Menu

Čilić za MS: Nadam se u Parizu osveti Mektiću i Paviću

ZAGREB - Najbolji tenisači svijeta u iduća će se dva tjedna boriti za titulu na Roland Garrosu, drugom ovosezonskom Grand Slamu. Naš tenisač Marin Čilić, osvajač US Opena 2014. godine, nažalost zbog oporavka od operacije koljena neće nastupati u Parizu. Marin je, osim uspješne karijere na terenu, van terena veliki humanitarac te je osnivač Zaklade Marin Čilić, a njen je cilj pomoći.
Marin je, osim uspješne karijere na terenu, van terena veliki humanitarac te je osnivač Zaklade Marin Čilić. Kako je došao na ideju osnivanja zaklade, Marin je u intervjuu Media servisa rekao:

"Potekao sam iz maloga mjesta. Sve okolnosti koje su me pratile kroz moj mladi život i karijeru dale su mi želju da pokušam napraviti nešto za mlade u Hrvatskoj, da pokušam vratiti zajednici na neki način. Često sam bio dio nekih pojedinačnih akcija. Razmišljao sam kako to potaknuti i napraviti na boljem nivou te sam htio napraviti svoju zakladu koja može nešto raditi sustavno i da bude održivo iz godine u godinu."

Zaklada Marin Čilić je do sada podijelila preko 100 stipendija.

"Imali smo pet godina dodjeljivanja stipendija, pet generacija naših stipendista i podijelili smo preko 100 stipendija. Stipendije u sportu i glazbi za naše mlade talente", rekao je Čilić.

Svake je godine puno prijava i sigurno je teško odrediti tko će dobiti stipendiju:

"To je najteži dio cijele priče i cijele godine. Preko 100 prijava svake godine vrhunskih mladih glazbenika i sportaša. Uz to veliki broj njih ima sjajne rezultate u školama a to potičemo, da stipendije više idu onima koji i dobro uče i dobri su u sportu, da jedno ide uz drugo. Na taj način potičemo nove stipendiste da su bolji u školi, više se trude i da sa svim svojim obavezama budu na boljoj razini."

Zaklada Marin Čilić organizira i humanitarno - sportski spektakl Gem Set Hrvatska koji bi ove godine trebao doživjeti treće izdanje.

"Imamo projekt Gem Set Hrvatska gdje okupljamo veliki broj hrvatskih sportaša, družimo se u zajedničkoj akciji i gradimo sportska igrališta u osnovnim školama koja to nemaju ili su ta sportska igrališta loša. Već smo imali dva Gem, Seta te se nadamo da će ove godine biti i treći", objasnio je Čilić.

Ovogodišnje izdanje održat će se u Zadru 16. i 17. srpnja, a Zaklada će izgraditi sportsko igralište Osnovnoj školi Petar Zoranić Stankovci. Marin je svoj posljednji meč odigrao početkom siječnja nakon čega je morao na operaciju koljena. Povratak na teren napreduje jako dobro, ali nažalost morat će propustiti Roland Garros jer još uvijek ne osjeća da je na svom maksimumu.

"Šta je tu je. Nadam se povratku uskoro, Roland Garros je bio velika želja. Nisam bio potpuno spreman, na 90 ili 95 posto sam, ali to nije pravi nivo da se mogu natjecati na vrhunskoj razini. Pomaknuo se početak tih turnira iza Roland Garrosa, vidjet ćemo hoće li to biti prvi ili drugi turnir na travi. Nadam se da bi to moglo biti kroz šesti mjesec i da će koljeno do tada biti fantastično", rekao je Čilić, koji će nažalost nakon Roland Garrosa ispasti iz društva najboljih 50.

"Neću moći braniti prošlogodišnje polufinale Roland Garrosa. Nakon Roland Garrosa ću po prvi puta ispasti izvan top 50 otkad sam ušao među 50 najboljih davne 2008. godine. Kad se pogleda sa odmakom, zadnjih 15 godina biti u top 50 to je uspjelo malenom broju tenisača, ponosan sam na to. Nadam se da do kraja sezone mogu ostati zdrav, veseli me što ću nastupati u Hrvatskoj, na turniru u Umagu."

Umag će biti prvi turnir u Hrvatskoj na kojem Marin nastupa još od 2014. godine kada je igrao polufinale tog turnira. Uz Marina, svoj su dolazak potvrdili Stan Wawrinka, Dominic Thiem i Holger Rune. Što je toliko privlačno kod turnira u Umagu da svake godine dolaze velikani svjetskog tenisa?

"Umag ima pravi magnet za tenisače. Kad se pogleda u 30 godina postojanja Umaga dolazile su ogromne teniske veličine. Usporedivši ga s drugim turnirima iste kategorije, Umag je pri vrhu. Igrači i njihovi timovi uživaju u toj ležernoj atmosferi, naše more, hrana, ljeto, dobra atmosfera i dobar noćni život. Naravno, vole se i igrači opustiti."

Iduća je godina olimpijska, a Marin je na prošlim igrama osvojio srebro u paru sa Ivanom Dodigom. Bio je to veličanstven turnir za hrvatski tenis jer se igralo hrvatsko finale, a povijesnu pobjedu su odnijeli Nikola Mektić i Mate Pavić. Čilić i Dodig do zadnjeg trenutka nisu znali hoće li ići u Tokio.

"Bili smo prije toga na Gem Set Hrvatska u Petrinji. I pričamo mi hoćemo li ići u taj Tokio ili nećemo. Razmišljali smo imamo li uopće šanse osvojiti medalju jer obzirom na sve, karantenu, mečeve bez publike i dugo putovanje na istok, nakon čega nas čekaju putovanja u Ameriku. Vagali smo bismo li išli ili ne, na kraju povijesno finale u parovima sa Mektićem i Pavićem. Bili su za zrno bolji, ali ako dođu u Pariz mogli bi im se revanširat", za kraj je rekao Čilić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam