Menu

Kovačević za MS: Zapad nije siguran u provedivost odluka u BiH, izbori na Tajvanu najveća prijetnja svjetskom miru

ZAGREB - Koliko je najnovija parada Milorada Dodika i nova prijetnja odcjepljenjem opasna za budućnost BiH i mira regije i ima li političkog lijeka? Zašto su izbori na Tajvanu prijetnja svjetskom miru i zašto su izgledi za okončanja rata u Ukrajini ove godine mali, pitanja su na koje smo odgovore tražili u intervuju Media servisa s analitičarom Božom Kovačevićem.
Na početku razgovora zanimalo nas je, koliko je najnovija vojna prada šefa RS Milorada Dodika prijetnja opstojnosti BiH i miru u regiji.

"Iznenađenje predstavlja činjenica da Visoki predstavnik Christian Schmidt nije učinio ništa da bi spriječio održavanje parade iako je prošle najavio da parade ove godine neće biti. Činjenica da je parada održana govori o Dodikovoj samouvjerenosti, i po mom mišljenju govori da oni u čije ime Schmidt donos odluke nisu sigurni da te odluke mogu provesti."

Kovačević podsjeća na brojne propuste EU i međunarodne zajednice u BiH i izražava nadu da neće iznevjeriti tu zemlju kao Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

"Europa je spora i troma , ne vjerujem da je neobavještena, a nadam se da će u većoj mjeri biti zainteresirana nego do sada. Eu je preuzela mnoge zadaće a jedna je u BiH i nadam se da će bar tu uspješno riješiti i da će danas sutra cijela BiH ući u EU , ne kao Cipar da je jedan dio u EU , a drugi nije."

Kovačević naglašava da će predsjednički izbori u Sjedinjenim državama i Rusiji svaki na svoj način utjecati na zbivanja u BiH.

"Republika Srpska je jedan od instrumenata kojim Rusija želi spriječiti daljnje širenje euroatlantskih integracija Balkana. Što se tiče SAD-a, ako pobijede republikanci i Trump onda možemo očekivati da će BiH biti još manje važna za politiku SAD-a i da će Trump voditi svoju politiku ne mareći za koordinaciju s politikom EU."

Neodvojiva tema uz Republiku Srpsku je i Srbija, posebno u svjetlu posljednjih izbora, optužbi za krađu i Vučićeva nedemokratskog ponašanja te podrške EU istovremeno. Božo Kovačević kaže da bi posljednji izbori trebali biti kraj bezrezervne podrške Vučiću od strane EU.

"Možda bi treba inzistirati da se u komuniciranju s međunarodnom zajednicom poštuje Ustav Srbije koji predsjedniku ne daje ovlasti koje Vučić obilato koristi. EU bi učinila važnu gestu kada bi inzistirala da na sastanak u nadležnosti premijera dođe premijer, a ne Vučić, što bi bio znak da EU nije spremna tolerirati nepoštivanje ustava i trajnu uzurpaciju vlasti koju provodi Vučić."

Selimo se na daleki istok i na izbore u Tajvanu koji se odvijaju u subotu, a ocijenjeni su kao najveća prijetnja svjetskom miru zbog kineske najave reintegracije otoka i američkog držanja strane Tajvanu. Kovačević u napetostima oko ovog pitanja vidi ozbiljnu prijetnju miru.

"Amerika i Kina imaju veliko nepovjerenje jedna prema drugoj. Kina zbog toga što nije bila u prilici iskušati sva ta tehnološka rješenja prema kojima je kineska vojska navodno tehnološki superiorna američkoj, jer Kina ima oskudno ratno iskustvo. S druge strane Amerika s rekordnim obrambenim proračunom od 880 milijardi dolara nije uvjerena u svoju vojnu nadmoć."

Međusobna ekonomska ovisnost Kine i SAD-a za sad sprečava sukob, unatoč pokušaju Trumpa u prvom mandatu da smanji ovisnost o Kini, ali i američkim sankcijama nekim tvrtkama.

"Amerika se odlučila da ometa budući kineski razvoj. Nije u potpunosti proveden taj "decoupling" ili razdvajanje zbog velikog interesa američkih kompanija. Da ne bi ugrozila interese američkih kompanija Bidenova administracija je usporila taj proces razdvajanja, ali čini se da su stvari nezaustavljivo krenule u tom smjeru. Tehnološkog i u što većoj mjeri ekonomskog odvajanja od Kine."

Zamolili smo Božu Kovačevića da za kraj komentira rat u Ukrajini. Kaže da sumnja u skori završetak rata obzirom na maksimalističke zahtjeve Putina i kolebanja u EU.

"Europa je glavna kolateralna žrtva rata u Ukrajini jer je u sigurnosno-političko-energetskom smislu postala potpuno ovisna o neeuropskim državama u prvom redu SAD-om. Strateški cilj Amerike u Europi je ostvaren. Povećan je broj članica NATO saveza , Europa je sigurnosno ovisna o Americi, teritorijalno pitanje i obnovu Ukrajine trebala bi riješiti Europa. Ekonomsku korist od sankcija Rusiji imala je samo Amerika."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam