Menu

Dr. Schwarz za MS: Karcinom može biti najteža i najlakša bolest, prevencija je ključna

ZAGREB - Velika vijest stigla je krajem prošloga tjedna s Rebra gdje je uspješno obavljeno inovativno liječenje bolesnika s po život opasnom i zloćudnom aritmijom srca uz pomoć radioablacije. O toj temi, ali i važnosti preventivnih pregleda te primjeni umjetne inteligencije u svrhu medicine u Intervjuu tjedna Media servisa razgovaramo s doktorom Draganom Schwarzom, ravnateljem Specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb, uglednim stručnjakom, ali i vizionarom godine.
Tim kardiologa KBC-a Rebro u suradnji sa specijalnom bolnicom Radiochirurgia iz Svete Nedelje izveo je radioblaciju na pacijentu nakon srčanog udara. Dr. Schwarz nam je objasnio kako je došlo do inovacije, koja dosad nije viđena u Hrvatskoj.

"Zahvat je to koji se inače radi i drugdje na zapadu, u otprilike 15-ak bolnica, s time da je dosad napravljeno preko 90 slučajeva. Od toga je jedna trećina rađena na klinici koja je sastavni dio Harward Medical Schoola. Na taj način smo se mi uvrstili u taj tip ustanova u suradnji s KBC-om Zagreb, Klinikom za kardiologiju na čelu s akademikom prof.dr. Davorom Miličićem i njegovim suradnicima, njegovim kardiolozima."

Dr. Schwarz je istaknuo važnost kontinuirane suradnje zdravstvenog sustava i privatnih klinika.

"Naš zdravstveni sustav je odličan", naglašava i ističe s kojim se izazovima taj sustav nosi.

"Jako je opterećen velikim brojem pacijenata, jako je opterećen s enormnim pritiskom. Prošli smo pandemiju, imamo sad drugu pandemiju karcinoma..."

Karcinom zahvaća sve veći broj ljudi, a Hrvatska je tu u svjetskom vrhu po smrtnosti - i to druga, odmah nakon Mađarske. Pitali smo našeg sugovornika što nam govore ovi zabrinjavajući podaci, te što možemo učiniti po tom pitanju.

"Ako pogledate karcinom četvrtog stupnja kako se liječi u Hrvatskoj i karcinom četvrtog stupnja kako se liječi negdje drugdje, u nekoj drugoj zemlji u cijelom svijetu - ti su rezultati isti. Ako pogledate karcinom prvog stupnja kako se liječi u Hrvatskoj i karcinom prvog stupnja kako se liječi u drugim zemljama - ti su isto rezultati isti. I sad se uvijek postavlja pitanje gdje je problem. Problem je u toj ranoj dijagnostici, jer mi često naše zdravlje ne smatramo vlastitim kapitalom. I zato mi stalno govorimo: preventivni programi, rano otkrivanje karcinoma... Znate, karcinom može biti najteža i najlakša bolest. Ako ga na vrijeme otkrijemo, na vrijeme počnemo liječiti, pristupimo kirurškim putem - to postaje najlakša bolest."

Dr. Schwarz posebno naglašava važnost prevencije te poručuje:

"Mi svijest moramo promijeniti, znači mi moramo o tome pričati od osnovne škole. Ja isto sebi radim kontrolne preglede, isto se svaki put bojim, nije mi jednostavno, ali sam svjestan da to moram učiniti. I zato ja stalno pozivam sve da dolaze na preventivne preglede. Olakšat će sebi, olakšat će nama, a ono što ćemo već vidjeti - vidjet ćemo prije ili kasnije. Pa bolje da vidimo prije."

Kada je riječ o radiokirurškim zahvatima kod djece - liječnici to u njegovoj klinici obavljaju besplatno, u suradnji s Klaićevom bolnicom. Dr. Schwarz otkriva kako je došlo do takvog poteza.

"Jedna mala djevojčica je bila u ambulanti s roditeljima, bili su tu i uhvatila me za nogu i rekla: "Vi ste moj spasitelj." Mi smo tada radili na tržištu i ja sam se urušio, moji su se kolege urušili, svi smo se urušili. I došli smo na konzilij i rekli: Gledajte, tih slučajeva nije puno, 15, 20 godišnje. I mi smo donijeli odluku da svu djecu u RH, od 0-18 godina, ako trebaju usluge Radiochirurgije i naše usluge, da ćemo biti besplatni, u smislu tretmana, s time da se mi ne bavimo liječenjem djece, nego to moramo raditi u suradnji s Klaićevom bolnicom."

Doktor Schwarz doktorirao je na temu primjene visoke tehnologije u medici. Danas kliniku čiji je ravnatelj čine najmoderniji roboti i najnovija tehnologija koja funkcionira u suradnji s umjetnom inteligencijom. O toj temi se danas svakodnevno razgovara, neki su u strahu, no nas sugovornik vidi da se upravo u suradnji s takvom tehnologijom mogu napraviti veliki iskoraci. Ipak, smatra da je vrijeme da svi zajedno sada stanemo na loptu.

"Još uvijek mislimo da mi možemo bolje procijeniti. Do kada će to biti tako, nisam siguran. Ali moramo ju koristiti, moramo zajedno raditi. Ali ovog trenutka bih apostrofirao da umjetnu inteligenciju trebaju koristiti iskusni liječnici. I da na taj način možemo vidjeti i poboljšati njen rad."

Odavno se razgovara o velikom broju liječnika koji napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim uvjetima. Pitali smo dr. Schwarza kakva je perspektiva hrvatskog zdravstva ako se takav trend nastavi. "To me brine", poručuje naš ugledni liječnik i dodaje, moramo početi više vrednovati njihovo znanje i rad.

"Mora se to drugačije vrednovati i mora se našim mladim ljudima dati prilika. Slažem se, mogu otići, mogu vidjeti, mogu biti na specijalizaciji, mogu probati biti u svijetu, ali očekujem da se vrate ovdje. A na meni je, na našoj državi, na svima nama je da im omogućimo što bolji i kvalitetniji povratak, bolje uvijete za rad, napredovanje, ekonomsku stabilnost. Na kraju, mi moramo ovdje biti regionalni i u ovoj regiji biti vodeći."

​Naš sugovornik početkom ove godine proglašen je i vizionarom godine. Priznanje je to koje ga obvezuje, kaže nam, a zasluge su na cijelom njegovom timu, zaključuje dr. Schwarz.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam