Menu

Odilon Singbo za MS: Uskrs nam dolazi reći da ne gubimo nadu i da će oluja proći

ZAGREB - Kada je prije 16 godina iz dalekog Benina u srcu Afrike stigao u Zagreb, nije ni slutio da će mu Hrvatska postati drugi dom. U međuvremenu je doktorirao, a Božji ga je poziv doveo na mjesto kapelana HKS-a. Riječ je o velečasnom Odilonu Singbou s kojim je u Intervjuu tjedna Media servisa razgovarala Kristina Tomljanović. Njegov izrazito zanimljiv životni put, značaj najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa i poruke nade koje su nam sada svima i više nego potrebne, neke su od tema današnjeg razgovora.
Njegova životna priča iznimno je nadahnjujuća. Na pitanje kako je jedan mladić iz malenog, siromašnog sela u Africi postao omiljeni studentski kapelan u srcu Zagreba te kako se prilagodio na drugu kultruu i drugi način života, Singbo odgovara: 'Božji putevi ne poznaju granice'.

''Moja prednost je u tome što pripadam Katoličkoj crkvi u kojoj nema granice. Gdje god, u koju god crkvu dolazim u posjetu, uvijek sam dobro došao i mogu reći da sam Bogu zahvalan što je vodio moj put baš do Hrvatske. Mnogi se pitaju kako nisam izabrao neku veliku zapadnu europsku zemlju, a ja im kažem da nisam ni izabrao Hrvatsku, nego je Bog htio da tako bude. Bogu sam zahvalan na tome, na dobrim ljudima s kojima se susrećem ovdje, koji čine moj život ugodnim''.

Djetinjstvo mu je bilo izrazito teško. Konstantna borba, velika obitelj u kojoj je samo on dobio priliku ići u školu. Njegova velika motivacija za obrazovanjem otvorila mu je mnoge prilike te uvelike pomogla pri evangelizaciji u Beninu. Smatra da je Bog i ovdje umiješao svoje prste.

''Da, bilo je teško, ali kada čovjek nosi motivaciju, možda neznajući baš iz čega, i kad svaki dan zna da Bog je s nama, Bog vodi moj život i on zna zašto se ide u školu, ja ne znam, a moji roditelji ne znaju, onda se kasnije shvati da kad On ima svoj plan, kad se pouzdam u njega, onda sve vodi na dobro''.

Singbo je i omiljeni studentski kapelan. Mladi mu rado povjeravaju što im se nalazi na duši.

''Društvo često puta negativno utječe na njihova nadanja, njihova opravdana očekivanja, obiteljski problemi s kojima se muče, to je pitanje poštenja u društvu, kojim putem ići, kako doprinijeti nekakvom boljitku društva kojem pripadaju. Svjesni su ljepote zemlje u kojoj žive, žele biti tu , žele pomagati svojoj zemlji, ali uvijek naiđu na neke kočnice, pa se onda kroz razgovor s njima puno toga se razotkriva, puno toga se učvršćuje u smislu na nade i boljih stavova za prema budućnosti''.Velečasni Singbo nije samo od velikih riječi, već i od velikih djela. U Beninu je organizirao hvalevrijednu akciju izgradnje doma za nezbrinute djevojčice kojoj su se priključili i brojni Hrvati. 'U Africi je još uvijek takav mentalitet da djevojčice nemaju budućnost'. Naše malo, njima znači puno.

''Kada vidite da se dijete veseli jednoj boci Coca-Cole od pola litre ili Fante, onda vidite da on ima sada napokon pola svoje litre. Koliko radosti onda bude. Toliko malo je potrebno.Netko daje 50 kn, a stvaramo radost tamo za veliki broj djece.Drago mi je zbog te akcije koju smo uspjeli napraviti i zaista ovim putem zahvaljujem svima koji su dali pa makar svoju kunu jer su dali toj djeci veliku, neopisivu radost''.

Vrijeme je korizme. Kršćani se pripremaju da dostojno i spokojno dočekaju Uskrs. 'Ljudski život je prožet korizmom', rekao je Singbo.

''Da se prisjetimo otajstva našega spasenja, Isusa Krista koji je svojom mukom nama dao život, ali kroz taj život da shvaćamo da je nešto što se mene osobno tiče, nije neki život za neku bezimenu masu. Mnogi ljudi, svjesni ili nesvjesni, jesu li vjernici ili nisu, ipak nam je drago znati, u redu, sada je korizma,malo ću se potruditi oko ovoga, oko onoga,pa će biti razna odricanja opravdana ili neopravdana,nebitno, ali barem osjećamo da se u društvu događa nešto drugo''.

Objavio je i knjigu kršćanskih razmišljanja 'Oluja će proći: S Kristom kroz korizmenu svakidašnjicu. Kroz nju je iznio jedan novi pogled na našu svakidašnjicu pod aspektom milosnoga vremena priprave za slavlje najvećega kršćanskog otajstva.

''Korizmeno vrijeme je, po mom sudu, olujno vrijeme.Vrijeme kada postajemo svjesni nekakvih svojih poteškoća, unutarnjih oluja, dilema, problema.. Ako s Kristom idemo kroz oluju, on će je utišati, kao što je to radio i u životu svojih učenika. To su zapravo moja kratka razmatranja koja polaze i od nekog konkretnog životnog iskustva da Božja riječ bude živa''.

​Nalazimo se u Velikom tjednu, spomenu na posljednje Kristove dane. Sveti tjedan prilika je za razmišljanje o našem životu, naglašava Singbo.

''Veliki petak nam dolazi kao dramatični trenutak Kristove muke i smrti, ali isto tako stavlja pred nas i pitanja naše konačnosti, prolaznosti koje moramo biti svjesni. Rekao bih da je Veliki petak zapravo granica iz koje počinjemo razmišljati o svom životu, posložiti nekako život da ne zaboravimo da će doći taj dan u našem životu, ali Bogu hvala, dolazi Velika subota, odnosno nedjelja koja daje drugu dimenziju da Veliki petak nije vječan, nego je to prolazan trenutak. Naš život ima puno trenutaka Velikih petaka, a uskrsnuće će osvanuti''.

U nedjelju slavimo najveći kršćanski blagdan. Što je Uskrs iz perspektive vjernika-laika?

''Čovjekov život na zemlji koliko god završava ponekad ili redovito sa smrću, to ne znači da je to odlazak u ništavilo i da to sve što je ostvario je besmisleno. Ne, baš zbog toga kao što je Isus uskrsnuo i obećao nam dioništvo u tom uskrsnuću. Uskrsnuće za nas vjernike stoji kao najljepša točka našega života i kao najljepši i najveći događaj našega života.Bez toga bi svaki život bio besmislen''.Današnji čovjek opterećen je i poražen brojnim problemima i izazovima. Najveći su trenutno koronavirus i nedavni potresi.Kako pomoći ljudima da se lakše nose s tim izazovima?

''Svaki trenutak kada imamo osjećaj da nas je Bog napustio, jer neki gledaju kroz ovo kao neku Božju kaznu, s čime se nikako ne slažem , ali svaki takvi trenuci zapravo uvijek moraju nositi znak uskrsnuća, a to je da ovo neće biti vječno stanje u kojem ćemo se se nalaziti. Ovo nije smak svijeta,ovo je smak određene vizije svijeta koju imamo. Hoćemo li nešto naučiti iz toga? Mislim da nam baš Uskrs dolazi reći da ne gubimo nadu, da će sve biti dobro, da će ovo proći, da će oluja proći''.U naše živote potrebno je unijeti pozitivne misli. Što zapravo čovjeka čini sretnim? Koji je smisao života?

''Nisam nalazio smisao svoga života u nekom krajnjem siromaštvu, niti ovdje boraveći, promatrajući ljude, nisam našao smisao života ni u nekom krajnjem ili velikom bogatstvu. Po meni je smisao života u ljepoti svakodnevice, u običnom susretu, u kavi, a Bogu hvala, u Hrvatskoj imamo tu kulturu kave u krvi, razgovor s nekime, to su sve tako sitne stvari koje čovjeku daju ispunjenje. Tamo gdje je ispunjenje, tamo je zapravo i smisao''. U ovim izazovnim vremenima svima nam je potrebna topla riječ, utjeha i nada.

''Nastojmo gledati tu pozitivnu stranu našega života i nemojmo misliti da će to netko drugi riješiti umjesto nas. Ako se držimo Boga, bit će sve dobro. Kako kaže blaženi Alojzije Stepinac, 'tko se drži Isusa, njemu sve biva lako'. To je moje iskustvo i ja vjerujem da to može biti iskustvo svakoga čovjeka'', zaključuje Singbo.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam