prihvatiti:

"Meni je doista do stava članova izrazito stalo. Zato ne bih sada voljela davati neke izjave koje bi možda kod njih kreiralo njihovo mišljenje. Mislim da je bitno ako smo im već ostavili prostor od tjedan dana da rasprave na tijelima stranke što misle tko bi bio najbolji kandidat, da se onda toga i držimo."

Recimo sad oni izaberu vas i vi to odbijete, možda da su znali prije, možda bi se koncentrirali i opredijelili za neko drugo ime?

"Pa mislim da smo ozbiljni ljudi i da ćemo u tom kolegijalnom razgovoru doista doći do najboljeg rješenja."

Počela je posljednja sjednica Skupštine Grada Zagreba uoči lokalnih izbora. Zamjenica gradonačelnika maknula je s dnevnog reda brojne točke, a na dnevni red je prihvatila uvrštavanje prijedloga obustave zapošljavanja. Budući da je ranije izjavila da se ovakvim dnevnim redom pripremaju za dobivanje izbora, odgovorila je na pitanje jesu li sve te izmjene dnevnog reda upravo kako bi pridobili što više glasača na izborima u svibnju.

"Što se tiče svih točaka dnevnog reda, mi od njih ne odustajemo. Čvrsto stojim iza prijedloga svih mojih kolega. Iskreno, žalosna sam što sam bila prisiljena, da bi kanalizirala raspravu u jednom normalnom, demokratskom tonu, da bismo čuli argumente, a ne strasti, velike emocije, bila sam prisiljena povući neke točke s dnevnog reda, upravo zato da bi rekla, za sve u životu postoji neki trenutak."

Objasnila je i što je mislila pod izjavom da se svi legalno zaposleni u Holdingu ne trebaju bojati za svoja radna mjesta. Znači li to da postoje i oni ilegalno zaposleni, mimo procedure?

"Ilegalaca nema, to vas potpuno uvjeravam, ali jednostavno smo prisiljeni, u javnom prostoru se postavljaju različita pitanja pa se možda eto nekad čovjek malo nespretno izrazi, kao što sam to očito ja učinila. Čim ima pitanja na tu temu znači da nisam bila dovoljno jasna. Mi imamo procedure i tu smo potpuno relaksirani."

Ni u jednom slučaju se nije zaobišla procedura?

"Ne, nema razloga. Procedure su tu da nam pomognu u obavljanju naših svakodnevnih aktivnosti. Ne znam zašto ne bismo poštivali procedure. Uopće, malo sam zbunjena pitanjem, uopće se ne vidim u tom kontekstu, a znam i kako moje kolege funkcioniraju."

Osvrnula se na trenutnu suradnju s HDZ-om u Skupštini. Je li primijetila da se HDZ-ovi zastupnici ograđuju od nje nakon Bandićeve smrti?

"Ne bih to rekla. Mi se svi kao političke grupacije, koje izlazimo na izbore, ograđujemo jedni od drugih uoči izbora. To je jedno opće mjesto, dio političkog folklora, tako da u ponašanju kolega iz HDZ-a ne vidim ništa novo. Proći će i ova izborna buka, za dva mjeseca bit ćemo ponovno u stanju sjesti za isti stol i normalno razgovarati." 

I ponovno biti u koaliciji? 

"To sam se isto naučila. Nije koalicija, nego projektna suradnja, svakako ću podržati projektnu suradnju koja ide u korist kvalitete života."

Govoreći o HDZ-u, u svjetlu osipanja te stranke uoči lokalnih izbora, upitali smo Pavičić Vukičević u kakvom je stanju Stranka rada i solidarnosti nakon smrti Milana Bandića. Napuštaju li članovi stranku?

"Znate što, velike traume strašno povezuju ljude, a mi smo kao članovi Stranke rada i solidarnosti doista doživjeli veliki šok i traumu i to nas je još jače povezalo. Ne sjećam se kad sam vidjela takvu motivaciju među članovima stranke, toliko poziva, toliko poruka, toliko angažmana. Nadam se da ćemo uspjeti izaći na izbore u svih 218 Mjesnih odbora i 17 Gradskih četvrti, da ćemo imati ponovno najbolju listu za Gradsku skupštinu Grada Zagreba i najbolje kandidate."

O Bandiću je uvijek govorila u superlativima, no otkrila nam je da je bilo i nekih njegovih odluka s kojima se nije slagala, odnosno koje je pogreške napravio u 20 godina vladanja Gradom Zagrebom.

"Svaki čovjek koji se okrene iza sebe, nađe tisuću grešaka, ako je objektivan. Sjetila sam se npr. magnolija ispred Meštrovićevog paviljona, ali kad dublje uđete u temu i vidite Meštrovićev izvoran projekt, kad razgovarate s povjesničarima umjetnosti, sa ljudima koji promišljaju prostor na jednom čak i znanstvenom nivou, onda vidite da je bio u pravu. U tom trenutku sam mislila pusti im te magnolije, pa šta, magnolija k'o magnolija."

No ističe da je on poštovao njeno drugačije mišljenje i to što nije bila prisiljena stajati iza projekata za koje je mislila da ne treba stajati. Osvrnula se i na to što je titulu Zagrepčanke godine ovaj put odnijela ravnateljica Klinike za infektologiju 'Fran Mihaljević'. No zamjenica gradonačelnika nam je otkrila tko je njen prvi izbor.

"Ja neću kriti, to nije moj stil. Intimno sam se nadala da će tu titulu ove godine ponijeti profesorica Gordana Buljan Flander, pomalo iz sebičnih razloga. Zajedno vrlo lijepo surađujemo na projektu zaštite i promocije mentalnog zdravlja djece i mladih u Gradu Zagrebu i mislim da smo, pogotovo u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih, napravili velike stvari. Voljela bih da imamo nekad prilike malo i o tome razgovarati."

Kaže da se nije cijepila protiv koronavirusa, ali kada dođe na red ako joj ponude AstraZenecu da bi prihvatila. Osvrnula se i na trenutnu situaciju gdje brojne zemlje pa i jedan punkt u Hrvatskoj obustavljaju cijepljenje AstraZenecom zbog mogućih ozbiljnijih nuspojava.

"Mi nismo takvih medicinskih struka da bismo mi nakon HALMED-a i drugih agencija ulazili u kvalifikacije svakog od tih cjepiva. Ono što je naša uloga, to je da u trenutku kad u RH i Grad Zagreb uđe dovoljna količina cjepiva za masovno cijepljenje da to organiziramo na najbolji mogući način. Znam što su moje ovlasti, svoj posao radim, u tuđi se ne miješam. Osigurat ću da to doista u Gradu Zagrebu bude na najviše mogućoj razini."
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam