Menu

Rukavina za MS: Zaklada je i ovog prosinca zaslužna za još tri transplantacije matičnih stanica

ZAGREB - Prošlo je 15 godina otkako je mlada novinarka Ana Rukavina jednim pismom upućenim iz bolničke sobe dirnula i pokrenula čitavu Hrvatsku. Zahvaljujući njezinom pismu i borbi za život, Ana i njezina djela zauvijek će ostati s nama. Njena posljednja želja - "Želim život'' i dalje živi kroz istoimenu humanitarnu akciju, uoči koje u Intervjuu tjedna Media servisa s voditeljicom 'Zaklade Želim život' Marijom Rukavinom razgovarao Sven Tubak.

Tradicionalni 16. po redu božićni koncert Zaklade Ana Rukavina održat će se 18. prosinca. Ipak, zbog loše epidemiološke situacije i ove će godine građani biti primorani koncert pratiti ispred malih ekrana. Voditeljica Zaklade, ali i majka Ane Rukavine poručuje kako je radost u ovim trenutcima potrebna svima.

"Bit će tu divni naši glazbenici koji su godinama uz zakladu, koji godinama pjevaju i nitko ne traži svoj honorar. Tu su naši Petar Grašo, Severina, Nina Badrić, Psihomodo Pop i ne smijem reći Novi Fosili nego naš Zec, Sanja i Marinko. Naši dragi ljudi koji će slaviti život zajedno s nama."

Aktivnosti Zaklade su raznovrsne kao i suradnja s transfuzijskim centrima i crvenim križem Hrvatske. Voditeljica Marija Rukavina istaknula je na što se sve troše raspoloživi resursi Zaklade.

"Prikupljena sredstva su najviše za nove uzorke, da bi putovali od juga do sjevera Hrvatske jer moramo od svuda donijeti svježe uzorke. Sve što je potrebno da bi došli do uzoraka financira Zaklada iz ovih sredstava."

Veliki dio tih sredstava odlazi i na obuku naših liječnika diljem svijeta, a upravo je to jedan od ključnih koraka za napredak prilikom liječenja.

"Mogu vam reći, pri povratku, dok još stižu na naše tlo, prvi poziv je uvijek upućen meni kao majci, da su se vratili, svi su se vratili i svi pomažu našim oboljelima. To je veliko iskustvo, to je svijet, moramo znati gdje živimo. Naša Hrvatska je prekrasna, ali mi nemamo kao svjetski centri ni takvu mogućnost. Mi možemo nabaviti kvalitetnu opremu iz svijeta, ali moramo imati stručnjake koji znaju raditi."

Zaklada Ana Rukavina broji više od 62 tisuće darivatelja, a jedan dio njih svake godine otpada zbog starosti. Najveća nagrada je spašen ljudski život, a Zaklada je u tom pogledu iznimno uspješna.

"Baš ovaj mjesec smo dobili još nova tri, znači 145 nada za spas života. Od toga naših je 102 oboljela i po tome se vidi koliko je bio potreban Hrvatski registar, da imamo svoje, da ne tražimo pomoć izvana."

Osim što spašavaju živote u Hrvatskoj, svi darivatelji su i u svjetskom registru, a matične stanice naših darivatelja spašavale su živote diljem svijeta. Kada se nađe odgovarajući darivatelj, rijetko dolazi do odbijanja, ističe Rukavina. Dva su načina za doniranje matičnih stanica, pod totalnom anestezijom ili češćim i jednostavnijim načinom poput procesa dijalize u kojemu je darivatelj potpuno pri svijesti. Cijeli proces potpuno je bezopasan, a osoba nakon detaljnih pregleda već drugi dan izlazi iz bolnice.

Rukavina ističe kako je u kontaktu s mnogim transplantiranim osobama, a kako bi se proces započet prije 15 godina nastavio, majka Ane Rukavine apelira:

"Pozivam sve drage dobre ljude, znam da je mnogima teško i da je teško izdvojiti novac, ali evo samo jedan poziv, samo jedan poziv na broj 060 9000. Pozovite, darujte 5 kuna nama, a ostatak je PDV koji ide Hrvatskoj državi."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam