Menu

Jurjević za MS: Zbog nekih pojedinaca Modrić će možda svoju posljednju utakmicu u Hrvatskoj odigrati pred praznim tribinama

ZAGREB - Vatreni se dosta muče u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a HNS strepi od nove kazne UEFA-e radi incidenata neodgovornih pojedinaca. O toj temi, ali i općenito o sigurnosti na hrvatskim sportskim borilištima u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s Juricom Jurjevićem, voditeljom Odjela za prevenciju i sigurnost.

Dva listopadska poraza donijela su šokantan pad Vatrenih u poretku kvalifikacijske skupine za odlazak na Euro no velike probleme HNS-u čine i neodgovorni pojedinci pa bi se lako moglo dogoditi da HNS dva kola prije kraja kvalifikacija dobije novu kaznu od strane UEFA-e.

"Grupa nedovoljno osvještenih mladića pjevala je neku pjesmu koja je zabranjena. Policija je reagirala i bilo je uhićenja. To je završilo sudskim presudama koje su još uvijek nepravomoćne. HNS se očitovao UEFA-i u prvom roku, a u drugom roku smo dobili dodatni termin jer se radi o složenoj situaciji. Kroz nekoliko ćemo dana to poslati UEFA-i i nadamo se ishodu kao i zadnji put. U redu, malo je teža situacija, ali napravit ćemo sve da uvjerimo da to nije nešto što odražava stvarno stanje u društvu i u hrvatskom nogometu", rekao je na početku razgovora Jurjević.

"Mi smo na uvjetnom roku od dvije godine i svaki istovjetan ili sličan prekršaj može aktivirati kaznu. Za utakmicu u Cardiffu nije zabilježen niti jedan incident, a imat ćemo i navijače u Latviji. Kako stvari stoje obje nam utakmice mogu biti ključne. Postoji izvjesna mogućnost da ćemo zadnju utakmicu kod kuće igrati ili pred praznim stadionom ili pred značajno smanjenim kapacitetom stadiona", izjavio je Jurjević.

Ta utakmica protiv Armenije trebala bi se igrati na Maksimiru 21. studenog pa će i odluka UEFA-e stići brzo.

"Siguran sam da će to biti najkasnije u iduća dva tjedna. UEFA je svjesna da mora vrlo brzo donijeti tu odluku jer ispred nas je organizacija utakmice. Za Osijek je bilo dosta teško jer smo deset dana prije same utakmice saznali da ide puni kapacitet", rekao je Jurjević te dodao:

"Ne treba nam to da živimo u neizvjesnosti hoće li naš kapetan Luka Modrić možda i posljednju utakmicu za hrvatsku reprezentaciju u Hrvatskoj igrati pred praznim tribinama". Ovo su, dodao je Jurjević evidentno širi društveni problemi. Mogu li se ikako zauvijek iskorijeniti?

"Teško je reći da se nešto može napraviti da se više nikada ne ponovi, ali može se svesti na najmanju moguću mjeru. Pokazala je to i utakmica u Cardiffu. Dug je proces pred nama, ali gotovo pa sigurno mogu reći da je to širi društveni problem. Nogomet je ogroman poligon za slanje dobrih poruka, ali ponekad i loših. Mi ćemo koristiti sve što možemo da popravimo situaciju kako u nogometu tako i u društvu u cjelini", rekao je i odgovorio na pitanje kako ocjenjuje Zakon o navijačima.

"Mislim da je Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima dovoljno strog. Nekada ga se kritiziralo da je i previše strog. Samo ga treba dosljedno primjenjivati", tvrdi Jurjević i objašnjava da je puno lakše locirati problematične navijače na novom stadionu poput Osijekovog nego na svim ostalim hrvatskim stadionima koji su nažalost u lošem stanju.

Sigurnosna situacija na utakmicama i sportskim stadionima u Lijepoj našoj po Jurjeviću bi dobila ocjenu vrlo dobar.

"U komparaciji s drugim zemljama i ligama nemamo tu vrstu nasilja ili događaja na stadionima koji bi ugrožavale druge sudionike ili sam nogomet", rekao je Jurjević i zaključio u pozitivnom tonu:

"Nije moguće da na Euru neće biti Hrvatske. Siguran sam da ćemo mi otići na to Europsko prvenstvo".

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam