Menu

Kovač za MS: Orban se kocka, moraju se otvoriti pregovori i sa BiH

ZAGREB - Dok napetosti oko širenja Europske unije i nastavka pomoći Ukrajini traju, mađarski premijer Viktor Orban riskira i pokušava svojoj državi priskrbiti sredstva koja je Europska unija zamrznula, pojašnjava u Intervjuu Media servisa bivši inoministar Miro Kovač. Poručio je da SAD ne smije odustati od podrške Ukrajini posebice jer ulaze u izbornu godinu. Kada je riječ o Izraelu, sve više aktera zagovara prekid vatre, a Izraelci će ići dalje sve dok imaju podršku Amerike, pojašnjava naš sugovornik.

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da Ukrajina ne ispunjava uvjete za otvaranje pregovora Europskoj uniji, a oko te odluke potreban je konsenzus svih članica Europske unije. "Orban želi da EU odblokira sav novac koji je zamrznut Mađarskoj", započinje bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u Intervjuu Media servisa:

"Orban se očito kocka i žestoko igra kako bi na kraju možda i pristao na otvaranje pregovora, ali zauzvrat dobio ostatak novca, ili barem dio tog kolača koji nije odblokiran."

Spomenuti dio sredstava od oko 10 milijardi eura odblokiran je jučer, ususret summitu, a Kovač smatra kako će mađarski premijer - ići do kraja. Kaže - jasno da je pristupanje Ukrajine Europskoj uniji pitanje geopolitičkog karaktera.

"Međutim sada je riječ o tome da se Zapad, uključujući EU - ne smije osramotiti. Ako smo Ukrajinu išli podržavati vojno, financijski i moralno pomoći, ne smijemo ju ostaviti na cjedilu. Zato se i ide ovim porezom otvaranja pregovora iako znamo da Ukrajina nije spremna za pregovore, ali ćemo progledati kroz prste."Osim o Ukrajini, Hrvatskoj je izrazito važno pitanje otvaranja pregovora Bosne i Hercegovine:

"Ako se već otvaraju pregovori s Ukrajinom, što ja osobno podržavam, onda se moraju otvoriti i pregovori s Bosnom i Hercegovinom. Nema logike, bilo bi nepravedno i neprirodno da otvorimo pregovore s Moldavijom i Ukrajinom, a ne i s BiH. Ili ćemo otvoriti pregovore sa svima ili sami sebe dovodimo u situaciju da ispadamo nevjerodostojni."

Po pitanju rata na istoku Europe - nema velikih novosti. Ukrajinska protuofenziva nije uspjela, a osim u EU, pomoć Ukrajini zaustavljena je i iz SAD-a. "Situacija nije dobra", započinje Kovač.

"I zato sad nema druge nego nastaviti pomagati Ukrajini, ali isto tako vidjeti kako izaći iz ove situacije. Hoće li se Ukrajina boriti unedogled ili ćemo pokušati naći rješenje koje će privremeno zadovoljiti Ukrajince, znači da kontroliraju najveći dio svog teritorija, da idu sa procesom integracije prema EU i da krenemo s obnovom države, ili ćemo svjedočiti nastavku rata."

Rat bijesni i na prostoru Bliskog istoka. Izrael i Hamas ratuju već dulje od dva mjeseca, a Kovač ističe da se stvara klima da treba doći do prekida vatre. U prilog tome ide i rezolucija Opće skupštine UN-a koja je za trenutačni prekid vatre u Pojasu Gaze, a za nju je glasovala i Hrvatska."Treba razmisliti što nakon rata", ističe bivši inoministar.

"Trebamo učiniti sve kako bi kao Međunarodna zajednica, kao politički Zapad i mi Europljani s nekom dobrom idejom došli do rješenja kako Gazu pretvoriti u jedan relativno uspješan i gospodarski samodostatan entitet koji bi preuzeli Palestinci i upravljali samim sobom. To mora biti cilj."

Za ovakvo rješenje su i Sjedinjene Američke Države, no do kada će Izrael uživati njihovu podršku?

"Izraelci će htjeti nastaviti voditi vojnu operaciju. Ako bi Amerikanci zaista odlučili prestati podržavati to, onda će Izraelci to prihvatiti. Neće Izraelci doći u situaciju da će nastaviti bez američke podrške. To nije moguće jer sve što Izraelcima treba od oružja oni dobivaju od Amerikanaca."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam